Свържи се с нас

Новини

Вещи от министерството на транспорта в полза на Община Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Движими вещи – частна държавна собственост, на обща стойност 41 844 лв., е предоставило безвъзмездно на Община Габрово през последните две години Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. За това информира експертът „Публичност и визуализация” към габровската общинска администрация Миглена Въгленова.

Вещите с отпаднала необходимост са отпуснати на основание чл. 28, ал. 1 от Закона за държавната собственост и включват специализирано оборудване, автомобилна и електротехника с общо предназначение.

Благодарение на помощта, Община Габрово вече разполага с високо проходим автомобил, който се използва при ремонтни дейности на радиофикационната мрежа на територията на общината, преминаваща през пресечени терени и гористи местности.

За нуждите на Автогара – Габрово е предоставен дизелов електроагрегат, който обезпечава необходимостта от аварийно токозахранване при кризисни ситуации или при прекъсване на външното електрозахранване с цел безпроблемно обслужване на гражданите.

Със заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, Община Габрово е собственик на къмпинг оборудване, включващо няколко вида палатки, сгъваеми маси и пейки, електроагрегат. Оборудването подпомага провеждането на екофестивала „Узана поляна фест”, чествания и празници в габровските кметства, както и скаутски лагери на открито и „зелени” училища.

През посочения период е предоставено оборудване за социални нужди, съдържащо табли, пружини и дюшеци за легла, различни видове прозорци и врати. Вещите ще послужат за осигуряване на подслон на бездомни лица през зимните месеци. Планира се да бъде създаден център за кризисно настаняване, който да заработи от последния месец на тази година. Подслонът ще бъде организиран в съществуваща общинска сграда в краен квартал на града.

Последното отстъпено имущество, собственост на транспортното министерство, бе получено в Община Габрово през тази седмица. Пратката включва проводници със специфично предназначение, които ще се ползват за възстановяване на кабелни трасета с цел преодоляване и ликвидиране на евентуални последствия при бедствия и аварии на територията на общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Временни прекъсвания на електрозахранването заради новото улично осветление

Published

on

Общината съобщи, че във връзка с дейностите по модернизацията на уличното осветление на Габрово, в периода от 11 до 18 май предстоят временни прекъсвания на електрозахранването в някои райони на града.

В квартал Бойката електрозахранването ще бъде прекъснато от 11 до 13 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00 ч.

На 13, 14 и 17 май, за периода от 09.00 ч. до 16.00 ч., ток няма да има в квартал Златари – ул. „Златарска“, ул. „Златен дол“, ул. „Зов“, ул.“Просвета“, ул. „Хвойна“.

На 13,14,17 и 18 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00, без електрозахранване ще останат на: ул. „Русалка“, ул. „Георги Стефанов“, ул. „Котел“, ул. „Липница“, ул. „Георги Илиев“, ул. „Василка Бенева“, ул. „Минка Стефанова“, ул.“Етрополе“, ул. „Чая“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НГПИ „Тревненска школа“ отбеляза 100 години от създаването си

Published

on

На 6 май се състоя отбелязване на 100-годишнината от създаването на НГПИ „Тревненска школа“.

Откриването на празника се състоя в двора на училището и започна с приветствие от директора Орфей Миндов.

Своите поздрави поднесоха и официалните гости, сред които заместник-министърът на културата Румен Димитров, Елена Таскова – представител на МОН, вр.и.д. областен управител на област Габрово Мария Пенева, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, бивши преподаватели и други официални гости на събитието.

„Гордост за всички нас е фактът, че делото на първооснователите е подето, разширено и развито от стойностни преподаватели и талантливи ученици. Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ прославя името на Трявна не само в България, но и по света“, каза в своето слово Силвия Кръстева.

„Особено радостна съм и от обстоятелството, че и днес училището е жива и развиваща се общност. Резултатите са видими за всеки, застанал пред дипломните работи и изложбите на ученици и учители. От сърце пожелавам на НГПИ „Тревненска школа“ да продължава знаменателния си път през годините и всичко, сътворено тук, да обагря с уникалния си дух културния живот на нашия град“, допълни още Кръстева.

Състоя се и награждаване на отличените в „Национален конкурс за детска рисунка на тема Гергьовден” на НГПИ “Тревненска школа”, след което гостите имаха възможността да разгледат изложбата с творби на децата.

След официалната част се състоя шествие на майсторите дърворезбари и гостите с иконата на „Св. Георги“ – от НГПИ “Тревненска школа” до музей „Даскаловата къща“ под звуците на гайди.

В „Даскаловата къща“ се е състоял облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца, създали двата красиви тавани-слънца. В знак на почит и признателност към тях и към първомайсторите, бяха поднесени венци.

Програмата продължи с откриване на изложба „100 години – Тревненска школа“- представителна изложба на училището с творби на учениците от трите специалности: „Дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

Следобед в двора на училището бе организирана Творческа работилница – „Спектър” с ментори възпитаниците от XI клас от НГПИ “Тревненска школа”, а вечерта в двора на учебното заведение се състоя концерт на група „Cool den“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Първите седем години са най-важни за човека“

Published

on

Послание от организаторите на националния фестивал „Семе българско“.

Стигнахме, защото искахме да се научим да вървим и, пораствайки, следвахме пътя си.

Стигнахме, защото имахме доверието на съидейниците си, на екипа на Община Севлиево, в лицето на д-р Иванов, на партньорите и благодетелите, на демонстраторите, изложителите, на участниците и творците, изпълнителите, на посетителите, на всички добри хора, подкрепящи каузата на фестивала: „От кълна до върха – все българско!“.

Посяхме семената на една идея, в която вярвахме със сърцата, с кръвта и надеждите си, че ако всеки предаде нататък, ще бъдем и пребъдем в името на завета ни български.

Благодарим Ви, че стигнахме дотук. Вярваме, че пътят продължава и въпреки нашите различия, посоки, ценности и стремежи, семената български живеят в нас и ние сме тези, които ще ги предадем нататък.

Екипът на рекламна агенция „ЕЛМАЗОВИ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица