Свържи се с нас

Новини

Бюджет 2013 – Таня Христова в страната на чудесата

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В мотото на Бюджет 2013, предложен от кмета Таня Христова, е записано „2013-та година на големите инвестиции“. Аз бих го кръстил „2013-та – Таня Христова в страната на чудесата“. Така лидерът на габровските социалисти Николай Григоров определи на среща с местните медии проектобюджета на Община Габрово за тази година, който трябва да бъде гласуван в четвъртък на Общински съвет.

От казаното стана ясно, че представителите на левицата в местния парламент няма да подкрепят Бюджет 2013 на Габрово, като сред мотивите за това Григоров посочи, че за пореден път се касае за лошо планиране, чужди интереси, целият бюджет е лишен от ясни приоритети и политики, които да се следват, както и че няма политика по отношение на публично – частните партньорства. Той призова кметът и неговият екип да свалят „розовите очила“ и да започнат да разсъждават реално и трезво в интерес на гражданите.

„За пореден път желаното се представя за възможно. Никакви изводи не се правят от отчета за изпълнението на поредния Бюджет за 2012-та година и едно към едно се преписват цели функции, като само някои числа се променят, без това да променя съдържанието. Г-жа Христова нищо не разбира от бюджети и живее в свой измислен свят, в който има само едни проекти, европейски пари, които по нейно мнение водят до повишаване благоденствието на гражданите, пък те неблагодарни напускат града и не искат да възползват от предлаганите блага“, заяви Николай Григоров.

По отношение на Отчет 2012 червеният лидер сподели, че са се сбъднали техните очаквания, като бюджета за миналата година  в частта за местните приходи е неизпълнен, няма нито една сделка по закона за приватизация, общинските фирми са оставени да се развиват на самотек без ясна стратегия и планиране. Той спомена още и фактът, че в големите проекти не участват габровски фирми.

„Парите както идват в Габрово, така и заминават. При провеждането на процедурите директно се елиминират габровските фирми, в интерес на външни фирми. Това става съвсем целенасочено, което директно препраща тези действия към съмнения за задкулисни договорки, корупционни схеми и практики, от които се облагодетелстват определен кръг хора, свързан с ръководството на Общината и управляващите от ГЕРБ. Всеки може да провери в сайта на Общината кои конкурси са спрени, кои габровски фирми са елиминирани и в кои процедури на Общината, все пак някаква местна фирма се допуска да участва, с някакво висше благоволение“, допълни още Григоров.

По проектобюджета за 2013 г. социалистът изрази опасение и подчерта, че 10 %-то увеличение  в частта за държавните делегирани дейности може и да не се случи, поради настъпващите рокади по върховете на финансовото министерство. „Г-жа Христова се интересува единствено и само от проектното финансиране. Всичко останало е оставено на самотек. Всички останали политики, които се финансират с местни приходи са оставени на произвола на съдбата и те не са приоритет“, допълни още Григоров. Той категорично заяви, че честта за местните приходи няма да бъде изпълнена –  от продажбата на нефинансови активи, приватизация, както и че липса политика за привличането на инвестиции.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица