Свържи се с нас

Новини

Таня Христова: 2012 – година на инвестициите. Догодина още повече

В първите дни на 2013 година Техническия университет, заедно със сградата на Община Габрово, детските заведения „Мики Маус“ и „Мечо Пух“, както и фирма „МАК“ ще бъдат първите газифицирани.

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

2012 година е година на инвестициите в Габрово. Така определи на последния си редовен брифинг за тази календарна година кметът на община Габрово Таня Христова, изминаващите 365 дни. Тази година привлеченият ресурс за Габрово от европейските фондове достига почти 200 000 милиона лева. Община Габрово разработва и изпълнява проекти с друго финансиране – Фонд Козлодуй, Национален Доверителен Еко Фонд, Световна банка, Европейско икономическо пространство, допринасящи за интензивния инвестиционен процес. По справка, само с европейско финансиране Общината изпълнява общо 20 проекта, като стойността надхвърля 175 милиона.

„Говорейки за инвестиции, не искам да разбираме, че говорим за такива само в инфраструктура. Те са предпоставка, за да се случват неща, които са полезни за хората, които създават възможности за тяхната изява, включително за интеграция и за по-добро качество на живот. Инвестициите не са само и единствено в името на тежката инфраструктура. Доста сме говорили за проекти и сега дойде моментът, в който усилията, трудът и на администрация и държава да започне да дава реални плодове. През 2009 г. имахме само 3 обекта – 2 училища и 1 детска градина. През 2010 г. подготвихме проект за 14 обекта образователна инфраструктура. В последствие допълвахме с още обекти и сега вероятно единствено можем да се сетим за един или два обекта, които нямат проект, който да е реализиран с външно финансиране“, каза Таня Христова.

Кметът поясни, че в първите дни на 2013 година Техническия университет, заедно със сградата на Община Габрово, детските заведения „Мики Маус“ и „Мечо Пух“, както и фирма „МАК“ ще бъдат първите газифицирани. Обсъждат се още и обекти публична инфраструктура, които ще бъдат включени в следващия етап. „Това е едно постижение, което трябва да признаем, че е много важно за Габрово. Освен, че е една от задължителните предпоставки града да има базисни условия, за да привлича инвеститори, Габрово трябва да работи и да прави всичко необходимо, за да бъде един от най-чистите по екологичен аспект градове. Едва ли има човек, който като излезе вечерно време му харесва въздухът, който дишаме. Габрово трябва да полага усилия и наистина да гарантира чист въздух, за да може този район да бъде предпочитан с високото си качество на живот“, допълни още Таня Христова.

В рамките на тази година бяха реализирани няколко инвестиции в различни сфери. Кметът направи обзор на случилото се, като припомни за стартирането на „Водния цикъл“, газифицирането на града, енергийното обновяване на 14 обекта – детски гради и училища на територията на града, подобряването на пътната връзка „Скобелевска“ – „Съзаклятие“, отварянето на хипермаркетите за бързооборотни стоки и  веригата за бяла, черна, офис техника и информационни технологии, както и реализирането на проектите в социалната сфера.

„Ако 2012 г. е година на инвестициите, то 2013-та ще бъде година на още повече инвестиции. Най – интересното, което всички вероятно наблюдаваме е заявеният инвестиционен интерес към Габрово от украйнския производител ЛАЗ. Това е изключително важно, като възможност за инвестиции, които създават традиции. Имаме град, който е в центъра на България и за който, надявам се следващата година непредизборно, по-скоро по простата  причина, че му е дошъл моментът да започне изграждането на обходния път на Поповци и заявката за тунела под Шипка, защото тръгне ли обходния път въпрос на време е тунелът“, каза в заключение кметът Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица