Свържи се с нас

Крими

Умря ли окончателно СДС?

Published

on

Преди 23 години беше създаден Съюзът на демократичните сили – коалиция от сдружения, движения, възстановени стари партии и други политически субекти. Основната цел на СДС беше да се отхвърли тоталитарната политическа система, да се премине към установяването на демокрация и пазарна икономика в България.

За своето съществуване СДС успя два пъти да състави свои правителства, които да наложат промените. Що се отнася до президентската институция, първите двама демократично избрани президенти на България, Желю Желев и Петър Стоянов, също бяха от СДС. Коалицията, по – късно превърнала се в единна партия бе основният и най – голям играч в дясното политическо пространство. След излизането от управлението си през 2001 г. СДС пое по тежкия опозиционен път, белязан с разцепление в редиците, отлюспване на нови партии и движения, създаване на фракции вътре в самата партия и честа смяна на председатели. За справка – след оттеглянето на Иван Костов начело на партията, цели шестима ръководители се изредиха с опитите си да реорганизират и стегнат партийните редици, да покажат на хората, че това е автентичната десница, че е основен носител на европейските и демократични ценности. Уви, СДС имаше злощастна съдба – все по – ниски резултати на парламентарни избори, все по – малко кметове и общински съветници, обезличаване на президентските избори, ниски резултати на изборите за евродепутати.

Като един от последните пирони в ковчега на партията се смятат последните скандали, разтресли партията преди известно време. Новото ръководство на партията, избрано по – рано тази година, категорично обяви, че кооперирането с партия ДСБ на Иван Костов, и съществуването на „Синята коалиция“, създадена с цел дясно обединение, са вече в миналото и СДС трябва да поеме по нов път, излизайки от сянката на бившия си лидер Костов. С това започнаха скандалите, тъй като част от областните и общинските организации плюс депутатите на СДС в парламента се обявиха за продължаването на формата на „Синята коалиция“, докато друга част бяха изцяло против.

Така в създалата се патова ситуация се намеси (къде случайно, къде не) и министър – председателят Бойко Борисов. За него е ясно, че не може да спечели симпатиите на автентичните десни избиратели току така и реши да монополизира дясното политическо пространство, доразбивайки СДС. Предложението му синята партия да излъчи кандидат за конституционен съдия, който ГЕРБ да подкрепи, наля допълнително масло в огъня на бушуващите скандали. Големият въпрос, вълнуващ СДС, предприе нова метаморфоза – самостоятелно на избори, с Костов, или с ГЕРБ. Очевидно новото ръководство на партията, начело с лидера Емил Кабаиванов, видяха възможността за сътрудничество с управляващите за шанс, който би помогнал на СДС за влизането й в 42-то НС след предстоящите парламентарни избори. Уви, заради големите разминавания във възгледите на ръководните фактори в партията се стигна дотам трима депутати да бъдат изключени от партията, единственият й евродепутат и бивш външен министър Надежда Нейнски да напусне сама, а редица от местните структури да подадат колективно оставки. СДС открито сложи кръст на демократичните принципи и практики, с които се гордееше и служеше за пример, що се отнася до организационните събития.

И така, партията, послужила за идеал на стотици хиляди българи, начертала част от визията за съвременното развитие на България, се нарои отново, а избирателите й, както и тези, които са смятали да гласуват за нея са крайно разочаровани и объркани от случващото се. Защото СДС вече не може да се смята за основния фактор от автентичната десница, тъй като десницата се „напълни“ с безброй партии, движения и играчи. Всички тези процеси, белязали политическия ни живот увеличиха броя на хората, които в анкетите за предстоящите парламентарни избори, слагат своите предпочитания в графата „Няма да гласувам“. Защото в дясно почти не остана за кого. Не, че няма партии в тази част на спектъра, не, че не може да се намери някой. А те станаха толкова много, че е трудно, човек да направи избора си, което по – скоро го спира, за да го направи.

За 23 години СДС измина пътя до върха и обратно – точно в средата на съществуването си партията беше достигнала зенита си. А сега отново се връща в подножието на политическия склон. Дали ще слезе долу в равнината, или още ще криволичи ще разберем само след няколко месеца.

Автор: Кирил Ганчев,
Студентски клуб на политолога –  СУ

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица