Свържи се с нас

Новини

Арест на двама с маски за „Хелоуин“, свили 13 камери за нощ

Published

on

Двама 17-годишни младежи от Севлиево са били уличени за извършители на серия кражби на външни камери за видеонаблюдение, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Габрово.

В началото на този месец, представители на няколко училища, търговски и фирмени дружества в Севлиево подали сигнали в местното полицейско управление, че са констатирали липси на част от техниката за видеонаблюдение, с която били оборудвани съответните сгради.

Установено било, че през нощта на 3-ти срещу 4-ти декември неизвестни лица извършили кражба общо на 13 камери от 7 сгради – 4 училищни и 3 фирмени, намиращи се в различни райони на града. Предприети били всички необходими действия по  установяване самоличността на дръзките извършители.

Въпреки, че лицата били положили усилия  да останат анонимни, като ползвали шапки, качулки, шалове, маски за Хелоуин, в резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия, полицейските служители успели да ги разкрият. За автори на престъпленията били уличени двама 17-годишни младежи от Севлиево, единият от които вече осъждан за кражба.

Същите обяснили, че извършили кражбите с намерение да продадат след това камерите. Установено било и лицето, с чиято помощ момчета успели да “обхванат” за една нощ почти целия град.

19-годишен младеж ги превозва с “Опел Тигра”. Неговата съпричастност към деянията е в процес на доизясняване. Всички отнети камери са били намерени и иззети.

По случая е започнато досъдебно производство, уведомена е Районна прокуратура-Севлиево. На двамата младежи са повдигнати обвинения за извършените престъпления.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

КНСБ – Габрово запознава ученици с техните права и задължения

Published

on

Днес, 30 март, екипът на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово се срещна с ученици от Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов” в град Дряново, като част от националната образователна кампания „Моето първо работно място“ на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Синдиката на българските учители към КНСБ, осъществявайки се в партньорство с Министерството на образованието и науката от 2012 година насам.

Областният координатор на КНСБ Росица Йонкова запозна младежите с основните им трудови, социални и осигурителни права и задължения. Те от своя страна имаха възможност да получат експертни отговори на интересуващите ги въпроси свързани с работно време, отпуск, правила за прекратяване на трудов договор и други.

Особен интерес проявиха учениците, които вече имат опит на пазара на труда. През първия етап на кампанията бяха обучени в електронна среда класни ръководители и педагогически специалисти от областта, които да представят темите в часа на класа.

През втория етап Регионалният съвет на КНСБ – Габрово провежда обучение в училищата. Кампанията в областта се осъществява със съдействието на Регионалното управление на образованието – Габрово.

Посещенията в училищата продължават и през следващата седмица с втора среща в Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов” в град Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Бронзов медал за роден колоездач от състезание на Карибите

Published

on

Възпитаникът на габровския колоездачен клуб „Янтра – Исполин“, състезаващ се сега за за френския „Мартиг“, Мартин Маринов завоюва трето място и бронзов медал от 12-тото издание на състезанието „Критериум на област Ламентин“.

5-етапната надпревара се проведе на Карибите, от 23-ти до 27-ми март. Марти стъпи на почетната стълбичка в крайното класиране в групата на „бялата фланелка“ – състезатели до 23г. На старта застанаха общо 17 тима, с общо 102-ма колоездачи.

Трасето се оказа тежко за голяма част от тях и на финала след 5-тия етап пристигнаха само 57.

Мартин се класира 18-ти в генералното класиране и може да се похвали с великолепна 6-та позиция в 3-тия етап.

„Поздравления за Марти, за труда и упоритостта, за силата и енергията! Поздравления и за семейството му, които го подкрепят неизменно и му вдъхват вяра с любовта си!“, споделиха от КК „Янтра – Исполин“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Майстори на редки занаяти са герои във фотографския дневник на Росина Пенчева

Published

on

Визуалният артист Росина Пенчева запечатва в дигитален фотографски дневник моменти от посещенията си в работилници на майстори на редки занаяти. Проектът е вдъхновен от работата ѝ като посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите „Хомо Фабер“ към фондация „Микеланджело“, а фотографското изследване носи името „Ръчно сътворено“.

Росина представя шест артизани, развили своите умения в занаят, практикуван от не повече от десет майстори в страната. Изследването включва индивидуална фотоистория и текст за: 39-годишния майстор на суха каменна зидария Христо Тоцев; баш майстора на благородната мед Петър Паунов (73 г.); майстора лютиер Деян Денчев (49 г.); първия български лулар Георги Тодоров-Гец (51 г.); иконата на мутафчийството Христо Маринов (67 г.); 31-годишния книговезец и артист Стопан.

Целта на „Ръчно сътворено“ е да вдъхнови публиката да погледне към редките занаяти от нова перспектива, като търси възможностите за тяхното съхранение и изследва връзката им с устойчивия начин на живот.

Фотографията в „Ръчно сътворено“ представя съвременните артизани, но в дългосрочна перспектива тя остава като визуален архив за тях и тяхната дейност. Това са хора с уникални умения, които съхраняват, възраждат или привнасят занаяти, те правят връзката между поколенията и осъвременяват традицията, което ги превръща в наши живи човешки съкровища.

„Добре дошли сте при нас за среща с Росина Пенчева и артизаните от нейния фотографски дневник 31 март 2023 г., 17:30 ч., експозиция „Колю Фичето“, споделят от Исторически музей – Дряново.

Събитието се осъществява по повод Европейските дни на художествените занаяти. Координатор: РСО „Централна Стара планина“. Организатори: Община Дряново, Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица