Свържи се с нас

Култура

Една година доброволци в регионалната библиотека

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” отпразнува първия рожден ден на „Клуба на доброволците”

Published

on

снимка: Регионална библиотека "Априлов - Палаузов"

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

През ноември 2011 година бе създаден Клуб на доброволците в Регионална библиотека  „Априлов-Палаузов” в Габрово. За изминалата година от неговото учредяване равносметката на стореното е много положителна и вдъхновяваща. В инициативите на Клуба през отминаващата 2012-та година се включиха повече от 50 доброволци. Техният добротворен труд за популяризиране информационно-образователната роля на библиотеката в живота на местните общности бе високо оценен от библиотечната колегия и от всички обществени групи, до които се докоснаха.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Доброволците на библиотеката гостуваха нееднократно в Дома за медико-социални грижи за деца – Габрово. Те играха с малчуганите, търпеливо се занимаваха с тях и внасяха истинско настроение сред деца и персонал на социалното заведение. По повод 1 март сборна група доброволци на библиотеката от различни училища в Габрово посети възрастните хора в Дневния център за стари хора – Габрово, поздравиха ги с весел художествено-песенен рецитал на тема „Баба Марта и първомартенската обредност” и закичиха всички с мартенички за здраве и късмет.

През месец април 2012 година по повод 50-годишнината от рождението на поетесата Петя Дубарова, останала завинаги на 17 години, бе обявен национален младежки конкурс за есе и стихотворение „Най-синьото вълшебство”. Доброволци на библиотеката – възпитаници на Национална Априловска гимназия – Габрово с ръководител Снежанка Барболова (преподавател в НАГ), подбраха стихове на Петя Дубарова и създадоха литературно-художествен рецитал и мултимедийна презентация. Рециталът бе представен с успех пред публика в дните на националния Маратон на четенето – традиционна инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Доброволците на библиотеката се включват активно и в инициативите, провеждани ежегодно – изложби, художествени работилници по повод Великден, Гергьовден, Седмицата на детската книга и изкуствата за деца, Международният ден на детето – 1 юни, Деня на будителите – 1 ноември, Рождество Христово и Нова година и т.н.

От 1 юли до 1 септември 2012 година за пръв път традиционната инициатива „Лято в библиотеката” излезе извън стените на Детски отдел с лятна читалня – занималня на открито в парка до основната сграда на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”. Инициативата за игри, рисуване и четене в горещите ваканционни дни бе приета с ентусиазъм от родители и деца. Доброволци на библиотеката участваха активно и подкрепяха библиотекарите и в лятната читалня, провеждана всяка сряда от 10 до 12 часа.

По повод 16 ноември – Международният ден на толерантността – доброволци на библиотеката от НАГ с ръководители Наталия Радева и Снежанка Барболова, работещи по проект „Успех” на МОН, осъществиха разгорещен дебат на тема „Аз вярвам в толерантността” – актуален въпрос  в съвременното глобално и пъстро общество на различни култури, вероизповедания и икономики в криза.

През месец декември 2012 Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово отпразнува своята 50-годишнина. В празниците отново се включиха доброволците на библиотеката. Те представиха пред публика литературно четене на откъси от „Коледна песен” на Чарлз Дикенс – безсмъртната приказка за възрастни, утвърждаваща коледния дух на толерантност, грижа и обич между хората. С коледното четене бе отбелязана и 200-годишнината от рождението на Дикенс – 2012 година бе обявена за „година на Дикенс” в световен мащаб и нашата доброволческа инициатива бе малка цветна част от празничния глобален пъзел.

Гостуване на сборна доброволческа група от 12 – 17-годишни тийнейджъри в Дома за възрастни хора с увреждания – Габрово с рождественски дух и весело коледно настроение бе последната проява за отминаващата 2012 година. За хората в дома и персонала от социални и здравни работници посещението на доброволците се превърна в едно истинско малко празненство със стихове, музика и танци.

Активните доброволчески инициативи през 2011 – 2012 година, ентусиазмът и вдъхновението на доброволците на Регионална библиотека – Габрово, които те неизменно влагаха във всяка своя проява, дадоха повод на колегията на библиотеката заедно с доброволците да отпразнуват своя първи рожден ден.

На 19 декември 2012 г. в новосъздадената зала за срещи и събития на библиотеката на най-активните доброволци, участници във всички изброени събития, бяха връчени грамоти от Савина Цонева – директор на РБ „Априлов-Палаузов”. „Стари” и новоприети доброволци похапнаха от вкусната празнична торта. Анелия Мутафчиева – координатор на клуба, Румяна Карамфилова и Ивелина Пенчева, организатори на доброволците и инициатори на различни събития, сърдечно поздравиха младежите и си пожелаха още една бъдеща успешна доброволческа година – новата 2013-та.

„Станете доброволци и усетете удовлетворението от труда „в полза на обществото”. Заповядайте при нас. Светли и благословени Рождественски празници“, споделят от регионалната библиотека.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица