Свържи се с нас

Култура

Ремонти работи и по подобряване на туристическата инфраструктура

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С решение на Кмета на община Габрово, от края на миналата година, бяха избрани изпълнители на строително-ремонтните работи (СРР) на проекта, свързан туристическата инфраструктура. Новината съобщи лично Таня Христова по време на редовния си брифинг. „Това е един изключително важен проект, който трябва да приключи в рамките на няколко месеца тази година“, заяви категорично кметът.

Има три основни обособени позиции, за които са избрани изпълнителите. Изпълнителят на СРР, включени за АИР „Боженци“ е сдружение по ДЗЗД „Боженци” 2012, състоящо се от „Реставрация” ЕАД, „ИПС Инфраструктури” АД и „Мират Груп” ООД,  трите със седалище и на трите в София. Дружеството предстои да извърши  реставрация и адаптация на административната сграда, старото и новото школо; реставрация и консервация на къщите „Дончо Попа” и „Митьо Станев”; изграждане на паркинг и обслужваща сграда при входа на АИР „Боженци”; озеленяване; рахабилитация на калдаръмената настилка; изграждане на система за видеонаблюдение; подмяна и инсталиране на ново, включително художествено осветление. Стойността на ремонтните работи възлиза на 1 938 196 лв. с ДДС.

Другият елемент е предвиден в рамките на АЕК „Етър“. Изпълнител на този ЛОТ е сдружение по ДЗЗД „Евро Строй”, състоящо се от „Крис Груп” ЕООД, със седалище в Русе и „ВТ Инженеринг” ООД, със седалище във Велико Търново. Ангажиментите на дружеството са да възстановяват Балканджийската мандра; изграждане на подпорна стена, алея и паркинг; озеленяване; изграждане на система за видеонаблюдение; възстановяване на компрометирана калдаръмена настилка; подмяна и инсталиране на ново, включително художествено осветление. Стойността на ремонтните работи възлиза на 642 334 лв. с ДДС.

Третият ЛОТ ще бъде изпълнен от Обединение „Културна инфраструктура Габрово 2012” със съдружници „Строител” ООД – гр. Русе и „Плиска Консултинг” ООД – гр. София. Обединението ще изпълнява СРР на 2 бр. обекти, както следва: консервация, реставрация и адаптация на Дечковата къща с цел изграждане и разполагане на „ретро” дрогерия и „ретро” фотоателие; реставрация и адаптация на бившата сграда на Регионален исторически музей – Габрово за създаване на виртуален музей на габровската индустрия. Стойността на ремонтните работи възлиза на 1 079 810 лв. с ДДС.

Предстои сключване на договори с избраните изпълнители, като се очаква СРР да започнат най-късно началото на месец март тази година и проектът ба бъде изпълнен не по-късно от края на месец август.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица