Свържи се с нас

Новини

„ДНЕС“ апелира за достъпна социална и инфраструктурна среда

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Областният координатор на Гражданско движение “ДНЕС” – Габрово Анатолий Антов разпространи в местните медии поредното писмо на движението, адресирано до кмета Таня Христова и председателя на Общинския съвет Николай Сираков, във връзка с това, какво конкретно предлагат на кметската администрация за адаптирането на социалната и инфраструктурната среда към нуждите на хората в неравностойно положение в нашия град.

Във връзка с националната доброволческа инициатива на движението „ДНЕС помага“ и съвместната им работа с хората в неравностойно положение в Габрово, са се очертали някои проблеми, за които се апелира да бъдат отстраните в най-скоро време. В писмото пише конкретно:

„Адаптиране на всички подлези към нуждите на хората в неравностойно положение, като същите да се приспособят по надлежния начин спрямо стандартите и изискванията на ЕС. След ред разговори и срещи с тях, това се оказа един от болните проблеми на съсловието. Обръщаме особено внимание на подлеза при „Дом на хумора и сатирата“, който не само плаче за ремонт, но е и опасен към момента за здравето на преминаващите там.

Поставяне на светофари и звукова сигнализация на възлови за тези хора места като на ул.“Брянска“ – между сватбената агенция  и бившата Консултативна поликлиника, на ул.“Стефан Караджа“ – между бившата Консултативна поликлиника и магазин „Нивен“, на ул.“Н.Василиади“ – между „Дом на хумора и сатирата“ и паркинга към него,  на бул.“Априлов“ – срещу „Сев Брокерс“, като там липсва само звукова сигнализация. Същата липсва и на кръстовището на Лъвов мост, на Шиваров мост, където движението е изключително интензивно и шофьорите не дават предимство на гражданите, на ул.“Брянска“ /срещу гарата/ и на други възлови места, които ние и те със сигурност ще пропуснем  да споменем сега.

Приспособяване на всички етажи на сградата на Община Габрово към изискванията на тези хора, тъй като по техните думи само от партера до първия етаж могат да се придвижват безпроблемно. По останалите етажи те не могат да се домогнат, освен ако не ги носят на ръце.

Като гражданско движение стоящо близко до хората и помагащо с доброволци  през тези тежки месеци на хората в неравностойно положение, апелираме да направите всичко възможно в най-кратък срок да създадете необходимата достъпна социална и инфраструктурна среда според европейските изисквания и с това да стоплите техните сърца“, се казва още в писмото.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

.

                   Сигурен съм, че по този начин ще предотвратите и много нещастни случаи и инциденти които напоследък зачестиха на възлови места в нашия град.

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица