Свържи се с нас

Новини

„ДНЕС“ апелира за достъпна социална и инфраструктурна среда

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Областният координатор на Гражданско движение “ДНЕС” – Габрово Анатолий Антов разпространи в местните медии поредното писмо на движението, адресирано до кмета Таня Христова и председателя на Общинския съвет Николай Сираков, във връзка с това, какво конкретно предлагат на кметската администрация за адаптирането на социалната и инфраструктурната среда към нуждите на хората в неравностойно положение в нашия град.

Във връзка с националната доброволческа инициатива на движението „ДНЕС помага“ и съвместната им работа с хората в неравностойно положение в Габрово, са се очертали някои проблеми, за които се апелира да бъдат отстраните в най-скоро време. В писмото пише конкретно:

„Адаптиране на всички подлези към нуждите на хората в неравностойно положение, като същите да се приспособят по надлежния начин спрямо стандартите и изискванията на ЕС. След ред разговори и срещи с тях, това се оказа един от болните проблеми на съсловието. Обръщаме особено внимание на подлеза при „Дом на хумора и сатирата“, който не само плаче за ремонт, но е и опасен към момента за здравето на преминаващите там.

Поставяне на светофари и звукова сигнализация на възлови за тези хора места като на ул.“Брянска“ – между сватбената агенция  и бившата Консултативна поликлиника, на ул.“Стефан Караджа“ – между бившата Консултативна поликлиника и магазин „Нивен“, на ул.“Н.Василиади“ – между „Дом на хумора и сатирата“ и паркинга към него,  на бул.“Априлов“ – срещу „Сев Брокерс“, като там липсва само звукова сигнализация. Същата липсва и на кръстовището на Лъвов мост, на Шиваров мост, където движението е изключително интензивно и шофьорите не дават предимство на гражданите, на ул.“Брянска“ /срещу гарата/ и на други възлови места, които ние и те със сигурност ще пропуснем  да споменем сега.

Приспособяване на всички етажи на сградата на Община Габрово към изискванията на тези хора, тъй като по техните думи само от партера до първия етаж могат да се придвижват безпроблемно. По останалите етажи те не могат да се домогнат, освен ако не ги носят на ръце.

Като гражданско движение стоящо близко до хората и помагащо с доброволци  през тези тежки месеци на хората в неравностойно положение, апелираме да направите всичко възможно в най-кратък срок да създадете необходимата достъпна социална и инфраструктурна среда според европейските изисквания и с това да стоплите техните сърца“, се казва още в писмото.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

.

                   Сигурен съм, че по този начин ще предотвратите и много нещастни случаи и инциденти които напоследък зачестиха на възлови места в нашия град.

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица