Свържи се с нас

Новини

„ДНЕС“ питат кмета за Водния цикъл на Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово изпратиха поредното си писмо, адресирано до кмета на община Габрово Таня Христова, този относно изпълнението на проекта за Водния цикъл на Габрово. Движението изразява несъгласие спрямо отказа да бъдат включени техни експерти в Надзорната комисия, с което се нарушават принципите на гражданския контрол, както и представи няколко въпроса, интересуващи широката общественост, като се надяват всеки от тях да получи конкретен отговор.

Въпросите, изпратени до кметската институция са седем на брой, изразяващи съмнение относно компетентността и образователния ценз на ръководителя на звеното за управление на интегрирания проект за воден цикъл на  Габрово.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От ГД „ДНЕС“ се интересуват от следното: „При обявяване на конкурса за ръководител на звеното бяха обявени условията и изискванията за заемане на длъжността, които в  последствие не са спазени и се назначава личност с образователен ценз „Английска филология“. Нямаме впечатление за ръководните качества и компетентност на назначения служител, но имаме впечатление от медийните изяви на въпросната личност. Дано не се потвърди максимата, че се търси работа за човека, а не подходящия за длъжността служител.

Недостатъчната информация относно часовете и местата на спиране на водата, вследствие на ремонтните работи по прокопаване на улиците и площадите. До момента габровската общественост се информира основно от интернет страницата на проекта, която много малка част от населението ползва. Предлагаме: За осведомяване на възрастното население да се използват  по-достъпни информационни източници: радиовъзел Габрово, в-к „100 вести“, в-к „Габрово ДНЕС“ рекламния справочник „Габрово сега“, „Дарик Габрово“ , „Габрово нюз“, радио „Бумеранг“ и други.

Какви и на каква стойност са изразходваните финансови средства за заплати, командировки, пътувания и други –  преди да е направена първата копка на първия етап от проекта?

Каква е методиката на упражняване на контрол спрямо качеството на влаганите материали по изпълнението на строително-монтажните работи? /Има неписано право, че каквото се закопае в земята после трудно се доказва/. Разполагаме с данни, че при запълване на изкопите се използва несортиран трошен камък  примесен с кал и не се трамбова достатъчно, преди и след полагането на тръбите, чиято годност също трябва да бъде придружена със сертификат. Считаме, че е необходим ежедневен контрол на влаганите материали придружен със съответните протоколи за характеристиките и изпитването на материалите, както и за качеството на строителните работи.

Налагане евентуални финансови санкции от страна на предоставящите средствата, поради значителното забавяне на един от етапите на изпълнението отчетено от надзорната комисия. Прилагането на наказателна процедура от страна на Брюксел ще се отрази негативно, чрез повишаване на цената на водата за потребление. Напомняме, че за 30 години цената на водата се е повишила по-вече от 50 пъти, без подобряване на качеството на услугата, но не със същите темпове са се увеличили заплатите и пенсиите.

При предпроектните задания Община Габрово направила ли е изследване на критичните точки в града, вследствие на високите повърхностни води, които водят до завиряване, разрушаване на пътната настилка и наводняване на мазета и приземни етажи? В случай на необходимост, имаме готовност да окажем съдействие, като покажем критичните места.  Ако не се вземат своевременно мерки за отводняване на критичните места, ще се докаже  достоверността на нашите сигнали, ще имаме готовност да сезираме компетентните органи, търсене на съдебна отговорност от длъжностните лица допуснали тази безстопанственост.

Това наше запитване няма връзка с интегрирания проект на водния цикъл, но има връзка с увеличаване обема на язовир „Христо Смирненски“ – основен водоизточник на град Габрово. По неизяснени причини все още надстройката на язовира не е приета с акт 16 и не се ползва по предназначение. По непотвърдени данни са правени изследвания за годността на надстройката, но за резултатите не е информирана обществеността.

През септември миналата година Министерството на регионалното развитие проведе съвещание за реализиране на програмите и усвояване на Евро парите. На него са посочени няколко общини, на които са спрени парите. В тази връзка община Габрово проучва ли причините за това и създава ли достатъчно условия да не се допускат грешки, които водят до наказателни процедури“, са въпросите на местната структура на движението, разпространени в местните медии от областния координатор Анатолий Антов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

ИКЕА отвори магазин от ново поколение във Велико Търново

Published

on

Днес, 28 ноември, със специално събитие, ИКЕА откри магазин от ново поколение в България в Мол Велико Търново. Той е продължение на стратегията на бранда да осигури на всички свои клиенти улеснен достъп до многообразието от решения за обзавеждане на дома. На церемонията присъстваха Никос Ифантидис, управител на ИКЕА България, Даниел Панов, кмет на Велико Търново и Продромос Мавропулос, инвеститор в Мол Велико Търново.

Компанията представи своя шести обект в страната, който е оптимизиран градски формат на удобна локация, където почитателите на марката могат да открият достъпно, функционално и висококачествено обзавеждане за дома. За 12 години на българския пазар ИКЕА развива своята палитра от предложения на база реалните нужди на своите клиенти, като налага нови модели на работа и иновативни начини за пазаруване.

Обектът заема 1800 кв.м площ, като предлага на потребителите селекция от над 1000 артикулa, които могат да бъдат закупени на място – аксесоари за готвене и сервиране, декорация, продукти за бебето и детето, за организиране на дома, текстил и други. Потребителите имат достъп и до пълната гама от мебели и аксесоари, налични на IKEA.bg, които могат да бъдат поръчани с различни опции за доставка до дома или безплатно до магазин ИКЕА Мол Велико Търново.

ИКЕА Мол Велико Търново разполага със зона за планиране на кухни и гардероби, в която експертите в обзавеждането на дома ще консултират клиентите за най-подходящите индивидуални решения. А в сектора с храни и напитки могат да бъдат открити популярни шведски продукти за приготвяне вкъщи – от сертифицирано кафе до шведски кюфтенца и сьомга.

“Вече 80 години нашата философия е да правим всеки ден по-добър за повече хора. Обектът ни във Велико Търново е естествено продължение на стратегията да бъдем по-достъпни и близки до нашите клиенти. Преминахме през различни етапи на подготовка – от детайлно проучване на региона, средата и нуждите на потребителите, до същинската реализация на проекта. С това решение от ИКЕА се стремим да удовлетворим нуждите за обзавеждане на потребителите не само от Велико Търново, но и целия регион”, споделя Георги Колев, мениджър “Нов бизнес” в ИКЕА България, част от FOURLIS Group.

Стъпването на ИКЕА в сърцето на България бе предшествано от иновативните за бранда мобилни хъбове, чрез които компанията предлага още по-лесен за клиентите начин да получат своите поръчки от онлайн магазина. Към момента, ИКЕА присъства с 2 магазина в София, 2 центъра за поръчки в Пловдив и Бургас, концептуален магазин във Варна и мобилни хъбове в Плевен, Благоевград, Хасково и Стара Загора.

За ИКЕА
ИКЕА предлага добре проектирано, функционално и достъпно, висококачествено обзавеждане на дома, произведено с грижа за хората и околната среда. Има няколко компании с различни собственици, работещи под марката ИКЕА, всички споделящи една и съща визия: да се създаде по-добро всекидневие за много хора. ИКЕА е основана в Швеция през 1943 година.

За Housemarket
ИКЕА влиза на българския пазар през 2011 г. чрез българското дружество на компанията Housemarket S.A, част от Fourlis Group, която по силата на франчайз договор държи правата за търговска дейност под марката ИКЕА на териториите на Гърция и Кипър. Housemarket S.A управлява 20 магазина на ИКЕА (в България, Гърция и Кипър) с различни размери и формати.

Относно франчайз системата на ИКЕА
Ритейл бизнесът на IKEA се управлява чрез франчайз система с франчайзополучатели, които имат право да предлагат и продават продуктовата гама на ИКЕА в рамките на определени географски територии. Inter IKEA Systems B.V. е собственик на концепцията ИКЕА и световен франчайзодател, който също така възлага на различни ИКЕА компании да разработват и предлагат продуктовата гама, както и да доставят комуникационни решения. Днес 12 различни групи компании имат право да притежават и управляват канали за продажба на ИКЕА съгласно франчайз споразумения с Inter IKEA Systems B.V.

Относно Inter IKEA Group
Inter IKEA Group включва Inter IKEA Systems B.V., IKEA of Sweden AB, IKEA Supply AG и IKEA Industry AB. Inter IKEA Holding B.V. е холдинговата компания на Inter IKEA Group.

Зареди още

Новини

Обилният снеговалеж над Габрово затруднява извозването на отпадъците

Published

on

Поради извънредната ситуация с обилния снеговалеж и ангажирането на целия ресурс на ОП „Благоустрояване“ в снегопочистването на града, услугите „Сметосъбиране“ и „Сметоизвозване“ не се извършват по обичайния график. Това съобщиха от Община Габрово.

На територията на града на този етап работят 9 екипа със специализирана техника и сметосъбирачи. Два от екипите обслужват контейнерите площадки в Централна градска част, два – широк център, един събира кафявите контейнери за биоотпадъци на територията на целия град.

Три екипа с малки камиони (до 3,5 т.) извършват оборки около контейнерите на територията на целия град, един малък специализиран камион обслужва контейнерите в труднодостъпните райони на града.

Един екип на „Сметосъбиране“ обслужва селата в посока Севлиево – Поповци, Янковци, Яворец, Драгановци. За останалите села в рамките на днешния ден няма възможност да се осигури сметосъбиране.

За днес – 28 ноември 2023 г., Националният институт по метеорология и хидрология издава предупреждение от първа степен (жълт код) за Източна България и районите, разположени в близост до северните склонове на планините, където ще се усили южният вятър, с очаквани пориви 20-24 m/s. За Габрово се очаква скорост на вятъра от 14-19 m/s (50-69 km/h) и/или пориви до 24 m/s (90 km/h)

Зареди още

Икономика

Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово

Published

on

Бюрото на Европейския парламент в България, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата (ГТПП) и Община Габрово канят представители на бизнеса, институции и организации от Габровска област да се включат в среща с български евродепутати под наслов: „Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово“.

Срещата ще се проведе на 1 декември от 14.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово. Ще участват Андрей Новаков (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д). Модератор на срещата ще бъде Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България.

Целта е да бъдат запознати присъстващите с приоритетните теми, по които работи Европейският парламент, и евродепутатите да отговорят на въпросите на гражданите и бизнеса.

Темите, около които ще бъде съсредоточена дискусията, ще бъдат свързани най-вече с влизането на България в Еврозоната, Зелената сделка и иновациите.

Поради ограничените места в залата участието в срещата ще става след предварителна заявка. Заявки ще се приемат до изчерпване на местата в залата по реда на постъпването им на следния мейл: europedirect@chamber- gabrovo.com. Може да зададете въпросите си предварително до 28 ноември на същия мейл.

За допълнителни въпроси във връзка със събитието можете да се обръщате към:
Таня Чунтова, Връзки с обществеността на Бюрото на ЕП в България, тел. 359/878 853 547, e-mail: tanya.chuntova@ep.europa.eu.
Галина Михнева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово/ГТПП, тел.: 066 8031 42, 0887 62 18 24, e-mail: europedirect@chamber-gabrovo.com.
Пенчо Койчев, Областен информационен център Габрово, тел.: 066/807-222, e-mail: oic@gabrovo.bg.

Заявка за участие.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица