Свържи се с нас

Новини

Сбирки на Анонимни алкохолици в Габрово

Published

on

Всяка събота от 13,00 часа в зала Възраждане, входът откъм ул. “Съзаклятие”, ет. 2 в Габрово, се провеждат сбирки на Анонимни алкохолици. Ако вие или ваш близък имате проблеми с алкохола има отговор на вашия проблем и могат да бъдат намерени решения. Единственото условие за присъствие е желанието да се спре алкохолът. Телефон за повече информация: 0878 892 418.

Алкохолизмът – това е заболяване! Днес сме склонни да приемем мнението, че що се отнася до нас алкохолизмът бе болестно състояние, прогресивно тежко заболяване, което никога не можеше да бъде „напълно излекувано”, но чието развитие подобно на други заболяване можеше да бъде спряно. Съгласни сме, че няма нищо срамно в това да бъдеш болен, стига само да признаваш честно този проблем и да търсиш начини за преодоляването му. Съвсем открито признаваме, че имаме алергия към алкохола и че само здравият разум може да ни накара да отбягваме причинителя на нашата алергия.

Сега вече сме наясно, че след като човек веднъж премине невидимата граница между пиянството и алкохолизма, то той неминуемо ще остане в тяхна власт. Досега не ни е известен нито един случай на обрат към „нормално” пийване, по какъвто и да било повод. „Станал веднъж алкохолик – ти си алкохолик за цял живот”. Това е простият факт, с който трябва да свикнем да живеем.

Разбрахме също, че няма кой знае колко пътища пред алкохолика. Ако продължи да пие, проблемът му прогресивно ще се задълбочава и той със сигурност е стигне до самото дъно, до болницата, до затвора, до други институции, а това скоропостижно ще го доведе и до гроба. Единственият изход е напълно да спре да пие, както и абсолютно да се въздържа дори от минимални количества алкохол в какъвто и да било вид.- ако са склонни да преминат през този цикъл на лечение и да се възползват от помощта, която им се предлага, пред алкохолиците ще се открие един съвсем нов начин на живот.

Имаше време, когато бяхме уверени, че единственият изход да контролираме пиенето си, е да се откажем от втората, петата или която и да е подред чаша. Едва с времето постепенно осъзнахме, че не петата, десетата или дванадесетата чаша ни превръща в алкохолици, а първата! Първата чаша е тази, която създава проблема. Първата чаша бе тази, която ни караше да продължим да пием. Първото питие бе това, което отключваше „верижната реакция” и започваше безконечния запой.

АА определя проблема така: „За алкохолика една чаша е много, а след това и хиляда не са достатъчно”.

Друго нещо, което много от нас научиха по време на нашите запои е, че принудителната трезвеност не беше много приятна. Някои от нас успяваха да устояват периоди на трезвеност в продължение на дни, седмици, дори години. Но не харесвахме тази наша трезвеност. Ние се чувствахме като мъченици. Бяхме раздразнителни, беше трудно да се работи и живее с нас, продължавахме да живеем в очакване и копнеехме за времето, когато пак ще можем да си пийваме.

Сега, вече членове на общността на АА, по друг начин разбираме трезвеността. Наслаждаваме се на чувството за извоювана свобода, от необходимостта да пием.

След като не можем да очакваме, че ще пием нормално по всяко време в бъдеще, ние се концентрираме да живеем пълноценен живот без алкохол днес. Защото нищо не може да се направи за нашето вчера. А утре не идва. „Днес” е единственият ден, за който трябва да мислим. От опит знаем, че дори „най-заклетите пияници” могат да издържат 24 часа без алкохол. Налагало им се е да откажат поредната чашка за следващия час, дори за следващата минута – но така те се научава, че тя може да се отложи за определено време.

Когато за пръв път чухме за съществуването на АА, стори ни се невероятно, че бивши алкохолици могат напълно да се излекуват и могат да поддържат онзи трезвен начин на живот, за който ни разказваха по-отдавнашните членове на АА. Някои от нас считаха, че нашето пиене е някак „по-друго”, че ние сме „по-особен” случай, че общността на АА може и да помага на някои, но за нас не би могла да направи нищо. Между нас имаше и такива, които все още не бяха изпитали върху себе си ужасите на алкохолизма и считаха, че ще успеят сами да се справят с алкохолната си зависимост, а АА нека да помага на хроничните алкохолици, които сами сигурно не биха могли да си помогнат.

Нашият опит в АА ни научи на две много важни неща: първо, че всички алкохолици се сблъскват с един и същ основен проблем, независимо дали са стигнали вече до просия за чаша бира или заемат висока длъжност.

Второ, ние вече сме убедени, че програмата на АА се оказва на практика успешна във всички онези случаи, когато алкохоликът искрено желае да се излекува от пиенето, независимо от индивидуалното си социално и материално битие или спецификата на пиянството си.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица