Свържи се с нас

Новини

Приключи укрепването на 3 от подпорните стени на Янтра

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Приключи изпълнението на проект „Дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения по поречието на река Янтра в град Габрово”. Това съобщи експертът „Публичност и визуализация“ Миглена Въгленова от Община Габрово. Изграждане на една нова и ремонт на две съществуващи подпорни стени е резултатът от инфраструктурната разработка на обща стойност е 784 116, 18 лева, от които 39 362, 55 лева – принос на община Габрово. Дейностите стартираха на 3 юни 2011 г., а срокът за изпълнението им беше 24 месеца.

Изборът на конкретните обекти на интервенция е резултат от задълбочени анализи на съществуващото положение. На база одобрената актуализация на общия градоустройствен план на Габрово от 1996 г., регулационните граници на р. Янтра и укрепващите съоръжения са поставени съобразно хидроложко обследване. В резултат на дейностите е изградена подпорна стена с дължина 112,5 м, продължение на съществуващата, при моста в района на Дом на хумора и сатирата и завършваща до рампата за влизане в р. Янтра по левия, по-нисък бряг, в района на ул. „Аврам Гачев”. Стената е от стоманобетон, с цел да предпазва от заливане от високи води, с имитация на зидария от естествени материали. Монтиран е предпазен поцинкован парапет, теренът над стената и рампата за обслужване на реката са подравнени. За обекта има издадено разрешение за ползване от 15 февруари 2013 г.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Ремонтирана е укрепващата подпорна стена на реката в района на блок „Простор”. Участъкът, с дължина 151 м, обхваща изграждането на стоманобетонова подсилваща подпорна стена с дължина около 36 м и укрепителни мероприятия за защита на брега и прилежащия терен от водното течение. Разрешението за ползване на строежа е от 30 ноември 2012 г. На металния парапет върху подпорната стена е монтирано декоративно осветление.

Ремонтът на укрепващата подпорна стена на р. Янтра в кв. „Любово” обхваща основите на стената с цел защита от вредното влияние на водното течение и предотвратяване процесите на ерозия. Поставени са анкери във виждащата се в реката монолитна скала, както и в разрушените частично основи. Извършено е подливане на разрушените участъци и са направени други дублиращи. От 30 ноември 2012 г. е налице разрешение за ползване на строежа. След разкриване на основите на съществуващата подпорна стена се установи, че от момента на проектиране до момента на изпълнение, се налага укрепване на още 13 метра от нея. За целта е направена промяна в техническата документация и са предприети необходимите действия.

Като едно добро продължение и устойчивост на този проект е подаденият в началото на годината друг проект на Община Габрово, който предвижда благоустройствени мероприятия край десния бряг на р. Янтра. В дейностите е заложена рехабилитация на ул. „Дунав”, която е връзка между идеалния център на града с улица „Орловска”. Планира се там да бъдат създадени паркоместа, пешеходна и велосипедна алея. Предвидена е реконструкция на улица „Софроний Врачански” чрез изграждане на крайречна пешеходна алея, квартални градинки, нови паркоместа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Временни прекъсвания на електрозахранването заради новото улично осветление

Published

on

Общината съобщи, че във връзка с дейностите по модернизацията на уличното осветление на Габрово, в периода от 11 до 18 май предстоят временни прекъсвания на електрозахранването в някои райони на града.

В квартал Бойката електрозахранването ще бъде прекъснато от 11 до 13 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00 ч.

На 13, 14 и 17 май, за периода от 09.00 ч. до 16.00 ч., ток няма да има в квартал Златари – ул. „Златарска“, ул. „Златен дол“, ул. „Зов“, ул.“Просвета“, ул. „Хвойна“.

На 13,14,17 и 18 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00, без електрозахранване ще останат на: ул. „Русалка“, ул. „Георги Стефанов“, ул. „Котел“, ул. „Липница“, ул. „Георги Илиев“, ул. „Василка Бенева“, ул. „Минка Стефанова“, ул.“Етрополе“, ул. „Чая“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НГПИ „Тревненска школа“ отбеляза 100 години от създаването си

Published

on

На 6 май се състоя отбелязване на 100-годишнината от създаването на НГПИ „Тревненска школа“.

Откриването на празника се състоя в двора на училището и започна с приветствие от директора Орфей Миндов.

Своите поздрави поднесоха и официалните гости, сред които заместник-министърът на културата Румен Димитров, Елена Таскова – представител на МОН, вр.и.д. областен управител на област Габрово Мария Пенева, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, бивши преподаватели и други официални гости на събитието.

„Гордост за всички нас е фактът, че делото на първооснователите е подето, разширено и развито от стойностни преподаватели и талантливи ученици. Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ прославя името на Трявна не само в България, но и по света“, каза в своето слово Силвия Кръстева.

„Особено радостна съм и от обстоятелството, че и днес училището е жива и развиваща се общност. Резултатите са видими за всеки, застанал пред дипломните работи и изложбите на ученици и учители. От сърце пожелавам на НГПИ „Тревненска школа“ да продължава знаменателния си път през годините и всичко, сътворено тук, да обагря с уникалния си дух културния живот на нашия град“, допълни още Кръстева.

Състоя се и награждаване на отличените в „Национален конкурс за детска рисунка на тема Гергьовден” на НГПИ “Тревненска школа”, след което гостите имаха възможността да разгледат изложбата с творби на децата.

След официалната част се състоя шествие на майсторите дърворезбари и гостите с иконата на „Св. Георги“ – от НГПИ “Тревненска школа” до музей „Даскаловата къща“ под звуците на гайди.

В „Даскаловата къща“ се е състоял облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца, създали двата красиви тавани-слънца. В знак на почит и признателност към тях и към първомайсторите, бяха поднесени венци.

Програмата продължи с откриване на изложба „100 години – Тревненска школа“- представителна изложба на училището с творби на учениците от трите специалности: „Дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

Следобед в двора на училището бе организирана Творческа работилница – „Спектър” с ментори възпитаниците от XI клас от НГПИ “Тревненска школа”, а вечерта в двора на учебното заведение се състоя концерт на група „Cool den“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Първите седем години са най-важни за човека“

Published

on

Послание от организаторите на националния фестивал „Семе българско“.

Стигнахме, защото искахме да се научим да вървим и, пораствайки, следвахме пътя си.

Стигнахме, защото имахме доверието на съидейниците си, на екипа на Община Севлиево, в лицето на д-р Иванов, на партньорите и благодетелите, на демонстраторите, изложителите, на участниците и творците, изпълнителите, на посетителите, на всички добри хора, подкрепящи каузата на фестивала: „От кълна до върха – все българско!“.

Посяхме семената на една идея, в която вярвахме със сърцата, с кръвта и надеждите си, че ако всеки предаде нататък, ще бъдем и пребъдем в името на завета ни български.

Благодарим Ви, че стигнахме дотук. Вярваме, че пътят продължава и въпреки нашите различия, посоки, ценности и стремежи, семената български живеят в нас и ние сме тези, които ще ги предадем нататък.

Екипът на рекламна агенция „ЕЛМАЗОВИ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица