Свържи се с нас

Икономика

Европарите: Дончев рапортува успех, експерти – ситуацията не е розова

2.2 млрд. лева са плащанията до момента за годината, договарянето е над 98%, отчете министър Томислав Дончев

Published

on

Над 98% от европейските средства са договорени, а разплатени до този момент са над 5.1 млрд. лв. Това казва министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев в интервю за БТА, цитирани от Аргументи БГ, публикувано в сряда.

Ако от 2007 г. до края на 2011 г. България е успяла да плати 2.9 млрд. лв., то плащанията до момента за годината, преди още тя да е приключила, са поне 2.2 млрд. лв., което означава, че това е сума, сравнима с предишните пет години”, казва още Дончев

Според него през изминалата година има и много сериозен ръст в договарянето на евросредствата.

“Усвоеният реално финансов ресурс е 33 % за всички оперативни програми плюс парите по програмата за Развитието на селските райони и рибарството”, коментира Юлия Добрева, доктор по икономика и анализатор в Аргументи БГ. Според нея изнесените от Дончев данни са “спекулативни, тъй като реално договарянето на средствата се осъществи още през периода 2008-2009 г., тоест при предишното управление. “При голяма част от проектите имаше умишлено забавяне, за да влязат в действие по време на мандата на ГЕРБ”, каза още Добрева. И сега се “подхожда манипулативно, тъй като това, че са договорени проекти, не означава, че непременно ще се стигне до реализирането им“.

Добрева посочва още, че съществува и т.нар. кухо договаряне на проекти. “Не се случва никакво стимулиране на икономиката. Всички го наблюдаваме, особено що се отнася до реалното плащане на фирмите, занимаващи се с конкретни проекти”, допълни тя. “Не може изобщо да се говори за стимулиране на българската икономика”, заключи тя.

Депутатът от левицата Димчо Михалевски коментира пред Аргументи БГ също, че реалното разплащане по проектите е някъде около 26-7 %, а договореното с ЕС около 75 на сто.

По думите на министър Томислав Дончев нямало как в ЕС да не отчетат шампионските показатели” на Оперативна програма “Транспорт” – 97.2% договорени и над 41% осъществени плащания.Оперативната програма “Конкурентоспособност” е с по-нисък темп на договаряне – малко над 76%, но с 43 на сто реализирани плащания. По Оперативна програма “Регионално развитие” договарянето е почти 90 процента и с близо 34 на сто плащания, по програма “Административен капацитет” е реализирано 75% договаряне и с почти 38% платени. ОП “Развитие на човешките ресурси” приключва с 82% договорени и с 30% платени, “Техническа помощ” е с над 72% договаряне и с 35% платени. Според Дончев  ”отлично е финансовото изпълнение на “Конкурентоспособност” – 43% плащания са почти 1 млрд. лв. изплатени реално и това е отлично финансово изпълнение, но програмата е в дълг по отношение на бизнеса”.

ОП “Околна среда” е със 135.1% договаряне и около 17% платени средства. Това е т. нар. планирано свръхдоговаряне. “Очаквам още следващата година, когато започнат да се сключват договорите за изпълнение, темповете на договаряне да се върнат в разумни размери и да се успокоят някъде на стоте процента, както му е редът”, коментира министърът.

В интервюто си Томислав Дончев казва още, че „прогрес безспорно има и от гледната точка на договарянето, и от гледна точка на стартирането на някои от проектите”.

Снимка: Иван Стоименов

Скептицизъм към отчетеното от Томислав Дончев изрази Димчо  Михалевски, според него също става дума за „донякъде кухо договаряне”. Той даде и пример с програма “Околна среда”, където има 2.5 млрд. лв., но от тях правителството отклонява 600 млн. лв., и реално по програмата остават 1.9 млрд лв. По думите му специално за тази програма има свръхдоговаряне и ако парите не бъдат усвоени до 2015 г., то България ще трябва да връща средства.

Михалевски посочи и друг пример, свързан с манипулиране на факти около еврофинансирането. За строежа на лотове на трите магистрали в страната са били сключени договори с Агенция “Пътища” за 810 млн. лв., но реалното договаряне е за 440 млн. лв. “Не става дума да спорим с министър Дончев, а да имаме трезва оценка върху ситуацията, която никак не е розова”, допълни той.

Попитан за това, как изглеждат нещата преди предстоящия през 2013 г. нов етап от борбата за разпределянето на европейските пари в Брюксел, министър Дончев отговаря, че към момента няма одобрена многогодишна финансова рамка.

Не очаквам, каквито и сценарии да се реализират, България да ползва по-малко пари през следващия програмен период. Разчитаме да ползва повече, а колко повече – ще покажат преговорите.

На въпрос за дейностите по ключови проекти, какъвто е “Дунав мост 2″, министърът отбеляза, че остават малки довършителни работи, но голямото предизвикателство оттук нататък ще е създаването на проектна компания, която ще управлява моста. Проведени са серия разговори с румънската страна с молба да мобилизира максимално румънското министерство на транспорта, за да участва активно в преговорите. Те стартираха и се надявам да приключат максимално бързо, защото мостът няма как да бъде експлоатиран без проектна компания, заяви той.

Попитан за предстоящите през 2013 г. избори и отражението им върху процеса на усвояване на средствата от ЕС, министър Дончев изрази надежда каквито и да са политическите конфигурации след вота, системата да остане максимално съхранена.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица