Свържи се с нас

Новини

„ДНЕС“ – Габрово с предложения от срещата – дискусия

Published

on

снимка: ГД "ДНЕС" - Габрово

снимка: ГД „ДНЕС“ – Габрово

Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово се проведе среща – дискусия относно произвола и ценовия терор, налаган от ДКЕВР и монополистите върху гражданите на Република България. На срещата, продължила 3 часа, присъстваха ръководството на движението в нашия град, членове, симпатизанти, гости от други местни движения, граждани от Севлиево и Трявна.

Заседанието бе открито с прочитане на декларация на движение „Днес“ от председателя на координационния съвет при ГД „ДНЕС“ – Габрово Анатолий Антов, след което всеки имаше възможност да се изкаже и даде предложения по наболели въпроси, съобщават от движението.

снимка: ГД „ДНЕС“ – Габрово

Дискусията откри г-н Ив. Корназов – представител на мозъчен тръст „Дженерал идея“, който накратко изложи дискутираните въпроси на състоялата се на 22 февруари среща с гражданските инициативни комитети. Г-н Корназов направи следните предложения: да се направи кръгла маса без участието на партии, правителство, президентство; всички инициативни комитети да се обединят; народните депутати от 41-во Народно събрание да излязат в 14 /четиринадесет дневен неплатен отпуск /, през който период кръглата маса да заседава спокойно, като по този начин няма да се бламират исканията на гражданите; само в една кръгла маса ще се стигне до премахване на различията и постигане на единство на нацията; мораториум на плащанията извън доставчици на услуги ЕРП; спрямо 3-те ЕРП да бъде приложен чл.100 от ЗЗК, във вр. с чл.15 и 21 от Закона за конкуренцията; както и искане оставката на д-р Петко Николов – председател на комисията за защита на конкуренцията, в т.ч. и на всички директори от тази комисия.

снимка: ГД „ДНЕС“ – Габрово

Г-н Н. Дачев – бивш кмет на общ. Габрово накратко изложи професионалната си кариера и направи следните предложения:

1.Канализиране, искания и действия с професионалисти: политолози, енергетици, икономисти.
2. Въвеждане на съдебна система на журиране със заседаващи съдебни заседатели които да преценяват кое е престъпление и кое не е.
3. Продажбата на енергия се извършва въз основа на спечелени лицензии. Дружествотно спечелило лицензията да представи финансово предложение /каква ще бъде цената /, което да се внася в 7 комисарии за одобряване.
4. Одобряването на финансовите предложения да става с участието на граждански представители – поне 30 , 40 на брой, но специалисти.
5. Да се получи надделяващ обществен интерес, да няма тайни, да сме монополисти на цената, надзиратели на ДКЕВР, дали тези седем комисариата са определили точно цената?
6. Нормата на печалба да не е върху добавката, а върху тока.
7. Да се разрешат лицензии доставчици да имат по-вече от един лицензоносител.
8. Разграничаване на лицензиантите  за разпределение и лицензиантите за снабдяване. Не може един и същ лицензиант да бъде разпределител и снабдител.

 Г-н М. Лилов – член на координационния съвет при ГД „Днес“ Габрово прочете  пред аудиторията 34 предложения постъпили до момента в централата на ГД „ДНЕС“. Гост на срещата дискусия бе  г-н Ил. Илиев – председател на съюза на строителните лабораторни специалисти в България, който е предложил включване на участници от гражданското общество в местни и национални структури – ВиК, електроенергийни и други, и включване на граждани експерти в законодателната, изпълнителната власт на национално и местно ниво.

Г-жа Цветелина Терзиева – симпатизант на ГД „Днес“ Габрово предложи: гражданско участие в ДКЕВР, 50 % мажоритарно избрани депутати, намаляване броя на депутатите и отмяна на имунитета им, и въвеждане на финландски модел на образователна система – наблягане на мислене, не на учене.

Г-н Панайот Харизанов – енергетик по професия предложи Народното събрание да не се разпуска веднага. Да се състои от една трета пропорционална избираемост и две трети мажоритарна. Мястото на отказалия се да се заема от следващия кандидат от листата. Необходимост от промяна в избирателния кодекс. Проверките на електромери да се извършва от независими институции. Това да се отнася и при монтаж  и при периодична подмяна, ако е необходима такава.

Г-жа Янка Тотева – член на координационния съвет при ГД „Днес“ Габрово предложи премахване на облагаемия данък на лихвата съгласно предложение №24 към предложенията от ГД“Днес“ прочетени от г-н Лилов. Г-жа Мария Радева – симпатизант на движението е направила предложение за промяна в Закона за етажната собственост, да не се заплаща при изключени радиатори.

Част от присъстващите желаещи да им се решат  проблемите, които ги вълнуват споделиха, че ще посетят  офиса на ГД „ДНЕС“ – Габрово, където съвместно с адвокатски консултации ще търсят път за разрешаването им, с което срещата дискусия приключи, обобщиха от движението.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица