Свържи се с нас

Култура

Отново ще зазвучи „Gaudeamus Igitur…”

Изложба на младежките пориви тук и сега

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово

снимка: Дом на хумора и сатирата – Габрово

Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово отново обръща поглед към студентските постижения и за пореден път посвещава на младото изкуство дните около академичния празник. С намерението да превърне идеята в традиция, музеят ще представи с голяма изложба днес (6 декември) от 17.30 часа в зала 5 специалността „Инженерен дизайн” на Техническия университет във Варна.

Както поясняват участниците в експозицията, подбрани са постери на дипломни проекти, а други творби са продукт на съвместните творчески усилия на студенти и преподаватели по дисциплини от учебния план на специалността. Личи, че е търсено провокиране на асоциативното мислене у студентите и са поощрявани нестандартните пластични хрумвания. Металните пластики са вдъхновени от темата за повторната, артистична употреба на различни материали. При тях се търси разгръщане на силата на въображението и експеримента.

Изложбата ще запознае по-подробно със специалността „Индустриален дизайн”, постиженията на нейните преподаватели, повечето от които са участници в различни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата или са представяли свои самостоятелни изложби в ДХС. Тази година е юбилейна както за Дома – навършиха се 40 години от неговото създаване, така и за Техническия университет във Варна, отворил врати преди половин век. Затова не е случайно, че изложбата на 6 декември, съвсем в духа на габровската традиция, има двойно посвещение.

Респектираща е научно-изследователската и художествено-творческата активност на преподавателите в катедра „Индустриален дизайн”, профилирана за студентите от специалност „Инженерен дизайн” и докторантите по „Ергономия и промишлен дизайн”: проф. Венелин Бождаров, доц. д-р Пламен Братанов, доц. д-р Цена Мурзова, доц. Илия Янков, доц. Явор Цанев, гл.ас.д-р Кремена Цанкова, гл. ас. д-р Момчил Тачев, гл. ас. д-р Кремена Цанкова, гл. ас. д-р Константин Костов. Това са множество публикации, участия в национални и международни научни конференции и симпозиуми, извършени експертни и консултантски услуги, участия в национални и международни изложби, творчески симпозиуми и пленери. За признанието на преподавателите от катедрата говори и участието им в редица престижни международни и национални научни и професионални организации (Международната асоциация за пластични изкуства AIAP, Международната организация за скулптура и тримерно изкуство Sculpture network, Националното научно-техническо дружество по “Ергономия и промишлен дизайн” към НТС по машиностроене, Група ЦВЯТ – България, СБХ).

Студентите, магистрите и докторантите също се включват с подобаваща активност в наши и чужди конкурси и печелят заслужени отличия.

Младостта е време на пориви и дързост, на откривателства и творчески полет. С изложбата в зала 5 на ДХС организаторите се опитват да внушат, че всичко това е важно да стане тук и сега. Искаме да кажем на идващите след нас творци, че за обществото ни са ценни постиженията на всеки млад автор и всички очакваме младата енергия да кипи мощно и неудържимо, за да обогатява и разширява родните хоризонти.

Автор: Венета Георгиева – Козарева, МДХС

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица