Свържи се с нас

Култура

За Алеко – 150 години по – късно

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово

снимка: Дом на хумора и сатирата – Габрово

Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово предлага на своята публика най-новата си изложба „150 години от рождението на Алеко Константинов”. Отбелязването на юбилея на големия наш сатирик ще премине през един динамичен диалог между нас, модерните хора от 21.век, и посланията на трима карикатуристи, интерпретиращи Алековото творчество.

В зала 7 е подредена тематична колекция от 115 карикатури от художествения фонд „Хумор на народите”, рисувани по различно време от Борис Ангелушев (1902–1966), Теньо Пиндарев (1921-2010) и Тодор Цонев (1934-2004). Тримата майстори със сатиричните си пера ни предлагат едно своеобразно пътешествие през дебрите на българската душевност, концентрирана в образа на бай Ганьо, Алеко и българина, устремен към Страната на големите възможности. Включени са 29 карикатури от цикъла „Бай Ганьо” и „До Чикаго и назад” от Б. Ангелушев, една от Т. Пиндарев и 85 творби на Т. Цонев от серията „Бай Ганьо”.

Изложбата дава и друга възможност: музейните специалисти отново ни предлагат да обговорим три граждански позиции и същевременно да си припомним големи имена от историята на българската карикатура, а също и дарители на ДХС. Например дарението на Тодор Цонев постъпи само дни преди той да прекрачи във Вечността и носи едновременно порива за красота и хармония в нашето съвремие и гнева на истинския патриот и гражданин, който е безпощаден към пороците и морала както на силните на деня, така и на обикновените хора, повярвали на разни идоли. Неговият „Бай Ганьо” се е развихрил в първите години на демократичните промени и се опитва да диктува правилата на целия живот. Остава ние да решим чия страна ще вземем.

Всеизвестно е, че Алеко Константинов издава творбата си като сборник, озаглавен „Невероятни разкази за един съвременен българин“ (1895). Едва ли авторът е допускал, че създава творба, която ще се дописва, ще поражда съвременен фолклорен прочит, а нейният герой ще „продължава да пътува, преминавайки всякакви – и географски, и културни, и смислови – граници. Това е героят без граници – художествена проекция на един винаги „съвременен българин“ (Пл. Дойнов). Ето как изложбата „150 години от рождението на А. Константинов” в ДХС предоставя възможност на габровци и гости да се впуснат в едно не само забавно, но и подплатено с дълбок размисъл пътешествие не към героите на сатирика, а към нас самите. Ще можем ли пред портрета на Алеко да си отговорим къде сме днес, отдалечихме ли се поне малко от „типичния българин” и какви искаме да бъдем, ние и тези след нас?

Тематичната карикатурна изложба от фонда „Хумор на народите” очаква своите зрители в зала 7 на Дома на хумора до 27 март 2013 година.

Автор: Венета Георгиева-Козарева, Дом на хумора и сатирата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица