Свържи се с нас

Крими

Бандата на демокрацията

Published

on

Забелязвате ли, че напоследък политиците рядко си мерят рейтингите? Ако някой от тях го прави, то е за да натрие носа на основния си опонент, размерът на чийто рейтинг е още по-незавиден. Или за да внуши преди избори на колебаещите се избиратели, че е по-добре да гласуват за него, защото така или иначе ще победи. Или за да докаже на собствената си партия, че без него тя ще изчезне от политическата карта. Или за нещо друго – но винаги по уважителна причина. А само допреди няколко години политиците си мереха рейтингите всяка седмица – и почти бяха успели да внушат избирателите, че са по-добри и по-мъдри от тях.

Това време свърши. Сега почти всеки българин е на мнение, че на политиците не може да се вярва; че политиката фаворизира нечестните; и че моралните стандарти на политиците обикновено са по-ниски, отколкото тези на обществото. Заблудата обаче продължава да битува на колективно ниво. Повечето хора все още имат доверие в правителството и мислят, че то може да направи поведението на обществото по – морално.

Хората често са хипнотизирани от идеята, че правителството е вид божество: присъстващо навсякъде, знаещо всичко и можещо всичко. Хвърлете няколкостотин от най-безчестните политици в някакъв законодателен котел, подправете на вкус и вероятно ще откриете магическата формула за обществено добро… Това е политическа шизофрения – заболяване на здравия разум. Хората често демонстрират липса на връзка между това, което мислят за правителството, и това, което мислят за политиците, които го съставят. И дори съставят списък на „моралните” закони, които искат да приеме всеки кабинет. Може би по този начин признават ефективността на правителствената пропаганда, която чрез училища, медии и призиви към патриотизъм приравнява лоялността към страната с лоялност към тези, които я управляват.

Шизофрениците обаче са все пак за предпочитане пред садо-мазо избирателите. За съжаление повечето български гласоподаватели са такива. От една страна те са склонни към насилие – при това към институционализирано насилие. Това ги прави много близки до съпругите-жертва на домашно насилие, които искат да вярват в идеалния брачен партньор въпреки безкрайните му изневери и побои. Макар и малтретирани, този тип избиратели продължават да се връщат към дълга си към властимащите пред избирателната урна точно както унизената съпруга пълзи обратно към своя насилник в едно безкрайно упражнение на самобичуване.

От друга страна, садо-мазо избирателите на свой ред искат да малтретират. Когато се страхуват, когато са в нужда, или когато завиждат, те молят на колене политиците да употребят сила срещу враговете им. Под благовиден предлог, естествено – в името на знамена, национални химни, или даже заради прашaсалата мумия на човек, изтребил хиляди от сънародниците си, за да придобие контрол върху тях.

Политиците с удоволствие откликват на такива молби, защото вече не им се налага да воюват, за да ги удовлетворят. Всъщност вече е обидно лесно да дойдеш на власт. Кралете поне побеждаваха в битка: победа, която твърдяха, че са постигнали благодарение на божествена намеса. По този начин получаваха пълна власт върху живота, свободата и собствеността на всеки поданик в кралството. Сега за политиците е достатъчно да получат повече гласове. С одобрението на гласовете на мнозинството, манипулирано по всякакъв начин, дори на най-лошите измежду нас – и най-често именно на тях! – може да бъде дадено правото да убиват, да крадат, да лъжат, да желаят жената на ближния си, и да заробват безнаказано. И това право им е дадено от хора, които в личния си живот не вярват, че е редно да се убива, да се краде, да се лъже, да се желае жената на ближния, или пък да се заробва!

Здравите морални принципи не произтичат от цифри и от гласове повече, отколкото от победи в битки. Затова ценителят на свободата отхвърля божественото право на мнозинството така, както отхвърля божественото право на кралете. Иначе ще трябва да признае, че цифрите и гласовете дават толкова „права”, колкото победите в битки. И да се сърди само на лошия си късмет, ако трима бандити го спрат на улицата и го убият, защото двама от тях са гласували да му вземат живота, а пожелалият САМО парите му е останал в малцинство… Глас народен – глас Божи!

Не виждам нищо божествено в това. Виждам една Банда на демокрацията, единствената защита, срещу която е да избягаш, да се присъединиш към нея, или да се присъединиш към друга, по-многобройна банда.

Властите трудно се справят с такива банди – може би защото са установили прецедента за тях. Именно властите са създали модел за гласуване на мнозинството, с който се определя всичко относно моралността, богатството, властта и правата.„Бандата на демокрацията”, разбира се, е образ, и не трябва да се разбира буквално. Но този образ е точно обобщение на политиката на демокрацията. Демокрацията никога не е давала властта на народа. Демокрацията дава властта на мнозинството, а „мнозинство” означава повече. Никога „всички”, още по-малко „всеки”.

Тогава каква е алтернативата? Това е идеята, че са върховни индивидуалните права, а не гласовете на мнозинството. Че „всички хора са създадени равни, надарени от своя създател с определени неотменими права на живот, свобода и стремеж към щастие”, както преди 230 години написа в Декларацията на независимостта Томас Джеферсън. Че в едно свободно общество хората трябва да бъдат свободни да преследват своите цели, определени на базата на техните ценности. И да живеят както намерят за добре, докато зачитат същите права на другите.

Демокрацията не винаги гарантира такава свобода. Демокрацията е само път към свободата. Свободата определя целите на управлението, демокрацията е метод за тяхното постигане. Свободата е двигател на демокрацията. Демокрацията подпомага свободата и не поражда тирания.

Затова мнозинството няма право с гласуване да отнема правата на малцинството. Индивидуалните права не подлежат на публичен вот, защото малцинството трябва да е защитено от репресии от страна на мнозинството – а индивидът е най-малкото малцинство. Да те потиска малцинство е лошо, но още по-лошо е потисничеството от страна на мнозинството. Спомнете си Конвента или още по-добре „Народния съд” – там нямаше обжалване, нито помилване, нито спасение чрез търсене на убежище. Всичко беше държавна измяна. И се наказваше със смърт.

Сега, слава Богу, сме живи. Но дали сме истински свободни?

Статията е публикувана в Търговски вестник.
Автор: Калин Манолов

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица