Свържи се с нас

Икономика

Европарите: Дончев рапортува успех, експерти – ситуацията не е розова

2.2 млрд. лева са плащанията до момента за годината, договарянето е над 98%, отчете министър Томислав Дончев

Published

on

Над 98% от европейските средства са договорени, а разплатени до този момент са над 5.1 млрд. лв. Това казва министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев в интервю за БТА, цитирани от Аргументи БГ, публикувано в сряда.

Ако от 2007 г. до края на 2011 г. България е успяла да плати 2.9 млрд. лв., то плащанията до момента за годината, преди още тя да е приключила, са поне 2.2 млрд. лв., което означава, че това е сума, сравнима с предишните пет години”, казва още Дончев

Според него през изминалата година има и много сериозен ръст в договарянето на евросредствата.

“Усвоеният реално финансов ресурс е 33 % за всички оперативни програми плюс парите по програмата за Развитието на селските райони и рибарството”, коментира Юлия Добрева, доктор по икономика и анализатор в Аргументи БГ. Според нея изнесените от Дончев данни са “спекулативни, тъй като реално договарянето на средствата се осъществи още през периода 2008-2009 г., тоест при предишното управление. “При голяма част от проектите имаше умишлено забавяне, за да влязат в действие по време на мандата на ГЕРБ”, каза още Добрева. И сега се “подхожда манипулативно, тъй като това, че са договорени проекти, не означава, че непременно ще се стигне до реализирането им“.

Добрева посочва още, че съществува и т.нар. кухо договаряне на проекти. “Не се случва никакво стимулиране на икономиката. Всички го наблюдаваме, особено що се отнася до реалното плащане на фирмите, занимаващи се с конкретни проекти”, допълни тя. “Не може изобщо да се говори за стимулиране на българската икономика”, заключи тя.

Депутатът от левицата Димчо Михалевски коментира пред Аргументи БГ също, че реалното разплащане по проектите е някъде около 26-7 %, а договореното с ЕС около 75 на сто.

По думите на министър Томислав Дончев нямало как в ЕС да не отчетат шампионските показатели” на Оперативна програма “Транспорт” – 97.2% договорени и над 41% осъществени плащания.Оперативната програма “Конкурентоспособност” е с по-нисък темп на договаряне – малко над 76%, но с 43 на сто реализирани плащания. По Оперативна програма “Регионално развитие” договарянето е почти 90 процента и с близо 34 на сто плащания, по програма “Административен капацитет” е реализирано 75% договаряне и с почти 38% платени. ОП “Развитие на човешките ресурси” приключва с 82% договорени и с 30% платени, “Техническа помощ” е с над 72% договаряне и с 35% платени. Според Дончев  ”отлично е финансовото изпълнение на “Конкурентоспособност” – 43% плащания са почти 1 млрд. лв. изплатени реално и това е отлично финансово изпълнение, но програмата е в дълг по отношение на бизнеса”.

ОП “Околна среда” е със 135.1% договаряне и около 17% платени средства. Това е т. нар. планирано свръхдоговаряне. “Очаквам още следващата година, когато започнат да се сключват договорите за изпълнение, темповете на договаряне да се върнат в разумни размери и да се успокоят някъде на стоте процента, както му е редът”, коментира министърът.

В интервюто си Томислав Дончев казва още, че „прогрес безспорно има и от гледната точка на договарянето, и от гледна точка на стартирането на някои от проектите”.

Снимка: Иван Стоименов

Скептицизъм към отчетеното от Томислав Дончев изрази Димчо  Михалевски, според него също става дума за „донякъде кухо договаряне”. Той даде и пример с програма “Околна среда”, където има 2.5 млрд. лв., но от тях правителството отклонява 600 млн. лв., и реално по програмата остават 1.9 млрд лв. По думите му специално за тази програма има свръхдоговаряне и ако парите не бъдат усвоени до 2015 г., то България ще трябва да връща средства.

Михалевски посочи и друг пример, свързан с манипулиране на факти около еврофинансирането. За строежа на лотове на трите магистрали в страната са били сключени договори с Агенция “Пътища” за 810 млн. лв., но реалното договаряне е за 440 млн. лв. “Не става дума да спорим с министър Дончев, а да имаме трезва оценка върху ситуацията, която никак не е розова”, допълни той.

Попитан за това, как изглеждат нещата преди предстоящия през 2013 г. нов етап от борбата за разпределянето на европейските пари в Брюксел, министър Дончев отговаря, че към момента няма одобрена многогодишна финансова рамка.

Не очаквам, каквито и сценарии да се реализират, България да ползва по-малко пари през следващия програмен период. Разчитаме да ползва повече, а колко повече – ще покажат преговорите.

На въпрос за дейностите по ключови проекти, какъвто е “Дунав мост 2″, министърът отбеляза, че остават малки довършителни работи, но голямото предизвикателство оттук нататък ще е създаването на проектна компания, която ще управлява моста. Проведени са серия разговори с румънската страна с молба да мобилизира максимално румънското министерство на транспорта, за да участва активно в преговорите. Те стартираха и се надявам да приключат максимално бързо, защото мостът няма как да бъде експлоатиран без проектна компания, заяви той.

Попитан за предстоящите през 2013 г. избори и отражението им върху процеса на усвояване на средствата от ЕС, министър Дончев изрази надежда каквито и да са политическите конфигурации след вота, системата да остане максимално съхранена.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица