Свържи се с нас

Новини

Община Дряново се превръща в спортна дестинация на световно ниво

Published

on

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Община Дряново получи одобрение от Държавен фонд “Земеделие” за проекта си по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г., за “Изграждане на стадион в с. Царева ливада, изграждане на три игрища за футбол, волейбол и баскетбол и обновяване на стадион в Дряново – Община Дряново”. Тази информация на появи на официалната страница на дряновската администрация.

За целта  ще бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на заложените в проекта дейности, с първоначално одобрената сума в размер на 5 753 032 лева, а срокът за изпълнение на инвестицията е 30 месеца, но не по-късно от 15 юли 2015 година.

 От Община Дряново припомниха, че са подготвили проектно предложение за изграждане на стадиона в с. Царева ливада с мотива, че кметството е притегателно място за туристи. Реализацията на проекта бе част от поетите ангажименти на кмета д-р Иван Николов през есента на 2011 година, за втория му управленски мандат. Тогава д-р Николов заяви, че с реализацията на проекта Царева ливада ще покрие всички европейски изисквания за провеждане на футболни срещи, лекоатлетически състезания и различни видове игри.

Стадионът ще има игрално поле с изкуствена настилка, типови и ВИП трибуни, административна и сервизна сграда, съблекални, пречиствателна станция и ограда. Нещо повече, към проекта е допустимо да бъдат включени и ремонти дейности за съществуващия стадион в общинския център – Дряново. За спортен комплекс “Локомотив” в проектното предложение са предвидени дейности за изграждане на мултифункционално игрище със синтетична спортна подова настилка, покрито с конструкция и тента. То ще бъде разположено в източната част на стадиона, зад басейна.

Включено е изграждането на две игрища за минифутбол, с размери 20 на 40 метра, с осветление в западната част на стадиона. Едното игрище ще бъде с изкуствена трева, а другото с естествена. Предвидено е изграждането на един бегови коридор, коридор за дълъг и троен скок, и настилка на лекоатлетическа писта с шамот. Метална козирка ще бъде издигната над част от едната трибуна, ще се изградят нови тоалетни, ще се подмени терена и ще се изгради нова напоителна система на футболното игрище.
Този мащабен проекта ще подпомогне основния поминък и двигател на икономиката в общината – туризма, в това число и спортния туризъм. В последните 3-4 години Дряново все по-често се възприема, като отлично място за тренировъчна подготовка на спортни клубове и отбори от цялата страна, в това число и националите ни по лека атлетика.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица