Свържи се с нас

Новини

Община Дряново се превръща в спортна дестинация на световно ниво

Published

on

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Община Дряново получи одобрение от Държавен фонд “Земеделие” за проекта си по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г., за “Изграждане на стадион в с. Царева ливада, изграждане на три игрища за футбол, волейбол и баскетбол и обновяване на стадион в Дряново – Община Дряново”. Тази информация на появи на официалната страница на дряновската администрация.

За целта  ще бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на заложените в проекта дейности, с първоначално одобрената сума в размер на 5 753 032 лева, а срокът за изпълнение на инвестицията е 30 месеца, но не по-късно от 15 юли 2015 година.

 От Община Дряново припомниха, че са подготвили проектно предложение за изграждане на стадиона в с. Царева ливада с мотива, че кметството е притегателно място за туристи. Реализацията на проекта бе част от поетите ангажименти на кмета д-р Иван Николов през есента на 2011 година, за втория му управленски мандат. Тогава д-р Николов заяви, че с реализацията на проекта Царева ливада ще покрие всички европейски изисквания за провеждане на футболни срещи, лекоатлетически състезания и различни видове игри.

Стадионът ще има игрално поле с изкуствена настилка, типови и ВИП трибуни, административна и сервизна сграда, съблекални, пречиствателна станция и ограда. Нещо повече, към проекта е допустимо да бъдат включени и ремонти дейности за съществуващия стадион в общинския център – Дряново. За спортен комплекс “Локомотив” в проектното предложение са предвидени дейности за изграждане на мултифункционално игрище със синтетична спортна подова настилка, покрито с конструкция и тента. То ще бъде разположено в източната част на стадиона, зад басейна.

Включено е изграждането на две игрища за минифутбол, с размери 20 на 40 метра, с осветление в западната част на стадиона. Едното игрище ще бъде с изкуствена трева, а другото с естествена. Предвидено е изграждането на един бегови коридор, коридор за дълъг и троен скок, и настилка на лекоатлетическа писта с шамот. Метална козирка ще бъде издигната над част от едната трибуна, ще се изградят нови тоалетни, ще се подмени терена и ще се изгради нова напоителна система на футболното игрище.
Този мащабен проекта ще подпомогне основния поминък и двигател на икономиката в общината – туризма, в това число и спортния туризъм. В последните 3-4 години Дряново все по-често се възприема, като отлично място за тренировъчна подготовка на спортни клубове и отбори от цялата страна, в това число и националите ни по лека атлетика.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Закопчаха стар дряновски бандит, укривал се с чужда самоличност

Published

on

Служители на Главна дирекция национална полиция задържаха дряновец, издирван с влязла в сила присъда.

64-годишният мъж е бил установен на територията на столицата, информираха от пресцентъра на МВР.

Операцията по задъражането му е била проведена в късните часове на 16 октомври. За него имало издадена европейска заповед за арест от средата на 2017 г., когато е бил обявен за издирване с червен бюлетин.

Мъжът е криминално проявен и има влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ в срок от 8 години, постановена му от Специализирания наказателен съд, за извършено престъпление по чл. 354А ал. 2 вр. ал. 1 от НК – производство и разпространение на голямо количество наркотични вещества.

При легитимирането си, криминалистите констатирали, че 64-годишният дряновец ползвал неистински документ за самоличност, за което е образувано досъдебно производство по чл. 316 от НК.

За задържането на мъжа е била уведомена Окръжната прокуратура-Габрово и съгласно тяхно постановление той е приведен в затвора в Ловеч за изтърпяване на наложеното наказание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

На Димитровден в музей „Етър“ представят богатството на възрожденската архитектур

Published

on

Ако на Димитровден – 26 октомври, посетите музей „Етър“, може да се запознаете с богатството на възрожденската архитектура. Тематична беседа на тази тема ще изнесе екскурзоводът Дамян Христов.

От 11:30 и от 13:30 часа той ще представи традиционните за Българското Възраждане строителни техники, ще запознае туристите с видовете конструкции и архитектурни образци на къщи, намиращи се в музея. За посетителите е подготвена и още една атракция.

От 13:30 до 14:30 часа Часовниковата кула ще бъде отворена за посещения, при това без допълнително заплащане. Желаещите ще могат да видят с какъв механизъм се задвижва това толкова интересно съоръжение. За да се гарантира безопасност, туристите ще бъдат пускани на малки групи само в подножието на високата вита стълба.

Това няма да им попречи да видят механизмите за задвижване на стрелките и камбаната. Екскурзоводът Анна Александрова ще представи историята на Часовниковата кула.

Дойде ли Димитровден, идва зимата – така хората в миналото отбелязват този повратен момент от календарното време. Свети Димитър е почитан наравно със Свети Георги. В традиционната култура празникът се нарича още и „разпус”, защото тогава се разпускат и освобождават ратаите и наемните работници. Тогава се завръщат гурбетчиите и дюлгерите от близки и далечни краища.

В съботата, преди празника, е една от големите Задушници, наричана още „орехова“. По димитровденската месечина се гадае каква ще е зимата. Ако е пълна месечината, пълни ще са кошерите с мед, пълна ще е годината. Безлунен Димитровден вещае празни кошери и лоша година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха криминален тип, блудствал с непълнолетна

Published

on

Полицията задържа многократно осъждан за кражби, грабежи и блудства, 30-годишен дряновец, извършил блудство с непълнолетно момиче.

Насилникът бил хванат в събота, 17 октомври. Мъжът, чрез заплахи и сила, извършил блудствени действия спрямо непълнолетно момиче от Дряново.

На лицето е била наложена полицейска мярка „задържане“ за срок до 24 часа.

По случая в РУ-Дряново е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.150 ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица