Свържи се с нас

Новини

„ДНЕС“ питат кмета за Водния цикъл на Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово изпратиха поредното си писмо, адресирано до кмета на община Габрово Таня Христова, този относно изпълнението на проекта за Водния цикъл на Габрово. Движението изразява несъгласие спрямо отказа да бъдат включени техни експерти в Надзорната комисия, с което се нарушават принципите на гражданския контрол, както и представи няколко въпроса, интересуващи широката общественост, като се надяват всеки от тях да получи конкретен отговор.

Въпросите, изпратени до кметската институция са седем на брой, изразяващи съмнение относно компетентността и образователния ценз на ръководителя на звеното за управление на интегрирания проект за воден цикъл на  Габрово.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От ГД „ДНЕС“ се интересуват от следното: „При обявяване на конкурса за ръководител на звеното бяха обявени условията и изискванията за заемане на длъжността, които в  последствие не са спазени и се назначава личност с образователен ценз „Английска филология“. Нямаме впечатление за ръководните качества и компетентност на назначения служител, но имаме впечатление от медийните изяви на въпросната личност. Дано не се потвърди максимата, че се търси работа за човека, а не подходящия за длъжността служител.

Недостатъчната информация относно часовете и местата на спиране на водата, вследствие на ремонтните работи по прокопаване на улиците и площадите. До момента габровската общественост се информира основно от интернет страницата на проекта, която много малка част от населението ползва. Предлагаме: За осведомяване на възрастното население да се използват  по-достъпни информационни източници: радиовъзел Габрово, в-к „100 вести“, в-к „Габрово ДНЕС“ рекламния справочник „Габрово сега“, „Дарик Габрово“ , „Габрово нюз“, радио „Бумеранг“ и други.

Какви и на каква стойност са изразходваните финансови средства за заплати, командировки, пътувания и други –  преди да е направена първата копка на първия етап от проекта?

Каква е методиката на упражняване на контрол спрямо качеството на влаганите материали по изпълнението на строително-монтажните работи? /Има неписано право, че каквото се закопае в земята после трудно се доказва/. Разполагаме с данни, че при запълване на изкопите се използва несортиран трошен камък  примесен с кал и не се трамбова достатъчно, преди и след полагането на тръбите, чиято годност също трябва да бъде придружена със сертификат. Считаме, че е необходим ежедневен контрол на влаганите материали придружен със съответните протоколи за характеристиките и изпитването на материалите, както и за качеството на строителните работи.

Налагане евентуални финансови санкции от страна на предоставящите средствата, поради значителното забавяне на един от етапите на изпълнението отчетено от надзорната комисия. Прилагането на наказателна процедура от страна на Брюксел ще се отрази негативно, чрез повишаване на цената на водата за потребление. Напомняме, че за 30 години цената на водата се е повишила по-вече от 50 пъти, без подобряване на качеството на услугата, но не със същите темпове са се увеличили заплатите и пенсиите.

При предпроектните задания Община Габрово направила ли е изследване на критичните точки в града, вследствие на високите повърхностни води, които водят до завиряване, разрушаване на пътната настилка и наводняване на мазета и приземни етажи? В случай на необходимост, имаме готовност да окажем съдействие, като покажем критичните места.  Ако не се вземат своевременно мерки за отводняване на критичните места, ще се докаже  достоверността на нашите сигнали, ще имаме готовност да сезираме компетентните органи, търсене на съдебна отговорност от длъжностните лица допуснали тази безстопанственост.

Това наше запитване няма връзка с интегрирания проект на водния цикъл, но има връзка с увеличаване обема на язовир „Христо Смирненски“ – основен водоизточник на град Габрово. По неизяснени причини все още надстройката на язовира не е приета с акт 16 и не се ползва по предназначение. По непотвърдени данни са правени изследвания за годността на надстройката, но за резултатите не е информирана обществеността.

През септември миналата година Министерството на регионалното развитие проведе съвещание за реализиране на програмите и усвояване на Евро парите. На него са посочени няколко общини, на които са спрени парите. В тази връзка община Габрово проучва ли причините за това и създава ли достатъчно условия да не се допускат грешки, които водят до наказателни процедури“, са въпросите на местната структура на движението, разпространени в местните медии от областния координатор Анатолий Антов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

РЗОК Габрово обяви временен телефонен номер

Published

on

Поради технически проблем, в момента не е възможно да се осъществява телефонна връзка с РЗОК – Габрово посредством официално обявените телефонни номера.

Работи се по отстраняване на проблема, но тъй като е сериозен и е свързан с изчакване за доставка на компоненти, РЗОК Габрово обявява телефонен номер 066 805 650 за връзка.

Гражданите, които имат нужда да се обадят в РЗОК Габрово, могат да ползват този телефонен номер до отстраняване на техническия проблем.

Въпроси, които не са с неотложен характер могат да се поставят и на електронна поща – gabrovo@nhif.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол

Published

on

Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол, в чест на 60-годишнината на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново. Междуучилищното състезание се проведе вчера, 5 октомври, в дряновската спортна зала.

В надпреварата участваха четири професионални гимназии, като освен шампионите и домакините, играха и отборите на ПГ „Марин Попов“ – Севлиево и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица.

„Василиадевци“ бяха безапелационни, надигравайки своите опоненти, без дори да загубят гейм в трите мача.

Участието в турнира бе част от дейностите на спортен клуб по волейбол на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, създаден по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, с треньор Иван Башев. Училищната общност пожелава на момчетата още много успехи и победи на спортната площадка.

За отбелязване на 127 – годишнината на гимназията, ПТГ „Д-р Н. Василиади“ ще организира междуучилищни турнири с всички спортни клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Финалните срещи ще се проведат в спортна зала „Орловец“ на 16 декември, в навечерието на празника на училището и ще бъдат достоен завършек на отбелязването на 200- годишнината от рождението на патрона д-р Никола Василиади.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разширяват „синята зона“ в центъра на Габрово

Published

on

Община Габрово информира, че от 7 ноември се въвежда Зона за платено паркиране на ул. „Кирил и Методий“, заедно с прилежащия паркинг – от пресечката с ул. „Райчо Каролев“ до пресечката с ул. „Лазар Донков“.

С решение на Общински съвет – Габрово, №211 от 30.09.2021 г., бяха разширени зоните за платено паркиране с един район – Район 9. В неговия обхват попада улица „Кирил и Методий“ и прилежащия й паркинг.

Във връзка с приключване на ремонтните дейности по улицата, предстои въвеждането на платено паркиране по нея.

До 7 ноември тече гратисният период и санкции на ул. „Кирил и Методий“ и прилежащия ѝ паркинг няма да бъдат налагани.

Информация за видовете абонамент и начина на подаване на заявления може да намерите на електронната страница на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица