Свържи се с нас

Новини

Кръговото до Консултативна – готово до средата на 2015 г.

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кръговото кръстовище до бившата Консултативна поликлиника в Габрово трябва да бъде готово най – късно до средата на 2015 година като максимален краен срок. Това заяви на среща с местни медии в средата на седмицата кметът на община Габрово Таня Христова. „Няма смисъл да коментирам колко критично важно е това кръгово движение. Само за последните седмици в района се случиха няколко инцидента, което категорично превръща този район в една от най-критичните зони, нуждаеща се от цялостна промяна и организация движението. Нашата амбиция е да започнем ремонтните работи на първите четири обекта в рамките на тази година, за да използваме настоящия строителен сезон“, заяви Таня Христова.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Реконструкцията на кръстовището е включена в подаденото на 11 януари тази година ново проектно предложение на Община Габрово по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Зелена и достъпна градска среда”. Целта на схемата е да се подобри физическата и жизнената среда в 36 града, центрове на агломерационни ареали, като предпоставка за осигуряване на устойчива и екологична градска среда с по-високо качество на живот и нови възможности за икономическо и социално развитие. „Проектът ще бъде оценен в рамките на 3 месеца, но още през февруари месец ние предварително ще обявим обществените поръчки за избор на изпълнители, за да може още в рамките на тази година да започне реализирането на тези обектите“, допълни още Христова.

Основните обекти, обхванати в проекта са четири, с други пет допълнителни.  Реконструкцията на кръстовището „Консултативна поликлиника” в  Габрово предвижда въвеждане на кръгово движение, което да обхваща улиците ”Емануил Манолов”, ”Брянска” и ”Стефан Караджа”. Ще бъдат обособени паркоместа, изпълнена маркировка и пътни знаци,  отводняване и монтиране на стълбове за бъдеща тролейбусна мрежа.

Вторият обект, включен в рамките на този проект е реконструкция на улица „Софроний Врачански“, както и улиците „Цанко Дюстабанов”, „Стара планина”, „Първи май”, „Константин Иречек”, „Петко Каравелов”, „Янтра”. В обхвата на проекта се предвижда изграждане на подпорна стена в участъка между мост Игото и Баев мост с частични конзолни наддавания за осигуряване на габарит за автомобилно и пешеходно движение по улица „Софроний Врачански”; рехабилитация и изграждане на крайречна пешеходна алея, улични уширения, вътрешноквартални и крайречни рекреационни пространства, квартални градинки; оформяне на групи паркоместа; изграждане на детска площадка.

Третия обект предвижда благоустрояване на квартал „Шести участък“, като ще бъде направено пресъздаване на физическата среда на възрожденските улици, физическо маркиране на достъпа и ограниченията за автомобили, демонтиране и връщане на Априловата чешма на автентичното й място; реставриране на чешмата Гунин кладенец, разполагане на улични осветители, благоустрояване и озеленяване, създаване на удобства за отдих на пешеходци, както и рехабилитация на зони за игра.

Четвъртият основен обект е благоустрояването на парка „Маркотея“, предвиждащ преглед и основно прочистване на растителността, възстановяване на алейната мрежа, доставка и монтаж на пейки, кошчета за отпадъци и др. подвижни/демонтируеми паркови елементи; оформяне на детски площадки и кътове за отдих и развлечение; възстановяване на алпинеума; почистване на езерото, ревизия на системата за водозахранване и системата за отводняване, преливника и шахтите; възстановяване на старите чешми; реставрация на архитектурните елементи на езерото – мостчета, пристан, кула, остров, парапети, бордюри, настилки и прилежащи площадки; ново парковото осветление; видеонаблюдение; изграждане на 4 бр. обслужващи сгради.

Планираната продължителност на проекта е 24 месеца от подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ. Общата стойност на проекта за основните обекти е 6 380 740,62 лв. с ДДС, от които 4 999 999,82 лв. с ДДС са безвъзмездна финансова помощ и 1 380 740,80 лв. с ДДС е  финансовият  принос на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. тролей

    17.01.2013 at 17:26

    кметицата се е побъркала изцяло!!!  за какво и е да се прави кръгово точно там? по добре е направо да се изреже асфалта както пред стадион Христо Ботев и да се намали скороста.
    може и да се резне малко около пешеходните пътеки ама окопите да по 30 санта за да има работа и за майторите,
    ха-ах-а-а,  разбрахме им тайната мисъл как ще стимулират местният бизнес

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Комисията за борба с корупцията с изнесена приемна в Габрово и Дряново

Published

on

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 44-то Народно събрание ще проведе изнесена приемна в Габрово на 13 юли, понеделник.

От 10.30- до 12.30 часа в залата на първия етаж на Община Габрово експертите към Комисията ще отговарят на въпроси и сигнали на граждани.

По-късно през деня приемна ще се проведе и в Дряново. Началният час е 14.30, в сградата на Общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разрешиха провеждането на съботния пазар, но на ново място (обновена)

Published

on

Провеждането на съботния пазар в Габрово е разрешено. Той ще се проведе на ул.“Д.Л.Заменхоф“, в участъка от Търговска база до магазин от голяма търговска верига, а не както досега на ул.“Свищовска“.

Това стана ясно след проведеното днес, 10 юли, следобедно заседание на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на КОВИД – 19. Мястото осигурява оптимално спазване на всички противоепидемични мерки. Участъкът ще бъде затворен за движение на автомобили от 06.00 часа до 14.00 часа в съботния ден, 11 юли.

Община Габрово призовава всички търговци на седмичния пазар за промишлени стоки тип „битак“, на фермерския пазар, на Централния кооперативен пазар и пазар Шиваров мост да спазват строго необходимите противоепидемични мерки и да носят предпазни маски и ръкавици.

Посетителите на всички пазари на територията на общината трябва да избягват струпванията, да спазват необходимата физическа дистанция и да носят предпазни маски и ръкавици.

Кризисният щаб предлага още на кметовете на общините в област Габрово при провеждане на кооперативни пазари, фермерски пазари, стокови тържища и пазари тип „битаци“ до 15 юли, същите да се провеждат при строго спазване на противоепидимичните мерки, указани от министъра на здравеопазването.

Трябва да се спазва поточност на движението, разстояние от минимум 2 метра между търговските маси, а дистанцията между клиентите да от 1,5 метра, като е препоръчително носене на лични предпазни средства /маски/ от купувачи и продавачи.

Щабът реши още, че в периода от 10 до 12 юли, включително, на територията на област Габрово се допуска провеждането на предварително организираните групови празненства – сватби, кръщенета и други семейни празненства, с над 30 присъстващи, но при стриктно изпълнение на всички противоепидемични изисквания, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването от 9 юли.

*Публикуваната информация е актуализирана в 18.10 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Дъжд от голове в мачовете от 20-я кръг на Неделната по футбол

Published

on

Истински дъжд от голове се изля в неделния следобед, когато се изиграха мачовете от 20-я кръг на Английската неделна лига на Габрово.

Той започна с дербито между „Палаузово БТ“ и „Копакабана“. Двата отбора изиграха красив и динамичен мач, в който постоянно се догонваха в резултата. В крайна сметка, с два късни гола, „Копакабана“ изтръгна успеха с 4:3. Два гола за победителите отбеляза Пламен Меразов, а по един вкараха Ивелин Димитров и Даниел Христов. За „палаузовци“ на два пъти се разписа Николай Стоянов, а веднъж Мартин Иванов.

Във втората среща, тимът на „Мърси“ записа убедителна победа над „Идеал Стандарт Видима“, с 14:4. Павел Йорданов и Станислав Димов се разписаха по четири пъти, Цветан Енчев отбеляза хеттрик, два гола добави Божидар Василев, а веднъж вкара и Боян Димов. За „севлиевци“ два гола вкара Симеон Иванов, а по веднъж точни бяха Тихомир Мангелов и Александър Тодоров.

В третата среща, лидерите от „Ресторант Еделвайс“ също бяха убедителни и надиграха „Рио“ с 16:3. Впечатляващите тринадесет гола отбеляза Иван Лесев, два добави Милен Панчев, а един Димитър Христов. За „Рио“ два гола вкара Мартин Ширтев, а един Васил Цвятков.

В последната среща за деня, „ФК Орлите“ поведе рано срещу „Pasta Gabrovo“, с гол на Йоан Василев, но допусна късен обрат и загуби с 1:2. Головете за победителите отбелязаха Румен Радков и Ивелин Павлов.

В класирането лидер е „Ресторант Еделвайс“ с 46 т., пред „Копакабана“ с 44, „Мърси“ с 40, „Палаузово БТ“ с 37 т., „Pasta Gabrovo“ с 34 т., „ФК Орлите“ – 21 т., „Идеал Стандарт Видима“ е с 9 т. и „Рио“ с 3 т.

При голмайсторите далеч напред се откъсна Иван Лесев от „Ресторант Еделвайс“ с 45 гола, пред Павел Велчев от „Палаузово БТ“ с 29, Христо Минчев от „Pasta Gabrovo“ с 27 гола, Павел Йорданов от „Мърси“ с 23 гола, Андриян Христов от „ФК Орлите“ с 22 гола и др.

Тази неделя, 12 юли, в 10,30 часа започват мачовете от 21 кръг на АНЛ – Габрово. След последната заповед на министъра на здравеопазването, БАМФ призовава всички състезатели да идват сами на игрището за минифутбол, без приятели, приятелки, съпруги и деца, за да спазим всички необходими предписания за безопасност.

Пристигането на терена е необходимо да става непосредствено преди срещата, а напускането да е веднага след нея. БАМФ благодари за разбирането на всички състезатели.

Ето и програмата за 21 кръг:
10:30 КОПАКАБАНА – Pasta Gabrovo
11.30 Рио – Палаузово БТ
12:30 Мърси – Ресторант Еделвайс
13:30 ФК Орлите – Идеал Стандарт Видима

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица