Свържи се с нас

Новини

Доброволец на годината

Published

on

ИМКА – Габрово, за тринадесети път отбелязва Международния ден на доброволците – 5 Декември. Събитията в чест на празника ще се проведат под патронажа на Областния управител на област Габрово Мариян Костадинов, информират от областната администрация. Празничните инициативи се осъществяват в рамките на седмицата „Европа – България“ 01-07 декември 2012, в изпълнение на работната програма за 2012 година по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Седмица преди международния ден на доброволците ИМКА – Габрово обяви набирането на номинации за традиционните награди за доброволци и организация най-активно работила с доброволци през 2012 година.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Радвам се, че през годините организацията ни успя да създаде и наложи традицията на младежко доброволчество, с което продължава да насърчава участието на младежи, а и на други групи граждани като доброволци в различни обществено значими проекти и инициативи на неправителствени организации, местни власти и други обществени институции. И тази година ще раздадем традиционните награди в различни категории – най-млад доброволец, доброволец ветеран, доброволец в сферата на младежките дейности, в сферата на екологичните дейности, благотворителността и др. По традиция ще наградим и организация/или институция, която най-активно е работила с доброволци през 2012 г. Номинации могат да се представят за доброволци и за организации, работещи на територията на всички общини от областта“, споделя г-жа Янкабакова от ИМКА – Габрово по повод наближаващия празник.

Крайният срок за представяне на номинациите в хартиен или електронен вид е  6 декември 14:00 часа. Комисията, която ще обсъжда номинациите на доброволци и организации ще заседава в 16:00 часа.

Празничната церемония за награждаване  ще се състои в петък, 7 Декември от 18.00 ч. в залата на 3-я етаж на Художествената Галерия в Габрово. Програмата включва – официална церемония за награждаване и празнична програма.

Празникът се провежда под мотото „Как доброволчеството променя живота?!”. Това е и тема на работната дискусия, която ще се проведе от 16:30 до 17:30, в същата зала в Художествена галерия „Христо Цокев“, непосредствено преди официалната церемония. По време на дискусията ще бъдат представени доброволчески практики в област Габрово, които ни доближават до добрите Европейски практики в областта на младежкото доброволчество и участие.

„Надяваме се обменените мнения и добри практики в рамките на дискусията да спомогнат за задълбочаване на сътрудничеството между организациите работещи с доброволци в общините на област Габрово, както и за задълбочаване на подкрепата на местните общности (общински администрации, работодатели, активни НПО, читалища, училища и различни групи граждани) за доброволците и техните инициативи. Каним всички доброволци от общините в областта, от местните центрове за работа с доброволци, приятели и съмишленици, както и представители на организации и институции от региона, които подкрепят работата на доброволците да участват в събитията  на 7  декември, петък, посветени на Международния ден на доброволците“, споделят организаторите.

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

АПИ: До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт!

Published

on

До 15 октомври гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023 г. за текущ и основен ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас.

В момента АПИ разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: signali@api.bg.

Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката „Предложения и сигнали“ – формуляр. Целта е Агенцията да получи обратна връзка от гражданите за неотложните според тях ремонти.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Служители на РЗИ-Габрово излизат на протест

Published

on

Служители на Регионалната здравна инспекция в Габрово ще изразят подкрепата си и ще се присъединят към Националния протест на работещите в РЗИ по места, който ще се състои на 26 септември, понеделник.

„Търпението и проявената от нас толерантност, в името на общественото здраве, са категорично изчерпани“, заявяват работещите в РЗИ – Габрово. Протестът е подкрепен от синдикалните структури по места, където има такива.

Инспектори, експерти, специалисти и изпълнители от РЗИ-Габрово отново ще бъдат на работните си места, изпълнявайки изискванията на държавната служба, ръководени от интересите на държавата, но с призив „За достойно заплащане на труда ни“. Служителите на РЗИ са неуморно на своя пост в името на общественото здраве. „Три години работихме в условията на световна пандемия. Малцина си дават сметка за всеотдайната ни работа и дейностите ни по овладяване на пандемията от КОВИД-19, за 24-часовото разположение, за неуморния труд през почивни и празнични дни, за готовността и саможертвата в полза на общественото благо. Задачите и отговорностите на Регионалните здравни инспекции, като териториален орган на МЗ, не се изчерпват с КОВИД-19.

Ние осъществяваме и организираме държавната здравна политика на територията на съответната област. Изключителната роля на служителите на РЗИ е осигуряване на превенция, промоция и контрол на общественото здраве в България. Задълженията ни се увеличават и разширяват по обем и направление всеки изминал ден. Вменяват ни нови задължения и отговорности, при които проявяваме отдаденост и професионализъм. Изискванията на професията ни налагат задълбочено познаване и компетентно прилагане на националното и европейско законодателство, и приложимите национални и международни стандарти в областта на общественото здраве.

Ежедневната ни работа е свързана с усвояването и прилагането на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за водите, Закона за защита от шума в околната среда, Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, и много други нормативни разпоредби, свързани с опазването на здравето на населението.

Всекидневно се сблъскваме с общественото недоволство и негативи, които неизменно се проявяват поради естеството на работата ни. В тези трудни моменти не си позволяваме да проявим безотговорност, не абдикираме от ангажиментите си, съзнавайки благородната си мисия и отчитайки, че е наш дълг да сме винаги на „първа линия“ в името на живота и здравето на хората.

Служителите в Регионалните здравни инспекции бяха обнадеждени от декларираното пред обществото намерение на управляващите да припознаят Здравеопазването, като сектор с приоритетно значение. Същевременно, с огорчение констатираме, че позицията ни на държавни служители дава основание на управляващите да ни разглеждат като външни на системата, поради което не можем да се ползваме от постигнатите колективни споразумения в отрасъл „Здравеопазване“. 

Заплащането на труда на служителите на РЗИ силно изостана и по отношение на заплащането на труда в други сходни териториални администрации (второстепенни и третостепенни разпоредители на бюджетни средства-БАБХ, Изпълнителна агенция по горите, Изпълнителна агенция по лозята и виното, Изпълнителна агенция за борба с градушките, НЗОК и други).

С Постановление на Министерски съвет (ПМС) №210 от 29.07.2022 год. са одобрени допълнителни разходи по бюджета на МЗ за увеличаване на разходите за персонал за 2022 год. С това е осигурен финансов ресурс, който според изричния текст на чл. 1 от цитираното ПМС е целеви и следва да е насочен само и единствено към „достигане на минималните нива на заплащане, договорени в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ 2022 год. за второстепенните разпоредители към министъра на здравеопазването“.

Резултатът към днешна дата – липса на каквато и да е индикация, че одобрените допълнителни разходи по бюджета на МЗ ще бъдат използвани за увеличение на основните възнаграждения на работещите в РЗИ, каквото е предназначението на част от тези средства съгласно чл. 1 и чл. 2 от ПМС №210/29.07.2022 год. „, изтъкват в своите аргументи за недоволството здравните служители.

Те настояват за две неща. Увеличение на основните възнаграждения на работещите в регионалните здравни инспекции със задна дата и срок до 25.10.2022 г., както и заличаване на исторически натрупалите се диспропорции при заплащане на труда при служители заемащи еднакви длъжности.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица