Свържи се с нас

Новини

Съдът отне имущество за близо 260 000 лева

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Имущество, придобито от престъпна дейност, на стойност 264 420,80 лева влиза в държавната хазна. Състав на Габровски окръжен съд уважи отчасти предявения от Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (с настоящо наименование Комисия  за отнемане на незаконно придобито имущество) против три лица от Габрово иск за отнемане в полза на държавата на недвижими имоти, моторни превозни средства и суми от продажби на МПС.

Производството пред Габровски окръжен съд бе образувано по мотивирано искане на Комисията на основание Закона за отнемане в полза на държавата на имущество придобито от престъпна дейност против от С.Д. от Габрово – лично и в качеството му на едноличен търговец, В.Д. също от Габрово (съпруга на първия ответник) и А.Д. от гр. Габрово (дъщеря на С.Д. и В.Д.).

От материалите по делото е видно, че с влязла в сила присъда на Габровски районен съд от 2000 г. ответникът С.Д. е осъден за извършено престъпление – незаконно изсичане и извозване на дървесина. Посоченото престъпление попада в приложното поле от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество придобито от престъпна дейност и е основание за образуване на проверка от страна на Комисията по отношение имуществото на ответниците.

От приложените по делото доказателства се установило, че през проверявания 25-годишен период (от 1986 г. до 2011 г.) ответниците са придобили имущество на значителна стойност, като съдът счита, че не са налице законни източници на средствата за придобиването на същото. Съдебният състав приел за установено, че за проверявания период са доказани направени разходи от ответниците в размер на 2991,50 минимални работни заплати (МРЗ), като за същия период доказаните приходи са в размер на 1 793.98 МРЗ. При съпоставяне на приходите и разходите се получава разлика от 1 197.52 МРЗ, за която съдът счита, че не е установен законен източник на средства.

След преценка на всички събрани по делото доказателства съдът е счел, че са налице изискуемите от закона условия, за да уважи искането на Комисията в по-голямата му част и постанови да се отнемат в полза на държавата: седем недвижими имота на територията на община Габрово (в това число: дворно място, сгради, пасища и гора); четири моторни превозни средства (в това число един товарен и три леки автомобила) и сумата от общо 22 862,80 лв., представляваща левовата равностойност по пазарни цени на полученото от С.Д. и В.Д. от продажбите на пет моторни превозни средства и на ремарке за товарен автомобил.

С оглед събраните по делото доказателства съдът е отхвърлил предявения от Комисията иск срещу ответницата А.Д. за отнемане в полза на държавата на лек автомобил „ЯГУАР”, както и иска за отнемане на суми от продажби на МПС над посочения по-горе общ размер от 22 862,80 лв. (до претендираните от комисията общо 24 857,80 лв.).

Решението на Габровски окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново в четиринадесетдневен срок от съобщаването му на страните.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица