Свържи се с нас

Крими

Да не отстъпваме назад!

Published

on

снимка: jucoolimages.com

Отхвърлиха го! Отхвърлиха предложението на народни представители да се отмени тоталната забрана за тютюнопушене в закрити помещения и да се върне стария режим, с обособените зони за пушачи и непушачи. Добре, че го отхвърлиха. Вярно е, че за някой е трудно, но няма да умрат от това. Нека няма дим на закрито.

Наблюдаваше се един голям интерес в последните седмици за възможността да се отмени тоталната забрана за тютюнопушенето. Надигна се вой до небесата – браншовици (ресторантьори, хотелиери и т.н.) протестираха неистово, оплакваха се от драстично намалял оборот, според някои – с до 50%. От другата страна неправителствени организации се обявиха твърдо против либерализацията, изтъквайки, че здравето е над всичко и не трябва да въвеждаме нещо, което след половин година ще отменим, а трябва да го спазваме, за да променим и манталитета си.

Прави са браншовиците, че намалял оборот в условия на криза е нещо наистина лошо и много хора могат да загубят работните си места. Но не са прави да се оплакват, че 60 000 българи ще посрещнат 2013 г. в чужбина, защото там ги примамват с възможността да се пуши на закрито. Разбира се, че Гърция, която се превива във финансов гърч ще прави всичко възможно, за да наблегне на основното си бюджетно перо – туризмът. В това число – отстъпване от европейските норми и порядки, за които се говори, и към които ЕС се стреми (забрана на ментолови цигари, тютюн за дъвчене, забрана на електронните цигари и други). В интерес на истината гърците веднъж вече сериозно плюха по европейските изисквания, неспазвайки Маастрихтските критерии, поради което сега са обхванати от жестока криза. Но това е друга тема.

снимка: Sofia photo agency, фотограф Юлиана Николова

Аргументите на ресторантьорите и хотелиерите са оборими. Вместо да предложат по – добро обслужване, меню, услуги, ако щете и атракции, те, видиш ли, се оплакват, че хората са спрели да посещават заведенията, заради тази пуста забрана. Защото кафето не вървяло без цигара. Защото раздумката е по – сладка. Да, ама не, както казва Петко Бочаров. Така както непушачите (от личен опит говоря в случая) са ходили по кафенета и заведения преди с пушачи и са пренебрегвали своето собствени право да дишат чист въздух в името на това „на отсрещния да му е комфортно“, така и сега пушачите могат да им върнат услугата. Като се въздържат! За час- два, колкото са в заведението. Може и за по- дълго, разбира се. Като са на работа излизат ли да пушат, когато си искат? Не, защото са заплашени от наказания, уволнения, защото трябва да изкарват прехраната си. Ама в кафене си е друго, ще кажат. Не- когато са в компанията на приятели, били те и пушачи, и непушачи, трябва да се съобразяват със законите на страната, с правата на другия, с етичните норми и порядки.

Противно на логиката е да се протестира толкова яростно в защита на доказано вредни навици. Един от вечните аргументи: „дядо ми пушеше цял живот и умря на 95 години, а баба, която не е запалвала през живота си и само се караше на дядо, се спомина едва на 78“ е толкова изтънял и плосък, че хората, които го дават за пример трябва да бъдат наказвани с мълчание, за да се усетят те самите какви са!

Тук трябва да отбележим, че не става дума за политически, колкото за корпоративен интерес. Политиците, представители на някоя партия не могат да излязат единодушни с решение по темата, защото в редиците на партиите им има и заклети пушачи, и върли непушачи… и всеки дърпа чергата към себе си и „говори най – високо.“ А браншовиците масово карат подчинените си да протестират и издигат всякакви лозунги, запалили междувременно фас в уста, инак им затварят актуалната страничка в трудовите книжки. И хората отиват и протестират. А за гражданско или за корпоративно общество ратуваме? Доколкото ми е известно, за гражданско.

Ако не искат да излизат навън и на студено, за да не настинат, както твърдят, нека пушачите просто се борят с вредните си навици и никотиновата си зависимост. Защото ако успеят да я превъзмогнат, любимото им заведение отново ще се превърне в такова, дрехите им, както и тези на приятелите им непушачи няма да са умирисано целите на тютюнев дим, няма да са дишали и вторичния дим, който е доказано по – опасен за здравето.

Преди повече от 10 години българските шофьори масово караха без предпазни колани, но започнаха масовите проверки и глоби и сега резултатът се вижда – коланите са използвани от почти всички, а повечето катастрофи и нещастни случаи се дължат вече на нехайството и липсата на разум на някои водачи. По същия начин може да стане и с тютюнопушенето – да има строг контрол и забрана за пушене на открито, за да се изгради една по- добра обществена култура. Сега, въпреки, че забраната е в сила, контролът не е достатъчно ефективен, на много места след полунощ се позволява пушене в самото заведение. Няма да крия, че от време на време и аз запалвам, но не мога да се причисля към групата на активните пушачи. Празнувайки 8 декември в столично заведение излизах да пуша на терасата, докато по едно време не започнах да усещам дим и вътре, забелязвайки след това няколко човека, запалили своите цигари. Аз, като човек, спазващ законите на страната, понечих да изляза отново навън, докато не бях спрян от сервитьорката, която ми каза, че мога да си пуша и вътре. На въпроса ми кой ще плати глобата, ако се стигне до такава, тя ми отговори, че проверки по това време няма, следователно никой няма да бъде глобен. И все пак… Все пак купонът си течеше, заведението беше пълно, хората се забавляваха, без да са снабдени с горящ фас.

Така или иначе аргументи „за“ и „против“ ще има много и те не могат да бъдат избегнати. Но въпреки това смятам, че спирайки да се делим на пушачи и непушачи, бихме си изградили една по – добра обществена култура, с по – високи морални порядки и етични норми. Не на последно място не бихме се опитвали да гледаме и толкова егоистично на своите зависимости, а да се поставим и на мястото на другия, който също има права. А ако тютюнът не търпи чакане – навън, на открито! Докато не бъде отказан!

Автор: Кирил Ганчев,
Студентски клуб на политолога –  СУ

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Закопчаха две жени заради пико, сред тях 42-годишна от Поповци

Published

on

В Габрово и Севлиево се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества. В хода на акцията бяха задържани две жени, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

На 21 март, около 23.10 часа, в Габрово, била спряна за полицейска проверка 42-годишна жителка на село Поповци. Жената придобила и държала в себе си жълто кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая било образувано бързо производство.

Ден след ареста ѝ, на 22 март, около 23.30 часа, в Севлиево за полицейска проверка бил отбил “Ситроен Ксантия“, управляван от 23-годишна местна дама. На място била извършена проверка за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин.

Младата жена се съгласила с показателите на техническото средство и отказала кръвна проба.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Две коли се удариха край Габрово

Published

on

Две коли се сблъскаха в района на кръстовището, от което започва околовръстният път на Габрово, близо до село Донино, на което бяха въведени мерки за повишаване на безопасността му чрез гъвкави ограничители.

За щастие при инцидента няма жертви и пострадали, нанесени са единствено материални щети по автомобилите.

Катастрофата е станала в неделя, 24 март, в часовете около обед, информира до „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимка от мястото на произшествието.

Сблъскали два немски автомобила: „Опел“ и „Фолксваген“, и двата червени на цвят. За пътния инцидент за „Габрово Нюз“ потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пробите за алкохол на участниците в катастрофата са отрицателни.

„Опел“-ът, със старозагорска регистрация, е идвал от посока Севлиево и се е движел към село Донино, като в зоната на кръстовището се сблъскал с „Фолксваген“-а, каращ по главния път Габрово – Велико Търново.

Зареди още

Крими

77 нарушения на пътя през нощта само за този уикенд в региона

Published

on

77 нарушения на пътя през нощта констатираха органите на реда през отминалия уикенд при специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Резултатите от акцията бяха обявени днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Засилените проверки за установяване на водачи, управляващи автомобили след употреба на алкохол, наркотици и установяване на неправоспособни водачи, се проведоха в периода от 15 до 17 март, за времето от 21.00 до 03.00 часа на територията на цялата област Габрово.

Целта на акция бе намаляване на пътнотранспортния травматизъм чрез превенция и контрол на нарушения, водещи до тежки пътнотранспортни произшествия.

В хода на операцията бяха извършени проверки за установяване на водачи, управляващи след употреба на алкохол, наркотици или техни аналози, установяване на неправоспособни водачи, използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците на МПС, ползване на обезопасителни системи за превоз на деца в МПС.

От петък до неделя бяха извършени проверки на общо 312 автомобила и 361 лица. Констатираните нарушения са 77, за които полицаите съставили 9 акта и наложили 68 глоби с фиш.

Установен е бил един водач, шофирал след употреба на алкохол, като дрегерът отчел 2.19 промила. Нарушенията за неизползване на обезопасителни колани са 3, а 1 бил санкциониран за превоз на дете без обезопасителна система.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица