Свържи се с нас

Култура

„Печати – изкуство и традиция“ в РИМ – Габрово

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Изложбата „Печати, изкуство и традиция“ беше открита в Регионалния исторически музей – Габрово. Автор на постановката е уредникът на отдел „История на българските земи 15 – 19 век“ Даниела Цонева. Тази изложба, в юбилейната за Музея 2013 година, когато се навършват 130 години от началото на музейното дело в Габрово, е по-специфична и комплексна. Тя поставя началото на серия от временни експозиции, чиято цел е да представят по-подробно музейното богатство, които ще обединят работата на специалистите от всички отдели. Цялата тази работа е като етапи от изграждането на новата постоянна експозиция РИМ – Габрово, която най-вероятно ще бъде открита следващата година.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Печатите са знакове, защитаващи достоверността на присъствието и авторитета на институциите – било то върху документи или преписки. Те по своеобразен начин отразяват личностната и институционална власт. Изложбата представя не само историческата традиция на изработката и битуването на печатите, но и разнообразието на формите, големината, предназначението и  съдържанието на изображенията. Общо 213 са културните ценности, представени в изложбата. Участват всички музейни отдели. Представени са оригинални печати, документи или илюстрации, съхранили отпечатъците  върху тях.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Периодът, който обхваща структурираните теми е от Първата и Втората Българска държава, времето на османското владичество, епохата на Възраждането,  времето на възстановяването на българската държава и третото българско царство, но естествено пречупено през габровската история и културните ценности, съхранени в РИМ – Габрово. Най-ранните представени културни ценности по темата представляват калъп за просфорни печати  от камък и гипсова отливка от него, открит при разкопки край село Крамолин. Два оловни печата, единият от укрепената местност на крепостта Градище край Габрово, а вторият на византийски чиновник от местната администрация, както и 2 златни пръстена с монограм.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В три табла са представени владетелски печати и пръстени печати, от времето на Хан Кубрат, Хан Тервел, Княз Борис, царете Симеон, Петър,  Калоян,  Константин, Асен, Иван Асен II и Иван Шишман, както и гербовете турските султани Мурат I, Мехмед Завоевателя, Баязид, Сюлейман Великолепни. Чрез цветна летография на Цариград с Босфора е илюстрирано управлението на тези султани и владичеството в българските земи. В14 табла и 9 витрини са развити темите църковни – манастирски, селищни – училищни печати, както и такива на съд, митница, поща, обществени структури, бойни военни формирования, еснафски организации.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Най-многобройни в изложбата са личните печати, които в исторически план се определят и като най-много. Представени са и едни от първите църковно – възрожденски печати, какъвто е печатът на Рилската света обител, съхранен на документи от 1869г. Сред най-ранните печати на габровските църкви е представен този на църквата Свети Йоан Предтеча, който отпечатък е разкрит в един богослужебен ръкописен сборник от 1596 г. Музея притежава и най-стария печат на църквата Света Троица от 1814 г. и експониран в изложбата, а чрез документи са представени още печатите на габровските манастири Соколски и Девически, църквата Успение Богородично.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тема училищни печати е илюстрирана както чрез документи, така и чрез оригинални печати на габровското училище от 1835г. Самият печат е създаден през 1832г. Като оригинални печати са включени още печатът на Община Габрово от нач. на 70-те години на XIX век, който представлява четири отделни части. Показани са също така много документи и печати, свързани с обществени организации.  Това са дружества, комитети, читалища, библиотеки и много други.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Самостоятелна изложба на Момчил Митев в Галерия „Видима“

Published

on

На 5 юли, вторник, от 18.00 часа Галерия „Видима“ ще представи самостоятелната изложба „Завръщане“ на Момчил Митев. Той е родом от с. Малки Вършец и израснал в с. Градище, Севлиевско.

Завършва художествената гимназия в София през 1981 г. Работи над 20 години в рекламния бизнес, като негови клиенти са едни от най-големите световни брандове и много други, сред които банки и фармацевтични компании.

През годините работи и като илюстратор, негово дело са над 100 корици на книги, най-известните от които са българските издания от началото на 90-те години на фантастичните поредици „Дюн“, „Властелинът на пръстените“, „Фондацията“ и много други.

Няколко години работи и като художник за един от най-големите лейбъли за джаз музика „Лейбър Рекърдс“, Ню Йорк, САЩ. Занимава се с интериорен дизайн. Известно време живее и работи в Англия, в родния град на Шекспир, Стратфорд на Ейвън, където всъщност се завръща към живописта. Реализира изложби в България и чужбина, както и множество участия в общи изяви. Творбите му се намират в частни колекции на пет континента.

Момчил Митев се представя като художник, за когото можем да кажем, че хората го познават, без да го познават, защото на практика всеки един от нас почти всеки ден се среща с някое от неговите творения по рафтовете на магазини, по витрини или билбордове.

Въпреки успешната кариера и разнообразието, което му предлага работа обаче, в един момент у него се появява нуждата, заставайки пред белия лист да изрази не желанието на клиента, а самият себе си. Така започва да създава своите произведения, воден от свободата и вдъхновението.

Творбите му са най-разнообразни както като стил, така и като техники и материали. Поради естеството на своята професия, Момчил Митев отлично борави както с маслени и акрилни бои, така и с акварели, пастели, молив. Той е и сред единиците художници в света, които владеят уникалната техника за рисуване със свещ, когато лист хартия се прокарва над пламъка и пушека оставя ефирни линии, които художника майсторски превръща в образ.

В първата му за родното Севлиево изложба, символично наречена „Завръщане“, любителите на изкуството ще се запознаят както с нежни пастелни актове с леки сюрреалистични забежки, така и абстрактни творби върху платно, характерни с ярки цветове и майсторско наслояване на маслените бои.

Въпреки своята различност, творчеството на Момчил Митев се обединява около неговия вътрешен свят на мечти и фантазии. Успява да завладее и нас, зрителите, и да ни пренесе в едно пространство на митичност, ангелски създания, планетарни системи, паралелни светове, където на пиедестал е издигнато разбира се най-съвършеното божие създание – жената.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Блясък, стил, изящество и класа в гала спектакъла „Балетна симфония”

Published

on

Бляскавият гала спектакъл „Балетна симфония” беше финален акорд на успешния художествено-творческия сезон за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870”. Концертът – годишна сценична продукция, беше тържество, което преплете красота и грация, въображение и емоция, драматургия и хореография, музика и танц на читалищната сцена – нежен пристан за чувствения свят на това изящно и несравнимо изкуство.

С нежност, стил, чувственост и класа очароваха малките балерини на художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова. Богатата едночасова програма на спектакъла „Балетна симфония” започна с тържествения „Полонез” от Пьотр Чайковски по операта „Евгени Онегин”. Танц, харектерен при откриването на балове, красиво пресъздаден от Радост Панчева, Сияна Ковачева, Дария Цонева, Виктория Недялкова, Василена Василева, Боряна Богданова и Карина Казанджиева. „Танц на малката принцеса” по мотиви от балета „Спящата красавица” изпълни грацията Йоана Колева. В малки красиви лебеди, танцуващи на сцената, по музика на Ками Сен Санс, се преобразиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова, Даная Маркова. Под светлините на прожекторите Ема Златославова очарова с „Танц на куклата” по мотиви от балета „Копелия”, музика Лео Делиб. Класическа вариация „Сълзата на времето” чувствено изпълни балерината Лилия Апостолова. С красив и нежен „Валс” по музика на Лео Делиб блесна Раделина Георгиева. Грациозно изпълнение на вариация „Пицикато” представи Ая Нешева. Публиката се наслади на микс от класика и модерност с танца „Имаме парти” в изпълнение на Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. С танца „Тя” разчувства очарователната прима Раделина Георгиева. Емоционално и страстно бе изпълнението на „Испански танц” от балета „Раймонда” от Лилия Апостолова. Танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, беше финалният акорд на концерта. Ритуалът нестинарство изпълниха Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Преслава Антонова, Петя Маркова, Катерина Маринова, Деница Иванова, Рая Балинова, Тияна Атанасова и Александра Събчева.

Брилянтно! Чувствено! Експлозия на талант, емоция и красота! Публиката бе във възторг от прекрасния спектакъл на балерините – великолепие, съчетало изящни движения, в синхрон с красива музика, сътворило вълнуващо преживяване – феерия и взрив от емоции. Дълго нестихващи, възторжени и заслужени бяха аплодисментите на зрителите.

На финала на концерта малките талантливи балерини засияха в цялата си прелест на сцената, заедно с художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова. Благодарност бе изказана на художника Велизар Захариев за изработката на стилните декори и на корепетитора на Балетната школа Румяна Павлова. Специални поздравления отправи председателят на Народно читалище „Развитие-1870” Данаил Лалев. „Красиво, изящно, несравнимо! Бяхте брилянтни! Балетната школа е гордост за читалище „Развитие”! Поздравления за успешния художествено-творчески сезон, за спечелените награди, за вашия талант!”, развълнувано сподели г-н Лалев.

Изказана бе благодарност за професионализма на художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова за създаването на традиции в балетното изкуство в Севлиево и преподаването с финес и отношение. С подаръчен ваучер на стойност 500 лв. председателят на читалище „Развитие” декларира подкрепа и партньорство за развитието на Балетната школа.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Песни в полите на Балкана“ на 2 и 3 юли в село Жълтеш

Published

on

На 2 и 3 юли в габровското село Жълтеш ще се проведе единадесетият национален фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана”.

За поредна година събитието, което започва в 10.00 часа, ще се проведе на откритата сцена в село Жълтеш.

На нея ще излязат индивидуални изпълнители и творчески формации. Организатори са Народно читалище „Светлина – 1927”, с. Жълтеш, кметство Жълтеш, Община Габрово.

Гост изпълнители на 2 юли от 16.00 часа ще бъдат Петър Кирилов и ДФФ „Габровските гласчета“. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица