Свържи се с нас

Новини

Курс за начална компютърна грамотност 55+ в библиотеката

Published

on

снимка:Регионална библиотека "Априлов - Палаузов"

снимка:Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

В периода ноември – декември 2012 г. във връзка с Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията, Европейският информационен център “Европа директно” при Габровската търговско – промишлена палата и Регионална библиотека “Априлов – Палаузов” Габрово организираха безплатен курс за начална компютърна грамотност 55+. Габровската търговско-промишлена палата е партньор по проекта ELE-55+. Проектът цели да даде възможност заетите лица над 55-годишна възраст да отговорят на новите реалности на пазара на труда в Европа, за да се насърчи трудовата заетост на по-възрастните работещи в европейски мащаб. Така те ще разполагат с възможности за учене през целия живот, за да могат да повишат своите квалификации и да получат разнообразни варианти за трудова заетост и свобода на избора.

снимка:Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Обучителният и информационен център на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово, разполагащ с модерни компютърни конфигурации, бе подходящото място за осъществяване на обучения по Програма „Учене през целия живот”. В безплатния курс за начални компютърни умения, работа в Интернет – мрежата и други електронни компетентности с продължителност 60 учебни часа участвуваха 10 възрастни лица над 55 години. Обучител на групата е Ивелина Пенчева – системен администратор в Регионална библиотека „Априлов –Палаузов” – Габрово, която разработи подходящ обем учебни материали, съобразени с целите на програмата.

снимка:Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Обучаемите получиха сертификати, защитени с изпитен тест в края на компютърния курс на обучение. Успехът на партньорската инициатива на Регионална библиотека – Габрово и Габровската търговско-промишлена палата е основа за бъдещи, още по-успешни и въздействащи общи проекти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Честит Национален празник, българи!

Published

on

Цяла България днес, 3 март, тържествено ще отбележи 146 години от Освобождението от османско робство.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, край Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага край на Руско-турската освободителна война, а България е призната за автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Според Санстефанския мирен договор площта на освободената държава е над 170 000 кв. км. Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

За най-голямо съжаление, Великите сили не допускат съществуването на голямата по територия и население България. Само няколко месеца по-късно, през юни 1878 г., на Берлинския конгрес България е разпокъсана на 5 отделни части – Автономно Княжество България, Източна Румелия, Македения и Одринска Тракия (върнати на Османската империя), Северна Добруджа (дадена на Румъния) и Нишко, Пиротско и Вранско (дадени на Сърбия).

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!

*Използваното фоново изображение е на Hemusnews.com.

Зареди още

Любопитно

New Coffee World в Габрово

Published

on

New Coffee World отвори врати в Габрово. Най-новата кафетерия от известната верига се намира в центъра на областния град, на ул. „Априловска“ 4, точно до двата моста.

В заведението можете да се насладите на прекрасно кафе в компанията на домашна бисквита или чудесно приготвени сандвич-кроасани, шоколади, различни видове италиански сладоледи, чудесни и различни чайове.

Освен, че можете да се потопите в света на кафето, в New Coffee World ще откриете още богат асортимент от висококачествени кафета: кафе на зърна, мляно кафе, кафе капсули, хартиени дози, инстантно кафе, кафемашини, аксесоари, уникални насипни и пакетирани чайове, които да обогатите с вкусни предложения и изкушения.

В приятната и комфортна обстановка, тук ще ви посрещне екип от професионалисти, отдаден на мисията да отговори на Вашите очаквания и предложи най-доброто за Вашето вкусово предпочитание.

Работното време на New Coffee World, през делничните дни от понеделник до петък, е от 08.30 – 18.30 часа, а в събота и неделя от 10.00 до 16.00 часа.

Заповядайте! New Coffee World ви очаква с топло кафе, комплименти, приятни изненади и много положителни емоции!

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово подари мартеници на социален дом

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ – Габрово и тази година подари мартеници на хората от Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в града.

Областният координатор на КНСБ за Габрово Росица Йонкова зарадва всички потребители и служители на социалната услуга. В духа на традициите на Баба Марта, тя пожела най-вече здраве, късмет и повече поводи за усмивки.

Регионалният съвет и домът си сътрудничат от години. Освен, че служителите са членове на синдиката, домът е партнирал няколко пъти по проекти на КНСБ, а преди време синдикалисти от региона освежиха дворното пространство на социалната институция.

Синдикалистите са категорични, че и занапред ще продължат доброволческите инициативи в региона, защото е важно да не забравяме хората в неравностойно положение и защото понякога малките жестове носят истинската радост.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица