Свържи се с нас

Новини

Министър Атанасова откри обновената Хирургия

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова преряза лентата, с което официално откри обновеното отделение по хирургия на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово, както и ремонтираната и реконструирана южната фасада на блок А на лечебното заведение. Това стана факт на тържествена церемония, състояла се в Габровската болница, а сред официалните лица, уважили събитието бяха кметът на община Габрово Таня Христова, областният управител Мариян Костадинов, председателят на Общински съвет Габрово Николай Сираков, народни представители, кметът на Севлиево и много общественици.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Безспорно е, че ръководството и целият екип на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово се справя с всички предизвикателства и всички видяхме през колко различни етапа са минали. В крайна сметка днес успяхме да отбележим един добър резултат, а именно изцяло реконструирано хирургично отделение, изцяло подменена външна фасада, включително и със средства за енергийна ефективност, което от своя страна допълнително ще доведе за ползи от финансова гледана точка“, заяви министърът. Атанасова допълни още, че въпреки кризата габровската болница стои стабилно на картата лечебните заведения в България и е похвално, че е завършила миналата година с положителен финансов резултат – печалба от 700 000 лева.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Нямаме причина днес да не се гордеем, че сме габровци. Благодаря на всички за това, че всичко упорито работим за това Габрово да бъде един жив град, защото без здравеопазване, без образование колкото и милиони да инвестираме във всякаква инфраструктура всичко това ще бъде напразно. Най-сетне за мен наистина е удовлетворение фактът, че държавата в лицето на Министерството на здравеопазването, съвместно с Регионалното развитие успяха да дадат шанс на габровската болница да получи нещо, което отдавна заслужаваше. Тази инвестиция, която наистина ще превърне нашата болница в една от най-модерните, с едни от най-качествените специалисти, които ще се грижат за здравето на всички нас“, сподели кметът на Габрово Таня Христова.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

След официалната част министър Десислава Атанасова, заедно с официалните гости разгледаха реконструираната южната фасада на блок А на габровската болница, както и обновеното хирургично отделение. Модернизацията е извършена чрез целево отпуснати средства от Министерството на здравеопазването в размер на 623 000 лв. Болницата е инвестирала 24 312 лв. собствени средства, а с дарение на санитарна керамика и смесители за сервизните помещения е участвала компанията „Идеал Стандарт – Видима” АД.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Благодарение на доброто си финансово състояние, през 2012 г. болницата инвестира значителни средства в модернизация на редица болнични дейности. Със 190 000 лв. на лечебното заведение закупена нова медицинска апаратура – автоматизирана система за идентификация на микроорганизми и определяне на антибиотичната им чувствителност, видеогастроскоп, инжектор за контрастно вещество за инвазивна кардиология, невростимулатор, операционна лампа.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тази година в болницата ще бъде изцяло внедрена УЕБ-базирана информационна система, финансирана по проект на Оперативна програма “Конкурентноспособност”. Системата оптимизира пътя на пациента от постъпването до получаване на медицинската услуга. С обмяна на информация в реално време между отделните болнични звена се оптимизира работата на екипите и се съкращава времето за консултации и резултатите от изследванията.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Свързаността на всички модули в болницата и обмяната на данни дава текуща медицинска статистика и подобрява отчетността към НЗОК и МЗ. Системата обхваща всички структури на болницата и дава възможност в реално време да се проследяват различни параметри – брой преминали пациенти, поставени диагнози, провеждано лечение, реализирани приходи и направени разходи, складова система, болнична аптека, счетоводство.

Техниката за изграждане на новата система вече е закупена и включва 65 компютърни конфигурации, принтери, сървър, копирна техника, резервно захранване. Тя е на стойност 127 167 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Днес е вторият ден от Коледа – Денят на бащата

Published

on

Вторият ден на Коледа – 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица. В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е честван през 1997 г.

Към Коледните празници се числи и Стефановден – на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват Коледните празници.

Зареди още

Новини

Честито Рождество Христово!

Published

on

Рождество Христово или още Коледа е един от най-големите църковни празници. На него християните честват рождението на Исус Христос. Според Евангелието от Лука това става в град Витлеем в провинция Юдея.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Коледа е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий (6 в.) изчислява, че Христос е роден в 754 г. от основанието на Рим.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка Му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издава заповед за преброяване на населението в империята — в границите ѝ тогава се намира и Палестина. Всеки трябва да се запише в родното си място. Мария и Йосиф не могат да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламва необикновена светлина, явява се ангел, който съобщава на намиращите се наблизо пастири, че е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са и първите, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Зареди още

Новини

Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!

Published

on

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица