Свържи се с нас

Новини

Доброволци от „ДНЕС“ помагат на хора с увреждания за референдума

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Десетки доброволци в община Габрово ще помагат на трудно подвижни хора да упражнят правото си на глас на предстоящия референдум. Това съобщи областният координатор на Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово Анатолий Антов. „ДНЕС“ – Габрово, представя най-новата си инициатива „ДНЕС помагаме! Днес алармираме!” , която е насочена към подпомагане на трудно подвижни самотни възрастни хора и граждани с опорно-двигателни и зрителни проблеми, които желаят да дадат своя вот в референдума за бъдещето на ядрената енергетика у нас.

Информираме Ви, че преди 10 дни Движението стартира информационна кампания, с която да помогне на гражданите да направят своя информиран избор за бъдещето на българската ядрена енергетика и призова всички граждани да проявят активност и да гласуват по съвест на предстоящия референдум. Представителите на „ДНЕС” не са съгласни с призива на някои политически сили да се бойкотира референдумът. Не е гражданска позиция да се бойкотира, а да се гласува, независимо как!

Проведени са срещи с граждани от общината, а 20 доброволци от движението обикалят по домовете на хората, за да призоват гражданите да гласуват по съвест и да ги информират чрез брошури „самиздат”, как максимално информирано да направят своя избор. Така призива за гласуване по съвест е достигнал до хиляди граждани в нашата община.

Гражданско движение „ДНЕС” призовава всички граждани, които желаят с личните си автомобили на 27 януари да отидат в приемната на „ДНЕС” и заедно, солидарно и доброволно да направят граждански жест, да помогнем на трудно подвижни възрастни и самотни хора и на такива с опорно-двигателни и зрителни проблеми, като ги придружат да стигнат до секциите за гласуване. Добре дошъл е всеки, който прецени, че е негов обществен дълг да помогне на своите съграждани.

Чрез инициативите се дава доброта и човешко отношение, че в тези тежки времена има добри и състрадателни хора, които се отзовават на  призив за помощ на нуждаещите се от подкрепа.

Организаторите набират доброволци втора седмица и очакват да се включат поне 20 доброволци, което означава, че ще могат да приемат над 40 заявки от трудно подвижни хора. Желаещите да се възползват от напълно безплатната помощ могат да се обадят на телефон 066986462 и 0877925030. Обаждания ще се приемат всеки ден от 8.00 до 16.00 часа, включително в деня на вота, както и в гражданската приемна на „ДНЕС”, на пл.“Първи май“№ 1в, която ще бъде отворена през целия ден до приключване на гласуването.

С цел по-добро планиране, организаторите от „ДНЕС” апелират заявките да се подават до събота (26 януари), макар че такива ще се приемат и в самия ден на вота (27 януари).

На същия телефон ще се приемат и заявки от доброволци, готови да се включат в кампанията с личните си автомобили и да помогнат на трудно подвижни самотни възрастни хора и граждани с опорно-двигателни и зрителни проблеми да упражнят правото си на глас. Става въпрос за напълно доброволчески, безвъзмезден труд.

Доброволците ще приемат и сигнали за евентуални нарушения на процеса на гласуване, като получените сигнали ще бъдат изпращани на Районната избирателна комисия. Сигнали за нарушения могат да се подават и на сайта на „ДНЕС” – www.dnes-bg.org в рубриката „Бий тревога! Подай сигнал“, както и на e-mail: office@dnes-bg.org.

„Важно е всеки от нас да гласува, защото правото на глас е ключово. Защото решенията за бъдещето на България трябва да се вземат от нас, гражданите! Защото този вот е първи по рода си в най-новата ни история и от него зависи бъдещето на икономиката и обществото ни за десетилетия напред. И защото, в края на краищата, политиците трябва да свикнат да търсят гласа ни не само по време на избори. През цялата кампания за предстоящия референдум политиците се опитваха да ни убеждават, че не сме дорасли да взимаме важни решения и че като че ли е по-добре изобщо да не гласуваме. Защото това ги устройва и защото напълно некоректно обвързват референдума с предстоящите парламентарни избори. Изборите, обаче, са веднъж на 4 години, а изграждането или не на ядрена централа е въпрос, който ще определи бъдещото ни икономическо и социално развитие за десетилетия напред. Ето защо е важно, на 27 януари гражданите да осъзнаят огромната отговорност, която носят, и да покажат, че имат позиция, че не са безразлични към бъдещето на страната ни. Важно е да отидем до урните, защото политиците трябва да свикнат да търсят волята на гражданите не само по време на избори. Защото пропуснаха да ни попитат за затварянето на реактори на АЕЦ „Козлодуй”, за влизането в НАТО и ЕС, както и за ред други въпроси от национално значение. Това е шанс за нас, гражданите, да докажем, че без нашето участие във вземането на решения успешното управление е невъзможно и никой не трябва да бъде лишаван от това негово конституционно право, само защото съдбата е отредила друго. Възрастните трудно подвижни граждани и хората с опорно-двигателни и зрителни проблеми са част от нас, това са нашите съседи, и приятели, нашите близки, баби, дядовци… Те имат същите права, като всички нас! И, ако държавата не прави достатъчно, за да се почувстват те пълноправни и пълноценни нейни поданици, то ние, гражданите, можем да подадем ръка! Затова го правим! За да покажем, че рябва да се научим да си помагаме сами!”, споделят от ДНЕС – Габрово.

Настоящата инициатива „ДНЕС помагаме! Днес алармираме!” е част от националната инициатива на Движението „ДНЕС помага”. Тя стартира в нашата община през м. декември 2012 г. „ДНЕС помага” не празнична инициатива само за Коледа и Нова година, а постоянна. С нея движението си е поставило за цел да подпомогне и разнообрази живота на трудно подвижните и самотни възрастни хора и гражданите с физически и зрителни проблеми в общината, да идентифицира проблемите им, да ги подпомогне при изпълнение на ежедневните им функции, да разреши конкретни социални проблеми.

„Инициативата в нашата община се развива в сътрудничество с всички медии, които имат желание да помогнат и конкретно с „Габрово Нюз“ и радио „Бумеранг ФМ“. Инициативата е отворена и за това ние приканваме да се присъединят към нея и останалите медии. Всички да се обединим в полза на хората“, допълват още от движението.

До момента 27 доброволци, подпомагат 17 наши съграждани са отделени над 83 часа. Помощта се изразява в придружаване до пенсионното и поликлиники, чистене на сняг, цепене на дърва, пазаруване, четене на книги, разговори, разходки като придружители и други. „ДНЕС” ще информира за резултатите от кампанията „ДНЕС помагаме! Днес алармираме!” в деня на вота, в 12.00 и в 17.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица