Свържи се с нас

Любопитно

Международен ден за безопасен Интернет

Published

on

Днес е международният ден за безопасен Интернет – инициатива, чиято цел е да насърчава децата и младите хора да употребяват безопасно и отговорно световната мрежа и мобилните технологии, съобщиха от Аргументи БГ.

Идеята за деня, който се отбелязва за десета поредна година, е на Европейската комисия, а организатор е INSAFE – европейска мрежа от 30 национални центъра за безопасен Интернет. Тази година фокусът на деня е върху онлайн правата и отговорностите на потребителите.

Като част от инициативата днес ученици от цялата страна ще участват в ТийНЕТ парламент, който трябва да обсъди и приеме харта за онлайн правата и отговорностите на младите хора в България.

Участници в дискусията са десет делегати, избрани предварително с гласуване в социалната мрежа “Фейсбук” и още 100 ученици от шест средни училища в страната. Те ще заседават в зала “Изток” на Народното събрание, а работата им може да бъде следена между 13 ч. и 16 ч. онлайн на специално създаден за целта сайт.

В дискусията ще се включат депутати, различни представители на изпълнителната власт, регионалният представител на “Фейсбук” Габриела Чех, представителят на европейската мрежа от центрове за безопасен интернет INSAFE Ханс Мартенс и др.

Участниците в залата и тези, които ще се присъединят онлайн, ще могат да задават въпроси към тях.

Ето и някои съвети за безопасно поведение в Интернет:

Никога не давай лични данни. Обяснете каква е опасността от предоставяне на лични данни в мрежата – адрес, снимки, телефонен номер, име и местоположение на училището, имена на родителите, техните телефонни номера или номера на кредитни и дебитни карти.

Не бъди сигурен, докато не си сигурен. Обърнете внимание на тийнейджъра, че не може да бъде сигурен дали непознатият, с когото общува в чата или социалните мрежи, е този, за когото се представя. Ако е възможно, убедете го да ограничава контактите си онлайн до хора, с които се познава.

Не се страхувай да кажеш
. Децата трябва да знаят, че не са длъжни да отговарят на съобщения със заплашително съдържание. Трябва също да са убедени, че не е тяхна вината, ако са го получили.
Не е срамно да съобщиш. Свикнете младежът да сигнализира, когато попадне на сайт с незаконно съдържание. Специализираният сайт web112.net например има нещо като регистър на Интернет заплахите, който е от полза и за други, изпаднали в трудна ситуация.

Не ходи на срещи с онлайн приятели. Никой не обича да бъде контролиран, когато се среща с приятели, но нека детето е наясно, че да отиде при приятел от чата, когото никога не е виждал, си е нарушение на правилото “не разговаряй с непознати”, дори и да не му изглежда така. Идеалният вариант е да ви съобщи и заедно да отидете на срещата. Тъй като това е малко вероятно да се случи при тийнейджърите, то поне се разберете да не ходи на такива срещи, без да сте уведомени за тях.

Не сваляй и не инсталирай програми, пратени от непознати.
Нека младежът е наясно, че ако инсталира нови програми без вашето одобрение, това може да направи лесно достъпна лична информация, съхранявана на компютъра.

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица