Свържи се с нас

Култура

Една година доброволци в регионалната библиотека

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” отпразнува първия рожден ден на „Клуба на доброволците”

Published

on

снимка: Регионална библиотека "Априлов - Палаузов"

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

През ноември 2011 година бе създаден Клуб на доброволците в Регионална библиотека  „Априлов-Палаузов” в Габрово. За изминалата година от неговото учредяване равносметката на стореното е много положителна и вдъхновяваща. В инициативите на Клуба през отминаващата 2012-та година се включиха повече от 50 доброволци. Техният добротворен труд за популяризиране информационно-образователната роля на библиотеката в живота на местните общности бе високо оценен от библиотечната колегия и от всички обществени групи, до които се докоснаха.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Доброволците на библиотеката гостуваха нееднократно в Дома за медико-социални грижи за деца – Габрово. Те играха с малчуганите, търпеливо се занимаваха с тях и внасяха истинско настроение сред деца и персонал на социалното заведение. По повод 1 март сборна група доброволци на библиотеката от различни училища в Габрово посети възрастните хора в Дневния център за стари хора – Габрово, поздравиха ги с весел художествено-песенен рецитал на тема „Баба Марта и първомартенската обредност” и закичиха всички с мартенички за здраве и късмет.

През месец април 2012 година по повод 50-годишнината от рождението на поетесата Петя Дубарова, останала завинаги на 17 години, бе обявен национален младежки конкурс за есе и стихотворение „Най-синьото вълшебство”. Доброволци на библиотеката – възпитаници на Национална Априловска гимназия – Габрово с ръководител Снежанка Барболова (преподавател в НАГ), подбраха стихове на Петя Дубарова и създадоха литературно-художествен рецитал и мултимедийна презентация. Рециталът бе представен с успех пред публика в дните на националния Маратон на четенето – традиционна инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Доброволците на библиотеката се включват активно и в инициативите, провеждани ежегодно – изложби, художествени работилници по повод Великден, Гергьовден, Седмицата на детската книга и изкуствата за деца, Международният ден на детето – 1 юни, Деня на будителите – 1 ноември, Рождество Христово и Нова година и т.н.

От 1 юли до 1 септември 2012 година за пръв път традиционната инициатива „Лято в библиотеката” излезе извън стените на Детски отдел с лятна читалня – занималня на открито в парка до основната сграда на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”. Инициативата за игри, рисуване и четене в горещите ваканционни дни бе приета с ентусиазъм от родители и деца. Доброволци на библиотеката участваха активно и подкрепяха библиотекарите и в лятната читалня, провеждана всяка сряда от 10 до 12 часа.

По повод 16 ноември – Международният ден на толерантността – доброволци на библиотеката от НАГ с ръководители Наталия Радева и Снежанка Барболова, работещи по проект „Успех” на МОН, осъществиха разгорещен дебат на тема „Аз вярвам в толерантността” – актуален въпрос  в съвременното глобално и пъстро общество на различни култури, вероизповедания и икономики в криза.

През месец декември 2012 Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово отпразнува своята 50-годишнина. В празниците отново се включиха доброволците на библиотеката. Те представиха пред публика литературно четене на откъси от „Коледна песен” на Чарлз Дикенс – безсмъртната приказка за възрастни, утвърждаваща коледния дух на толерантност, грижа и обич между хората. С коледното четене бе отбелязана и 200-годишнината от рождението на Дикенс – 2012 година бе обявена за „година на Дикенс” в световен мащаб и нашата доброволческа инициатива бе малка цветна част от празничния глобален пъзел.

Гостуване на сборна доброволческа група от 12 – 17-годишни тийнейджъри в Дома за възрастни хора с увреждания – Габрово с рождественски дух и весело коледно настроение бе последната проява за отминаващата 2012 година. За хората в дома и персонала от социални и здравни работници посещението на доброволците се превърна в едно истинско малко празненство със стихове, музика и танци.

Активните доброволчески инициативи през 2011 – 2012 година, ентусиазмът и вдъхновението на доброволците на Регионална библиотека – Габрово, които те неизменно влагаха във всяка своя проява, дадоха повод на колегията на библиотеката заедно с доброволците да отпразнуват своя първи рожден ден.

На 19 декември 2012 г. в новосъздадената зала за срещи и събития на библиотеката на най-активните доброволци, участници във всички изброени събития, бяха връчени грамоти от Савина Цонева – директор на РБ „Априлов-Палаузов”. „Стари” и новоприети доброволци похапнаха от вкусната празнична торта. Анелия Мутафчиева – координатор на клуба, Румяна Карамфилова и Ивелина Пенчева, организатори на доброволците и инициатори на различни събития, сърдечно поздравиха младежите и си пожелаха още една бъдеща успешна доброволческа година – новата 2013-та.

„Станете доброволци и усетете удовлетворението от труда „в полза на обществото”. Заповядайте при нас. Светли и благословени Рождественски празници“, споделят от регионалната библиотека.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица