Свържи се с нас

Новини

Таня Христова: 2012 – година на инвестициите. Догодина още повече

В първите дни на 2013 година Техническия университет, заедно със сградата на Община Габрово, детските заведения „Мики Маус“ и „Мечо Пух“, както и фирма „МАК“ ще бъдат първите газифицирани.

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

2012 година е година на инвестициите в Габрово. Така определи на последния си редовен брифинг за тази календарна година кметът на община Габрово Таня Христова, изминаващите 365 дни. Тази година привлеченият ресурс за Габрово от европейските фондове достига почти 200 000 милиона лева. Община Габрово разработва и изпълнява проекти с друго финансиране – Фонд Козлодуй, Национален Доверителен Еко Фонд, Световна банка, Европейско икономическо пространство, допринасящи за интензивния инвестиционен процес. По справка, само с европейско финансиране Общината изпълнява общо 20 проекта, като стойността надхвърля 175 милиона.

„Говорейки за инвестиции, не искам да разбираме, че говорим за такива само в инфраструктура. Те са предпоставка, за да се случват неща, които са полезни за хората, които създават възможности за тяхната изява, включително за интеграция и за по-добро качество на живот. Инвестициите не са само и единствено в името на тежката инфраструктура. Доста сме говорили за проекти и сега дойде моментът, в който усилията, трудът и на администрация и държава да започне да дава реални плодове. През 2009 г. имахме само 3 обекта – 2 училища и 1 детска градина. През 2010 г. подготвихме проект за 14 обекта образователна инфраструктура. В последствие допълвахме с още обекти и сега вероятно единствено можем да се сетим за един или два обекта, които нямат проект, който да е реализиран с външно финансиране“, каза Таня Христова.

Кметът поясни, че в първите дни на 2013 година Техническия университет, заедно със сградата на Община Габрово, детските заведения „Мики Маус“ и „Мечо Пух“, както и фирма „МАК“ ще бъдат първите газифицирани. Обсъждат се още и обекти публична инфраструктура, които ще бъдат включени в следващия етап. „Това е едно постижение, което трябва да признаем, че е много важно за Габрово. Освен, че е една от задължителните предпоставки града да има базисни условия, за да привлича инвеститори, Габрово трябва да работи и да прави всичко необходимо, за да бъде един от най-чистите по екологичен аспект градове. Едва ли има човек, който като излезе вечерно време му харесва въздухът, който дишаме. Габрово трябва да полага усилия и наистина да гарантира чист въздух, за да може този район да бъде предпочитан с високото си качество на живот“, допълни още Таня Христова.

В рамките на тази година бяха реализирани няколко инвестиции в различни сфери. Кметът направи обзор на случилото се, като припомни за стартирането на „Водния цикъл“, газифицирането на града, енергийното обновяване на 14 обекта – детски гради и училища на територията на града, подобряването на пътната връзка „Скобелевска“ – „Съзаклятие“, отварянето на хипермаркетите за бързооборотни стоки и  веригата за бяла, черна, офис техника и информационни технологии, както и реализирането на проектите в социалната сфера.

„Ако 2012 г. е година на инвестициите, то 2013-та ще бъде година на още повече инвестиции. Най – интересното, което всички вероятно наблюдаваме е заявеният инвестиционен интерес към Габрово от украйнския производител ЛАЗ. Това е изключително важно, като възможност за инвестиции, които създават традиции. Имаме град, който е в центъра на България и за който, надявам се следващата година непредизборно, по-скоро по простата  причина, че му е дошъл моментът да започне изграждането на обходния път на Поповци и заявката за тунела под Шипка, защото тръгне ли обходния път въпрос на време е тунелът“, каза в заключение кметът Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Наградиха лауреатите и участниците от конкурса „История, патрони и дарители на моето училище“

Published

on

Лауреатите и участниците в Шестия ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище“ бяха наградени. Това се случи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, където се състоя тържествената церемония. Конкурсът тази година беше на тема: „Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщите“.

Той е част от празничните събития, включени в календара на Априловите дни на културата. Организира се от НАГ и Фондация „Радетел“. В него участват ученици от габровските училища и от 12 области на страната.

В настоящото издание бяха представени учебни заведения от Велико Търново, Чирпан, Враца, Шумен, София, Свищов, Бургас, Тетевен, Пловдив, Смядово, Павликени , село Дебрен и др.

Учениците се състезаваха в следните категории: разказ, историческо есе и видеофилм. Представени бяха 50 разработки, прегледани и оценени от професионално жури.

Директорът на НАГ Елвира Христова приветства гостите и участниците, и откри тържествената церемония. Д-р Елена Сербинова, основател на фондация „Радетел“, представи пред присъстващите на събитието презентация за рода на Рашееви, чийто наследник е тя. С богат снимков материал разказа за разнообразната благотворителна и доброволческа дейност на нейните роднини Иван и Никола Рашееви.

След тържественото начало бяха обявени и връчени наградите.

В категория разказ Първо място спечели Милен Кирчев от ПГТ „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново с разказ за патрона на училището. Негов научен ръководител е Бистра Стефанова. Второ място зае Десислава Ангелова от НАГ, с разказа „Пътят към величието“. На 3 място бе класирана Мария Данева, също от НАГ, с разказа „Соколов писък“.

В категория историческо есе първо място не бе присъдено. С второ място бе отличена Адриана Кънева от НАГ за есето си „Каквото можах – направих, по –хубаво нека направят могъщите“. Неин научен ръководител е Владилена Катевска, преподавател в НАГ.

Журито присъди две 3-ти места: на Александра Манева, СУ „Пейо Кр.Яворов“ – Чирпан, с есето „Помним и се гордеем…На великия наш творец“, с научен ръководител Недка Петрова, и на Александър Александров от СУ „Козма Тричков“ – Враца, за есето „Училище! Колко много нещо се съдържа в тази дума“ и научен ръководител Горица Маджарска.

Поощрителни награди получиха Михаела Бързанова от СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен за „Мъжката гимназия – гордостта на шуменското образование“ и Ива Стърчикова от СУ „Пенчо П.Славейков“ – София за „СУ Пенчо П.Славейков – 145 години храм на образованието“. Техни научни ръководители са: Андрей Соколов и Александра Иванова.

В категория за кратък видеоклип, с Първо място бе отличен Преслав Колев от НАГ за филма си „Благодетели и дарители“. Второ място спечели екипът, в състав: Александрина Димитрова, Ния Найденова, Антоанета Николова – „Личността зад името. Една история с неочаквано развитие“, от СУ „Козма Тричков“ – Враца. Научен ръководител е Горица Маджарска.

С второ място бе отличена и Галена Василева от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“- Велико Търново за „Патронът на моето училище. Една личност устояла на историята“. Неин научен ръководител е Драгомир Дачев. Трето място зае Александра Павлова ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов. Научен ръководител на участничката е Альоша Кушлов.

Всички участници и техните научни ръководители получиха грамоти. За трета поредна година Фондация „Радетел“ дарява еднократна стипендия, в размер на 400.00 лв, за ученик с изявени дарби, отлични учебни резултати, ангажираност с извънкласни и извънучилищни инициативи.

По предложение на Педагогическия съвет носител на стипендията за 2024 г е Преслав Николай Колев, ученик от 11 „б“ клас. Тази година за пръв път бе учредена от г-ж Елена Сербинова едногодишна стипендия за ученик от 10 клас, с принос към Априловската гимназия.

По предложение на Педагогическия съвет пръв носител на едногодишната стипендия е Виктория Красимирова Димова, ученичка от 10 „д“ клас. Виктория издига авторитета на Националната Априловска гимназия и съдейства за нейното национално и международно признание, което личи от това, че през изминалите години е участвала в поредица от дейности като: доброволец към Младежки център – Габрово и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, член на Младежки парламент – Габрово /представител на предприемачеството и обществено значимите дейности за мандат от 1 година от април 2023 г. до април 2024г./, член на читателски клуб „Книжни червеи“ към МЦ Габрово, участничка в ДФА „Габровче“ и ДФФ „Габровски гласчета“. Свири и на пиано. Виктория се включва с желание и с мотивация в различни конкурси (по БЕЛ, физика, народно пеене и др.) и олимпиади(БЕЛ, история, физика, география, химия, математика и др.). Навсякъде се представя достойно и защитава името „Априловец“.

По време на церемонията, с почетна грамота беше отличена госпожа Снежана Рачевиц, дългогодишен директор на НАГ и председател на фондация „Радетел“. Нейните функции поема госпожа Елвира Христова, настоящ директор на училището.

Зареди още

Крими

Красен Кръстев е новият началник на полицията в Трявна

Published

on

Главен инспектор Красен Кръстев е новият началник на Районното полицейско управление в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Красен Кръстев е роден през 1981 г. в Габрово. Завършил е висше образование в Технически университет – Габрово. В системата на МВР постъпва през 2008 г. Работил е в „Пътна полиция“ и „Охрана на обществения ред“. През 2012 г. е назначен за разузнавач в група „Криминална полиция“ в РУ Трявна.

През 2023 г. е назначен за инспектор в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Габрово.

Считано от 21.05.2024 г. гл.инсп.Кръстев е временно преназначен на длъжността началник на Районно управление Трявна при ОДМВР-Габрово.

Зареди още

Новини

НЗОК разширява възможностите за достъп до информация за дейността ѝ

Published

on

Интерактивна карта, предоставяща информация за дейността на НЗОК вече е достъпна на официалния портал на институцията – https://www.nhif.bg/. Реализирана е съвместно от Информационно обслужване и НЗОК. Картата стартира с данни за брой договори с изпълнители на медицинска и дентална помощ и брой болнични легла по области, за които е сключен договор, използваемост на леглата, обработени протоколи за скъпоструващи лекарства и заявления за помощни средства за лицата с увреждания. Данните са налични и леснодостъпни както за цялата страна, така и за всяка отделна област и ще бъдат надграждани.

От НЗОК информират, че към настоящия момент се извършва обобщаване и анализ на най-често задаваните въпроси към НЗОК, включително и по Закона за достъп до обществена информация. Информацията ще бъде подготвена, обработена и публикувана в новата карта.  Публикуваните данни ще бъдат в помощ на всички заинтересовани страни във връзка с най-често разискваните теми и се очаква да облекчат достъпа до информация от обществено значение, която е в компетенцията на НЗОК.

Обновеният официален сайт на Здравноосигурителната каса предоставя все повече електронни услуги за договорните партньори и гражданите. Вече функционира „Справка за статус по протокол за скъпоструващи лекарства (1А, 1В и 1С)“- https://reports.nhif.bg/ , която да подпомага хроничноболните да проследяват датите на електронните си протоколи за лекарства, „Проверка на личен лекар“- https://services.nhif.bg/references/gpSearch/generalPractitioner.xhtml , „Търсене на договорни партньори и дейности“ – https://services.nhif.bg/references/lists/opl.xhtml – за улесняване намирането на лечебни заведения и аптеки, работещи с НЗОК с данни за адреси и телефони, „Търсене на лекарства, заплащани от НЗОК“ – https://services.nhif.bg/references/lists/medicine.xhtml и др.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица