Свържи се с нас

Новини

МТСП финансира 2 проекта за социално включване в Габровско

Published

on

снимка: Министерство на труда и социалната политика

снимка: Министерство на труда и социалната политика

Министерството на труда и социалната политика финансира два социални проекта в област Габрово на обща стойност 2 331 518 лева, съобщиха от министерството. Обектите се реализират по Проекта за социално включване (ПСВ) и техните услуги ще ползват близо 3800 деца и родители. Това каза днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването на ремонтираната детска градина „Радост – 2” в Севлиево. На церемонията присъстваха заместник-министър Валентина Симеонова, кметът на Севлиево Иван Иванов, заместник-областният управител на област Габрово Неделчо Таркаланов и народни представители от региона.

Намаляването на детската бедност е сред основните приоритети на правителството, за да получат децата равен старт и адекватни социални услуги, допълни министър Младенов. Той уточни, че по ПСВ вече са готови 70 детски градини и 45 Общностни центъра. Общата цел на проекта е разкриването на 70 Общностни центъра в страната, които ще обслужват 100 000 деца от 0-3 г. и от 3-7 г. и техните родители. Чрез него ще бъде увеличен капацитетът на детските градини с 1800 места.

Община Севлиево изпълнява проект „Равен шанс за всички” – предоставяне на пакет от социални, здравни и образователни услуги за превенция на риска от социално изключване в ранното детско развитие”. Безвъзмездното финансиране от МТСП е в размер на 815 686 лв. Освен ремонта на детската градина, по проекта предстои разкриването на Общностен център.
Пред журналисти министърът уточни, че през 2013 г. на територията на страната ще бъдат назначени над 17 000 лични асистенти за повече от 30 000 потребители. В Севлиево нуждите на 175 лица в неравностойно положение посрещат 117 лични асистенти.

След откриването на обекта министър Младенов и неговият екип посетиха Домашния социален патронаж в града. Проект „Обществени трапезарии” в област Габрово се реализира в 3 общини. Социалната услуга се предоставя в Габрово, Трявна и Севлиево. Топъл обяд ежедневно получават общо 154 човека от най-нуждаещите се групи от населението.

По-късно през деня министър Младенов се срещна с наети лица по схема „Развитие” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР). По нея общината е наела 55 лица след приключване на обучението им. Работниците се информираха от възможностите за последваща заетост, като изразиха удовлетворение от заплащането от схемата. По време на разговора стана ясно, че през 2012 г. в община Севлиево 127 лица са включени в заетост по програми и мерки на МТСП. Бизнесът в региона е проявил голям интерес към подаването на проектни предложения по схеми „Безопасен труд“ и „Ново работно място“.

Посещението на министър Младенов в Севлиево завърши със среща с местните структури на МТСП.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица