Свържи се с нас

Новини

В Габрово Борисов агитира против референдума, отсече Григоров

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Да не забравяме, че няколко дни преди вота в Габрово и Севлиево министър – председателят Бойко Борисов директно агитираше против референдума. Ние считаме, че това също оказа влияние върху активността, защото все още има наши съграждани, които изпитват някакви притеснения, страх или му вярват – незнайно за мен защо, и просто не излязоха да гласуват. Директна агитация имаше и всички ние сме свидетели. Това заяви лидерът на габровските социалисти Николай Григоров на среща с местните медии в понеделник, на която бяха изнесени повече подробности около провеждането на първия демократичен референдум.

„Искам да благодаря на всички граждани, които участваха в референдума независимо от това кой как е гласувал – „Да“, „Не“ или с празна бюлетина. Всички те трябва да бъдат поздравени и аз го правя от името на моите колеги, от името на инициативния комитет и от името на БСП. Това са хора, които изразиха своята позиция по ясен и недвусмислен начин. Те отидоха да гласуват на един референдум, който беше  бламиран по всякакъв начин от управляващите. Има гражданско общество. Има хора, които съзнават, че техният глас има значение и не се страхуват да изразят позицията си“, каза Николай Григоров.

Областният председател на БСП – Габрово коментира още и въпроса за цената на референдума. „Никой не е казал, че демокрацията е без пари или че е евтино нещо. По логиката на вицепремиера Дянков, който каза че парите са дадени на вятъра, какво излиза, че ние не трябва да правим и избори дори, защото те също струват пари. Това е толкова нагло, цинично и популистко, че няма какво да го коментирам. Всички български граждани си го знаем Дянков и знаем кои интереси обслужва“, категоричен бе Григоров.

Относно активността той допълни: „Била ниска активността – 80% били против. Спомняме си избора на Сираков за кмет на Габрово. Все едно аз да бях казал тогава 75% са против него и аз не признавам резултата. След като хората са излезли и са казали, че ще подкрепят или не, резултатът е такъв какъвто е. Не може някой да се явява говорител на онези, които не са гласували и да заявява – те са против.“

Николай Григоров сподели още, че е останал приятно изненадан от резултата на референдума на местна почва. В Габрово обективни причини са попречили активността да бъде малко по-голяма. След направен анализ се оказало, че една от причините е неправилното разпределение на секционните избирателни комисии, проявено особено в зимните условия. Имало е цели райони, където гражданите са нямали физическа възможност в условията на снеговалеж и  непочистени улици да отидат да гласуват.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица