Свържи се с нас

Новини

БМЧК – Габрово отчете своята дейност

Published

on

снимка: БМЧК - Габрово

снимка: БМЧК – Габрово

В края на миналата работна седмица (18 януари) се проведе Общо събрание на клубовете на Български Младежки Червен кръст – Габрово. След отчет на дейността за периода 2011-2012г., делегатите избраха новото си ръководство. За областен координатор бе избран Пламен Обрешков, а за негови заместници – Станимир Тепавски от Национална Априловска гимназия и Божимир Маринов от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. За делегати на ХІІ-тия Национален събор на БМЧК бяха избрани Пламен Обрешков и Биляна Петкова от Национална Априловска гимназия, а за представител на БМЧК в Общото събрание на БЧК- Габрово бе определен Пламен Обрешков.

снимка: БМЧК – Габрово

Гости на събранието бяха зам.-кметът на Община Габрово Нела Рачевиц, Невяна Башлиева – главен специалист в отдел „Здравеопазване и спорт“ на Община Габрово, Катюша Станчева – РИ на МОН, Даниела Пенева – Началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ – Габрово и г-жа Антоанета Янкабакова – Директор на ИМКА – Габрово.

снимка: БМЧК - Габрово

снимка: БМЧК – Габрово

На състоялото се събрание беше представен и план за дейностите през 2013 г. и основните насоки за работа на младежката организация за периода 2013 – 2014. . БМЧК – Габрово ще се стремят към повишаване на организационния капацитет и институционално укрепване на БМЧК, повишаване квалификацията на доброволци от областната структура на БМЧК – гр.Габрово, чрез провеждане на обучения на общинско, областно и национално ниво. Също така и за повишаване знанията на децата и младите хова за хуманитарното право и червенокръстките ценности и принципи, намаляване на насилието и агресията сред децата и младите хора в училищната и извънучилищната среда.

Други от приоритетните насоки през периода са намаляването на стреса сред подрастващите, повишаване на социалната интеграция на децата и млади хора в риск, чрез разширяване и разнообразяване на дейностите на БМЧК и увеличаване на капацитета на доброволците за работа с деца и млади хора в риск. Ще бъдат разширени и разнообразени дейностите, свързани с намаляване на здравната уязвимост на децата, младите хора, хората в активна възраст и хората от третата възраст, чрез промотиране на здравословен начин на живот. ще се търси повишаване качеството на обучението по първа помощ, първа психологична помощ, психосоциална подкрепа, промотиране на доброволчеството и дейностите на младежката организация, като за целта ще бъдат създадени клубове в малките населени места и община Трявна.

Ще се провеждат работни срещи по основните направления на дейност на БМЧК на представители на различните клубове в рамките на областната организация и между отделни областни организации. Ще се осигуро финансова стабилност на БМЧК – Габрово за качествено реализиране на дейностите и услугите, чрез Международни партньорства и фондове за финансиране на младежки програми и ще бъде развита фондонабирателната дейност на общинско и областно ниво.

Очакваните резултати за организацията са повишаване на организационния капацитет и институционално укрепване на клубовете, увеличаване на броя и активизиране на доброволците и членовете; създадени 4 нови клуба в малките населени места; по-добро разбиране на дейността на младежката организация и възможността да бъде подкрепена и намалена уязвимост сред децата и младите хора в общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Габрово е партньор в международен проект за енергийни градове

Published

on

Община Габрово се включи като партньор в международен проект за интегрирани решения за плюсово енергийни и жизнени градове. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Финансирането е по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, приоритет „Интелигентни градове и общности“.

Идеята е да бъдат приложени иновативни модели в градското планиране, инфраструктурата и услугите, които засягат пряко общността, инвеститорите и индустрията, следвайки концепцията за развитие на интелигентни енергийни системи.

Разработката предвижда Община Габрово да приложи съвременни решения при въвеждането на енергоспестяващи мерки в съществуващи сгради, използването на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) и популяризиране на екологичната мобилност.

Изпълнението на дейностите е заложено в Плана за устойчиво енергийно развитие на общината. Участници в проекта са 53 организации от 14 европейски държави. Водещи градове са Дижон (Франция) и Турку (Финландия). Техни последователи ще бъдат Ботошани (Румъния), Брюксел (Белгия), Птолемаида (Гърция), Сарагоса (Испания), Северодонецк (Украйна) и Габрово. Останалите партньори са университети, научни институции, центрове за развойна дейност, НПО и частни фирми в сферата на енергийната ефективност и ВЕИ.

Водещите градове ще реализират интегрирани решения за увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност в сградния сектор.

Добрите практики ще бъдат ползвани за създаване на сходни планове за приложимост при последователите.

Общата стойност на проекта е 23 558 437.25 евро, като бюджетът за Габрово е 200 000 евро – 100% безвъзмездна финансова помощ. Дейностите стартират през този месец и ще продължат до октомври 2025 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Започна ремонт на покрива на Кукления театър

Published

on

15 307 лева отпусна Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за ремонт на покривната конструкция на сградата на кукления театър в Габрово.

Покривът на театъра е компрометиран от години, което подлага на сериозен риск цялата сграда и имущество. След назначаването си директорът Алфидин Ахмедов направи спешни постъпки към Министерство на културата за осигуряване на необходимия ресурс за ремонт, съобщиха от Община Габрово.

Поради липса на средства за капиталови разходи Министерството пренасочи искането към междуведомствената комисия и по предложение на министър Банов, обектът бе включен в списъка на неотложни ремонти, като с постановление № 250, от 4 септември 2020 година на Министерски съвет нужните финансови средства бяха осигурени.

С тях предстои да бъде демонтирана старата ламарина по борда на покрива, ще бъде положен грунд и частично ще се изкърпи покривната площ. Фирмата изпълнител поема още газопламъчното заваряване и заготовка и монтаж на нова лайсна по борд.

За да се гарантира качеството и прозрачността на сделката е назначен инвеститорски контрол от директора на театъра, който съвместно със сформирана вътрешна комисия от ДКТ – Габрово ще съблюдава целесъобразността при изпълнение на ремонтните дейности.

Очаква се ремонтът да приключи в края на месец ноември. До тогава театърът функционира и изпълнява всичко, свързано с репертоарния си план, без промени, тъй като дейностите по възстановяване на покрива не възпрепятстват творческата и административна работа в сградата.

Ръководството на театъра изказва своята благодарност за подкрепата от страна на Министерство на културата и продължава да развива дейността си в отговор на нуждите на своята публика.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Непълнолетни изрисуваха административна сграда

Published

on

Полицията уличи петима непълнолетни, изрисували със спрей източната фасада на административна сграда на ул. „Заменхов“ в Габрово.

Сигналът за повреждане на имуществото бил регистриран в понеделник, 19 октомври, а актът на вандализъм бил извършен за времето от 17 до 19 октомври.

Нанесените щети са в размер на 420 лв.

В резултат от проведените оперативно-издирвателни и заградителни мероприятия от служители на сектор „Криминална полиция“ и група „Охрана на обществения ред“ при РУ-Габрово, било установено, че извършители на деянието са петте непълнолетни лица от Габрово.

По случая е заведена преписка за извършено престъпление по чл.216 ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица