Свържи се с нас

Новини

Криминалисти разкриха убийците на дядото с вързаните ръце и крака

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Само за 48 часа полицията в Севлиево разкри извършителите на тежко криминално престъпление, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В сряда (7 ноември) около 17.45 часа, в севлиевската полиция бе получен сигнал от жител на с. Градище, общ. Севлиево, че е намерил починал 79-годишен мъж от същото село. Тялото бе открито в къщата, в която възрастният мъж живеел сам. На местопроизшествието беше изпратена оперативно-следствена група. При извършения оглед, по тялото на жертвата бяха открити следи от насилие. Криминалистите бяха установили  няколко порезни рани, а ръцете и краката на починалия са били завързани. Трупът бе откаран за аутопсия в МБАЛ-Габрово, а по случая е започнато досъдебно производство.

Предприети били незабавни оперативно-следствени действия по няколко версии за извършване на престъплението. Постепенно, като водеща се очертала версията за грабеж, а полицейските служители свили кръга на заподозрените до четирима мъже от с. Върбовка, общ. Павликени, всичките криминално проявени и осъждани за кражби.

Трима от тях – К. В. /39 г./, Г. В. /43 г./ и А. Я. /24 г./, били  задържани, а в хода на проведените беседи направили пълни самопризнания. Впоследствие са разпитани и пред съдия. В домовете им били извършени претърсвания, като били намерени и иззети веществени доказателства относно съпричастността им към извършеното деяние.

Според направените самопризнания, лицата решили да ограбят възрастния мъж, за когото допускали, че разполагал с пари. В дома на жертвата проникнали през прозорец, в нощта на 6-ти срещу 7-ми ноември. Фактът, че не успели да открият пари, провокирал у извършителите агресия. Те завързали мъжа и му нанесли жесток побой. След това се оттеглили обратно към с. Върбовка.

Тримата са задържани за срок от 72 часа, като предстои да им бъде наложена постоянна мярка за задържане. Повдигнати са им обвинения “за грабеж, придружен с тежка или средна телесна повреда, от които е последвала смърт, наказанието е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна”, уточниха от полицията.

Четвъртият – Л. А. /21 г./ е обявен за издирване, като от страна на адвоката му вече са направени постъпки за явяването му в полицията.

Междувременно, в с. Градище бе осигурено засилено полицейско присъствие с цел обезпечаване на реда и осигуряване спокойствието на жителите, до изясняване на случая и задържането на извършителите. В работата по разкриване на тежкото криминално престъпление са участвали служители на РУП-Севлиево, психолог и служители на ОД на МВР-Габрово, под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Големите ученици остават засега на онлайн обучение

Published

on

Учениците от 5 до 12 клас продължават с онлайн обучението от вкъщи на територията на цялата област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Георги Маринов и подчерта, че учащите не могат да се върнат в клас, тъй като заболеваемостта от КОВИД-19 в област Габрово все още поддържа високи нива на разпространение.

Според последната издадена Заповед от Министерството на здравеопазването присъственото обучение трябва да се преустанови във всички общини, където заболеваемостта е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време и на този етап, то, не може да възобнови за големите ученици в четирите общини – Трявна, Габрово, Севлиево и Дряново, допълват още от РУО-Габрово.

Когато заболеваемостта в областта намалее между 250 и 500 на 100 000 души население, тогава ще е възможно и прилагането на последната издадена съвместна Заповед между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, която се отнася за учениците между V и XII клас.

Те ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани, но при условие, че 50% от паралелката има “зелен сертификат” за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Очаква се от понеделник – 29 ноември на местата, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души население, учебният процес да бъде възобновен за по-големите ученици в училищата, които изпълняват новите изисквания за тяхното обучение.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

След като голяма част от малките ученици от I до IV клас бяха върнати в клас при определени условия и осигуряване на безопасна среда на обучение, МОН предложи посочените две промени, за да ускори процесът на връщане на всички ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По последни данни на Министерството на здравеопазването ваксинираните учащи в страната са под 7 % (6,84%), а преболедувалите от V до XII клас са малко над 19 000.

Новата Заповед на Министрите на здравеопазването и на образованието и науката може да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ремонтираха операционната зала на АГ-отделението на болницата в Севлиево

Published

on

Основно ремонтирана и преоборудвана е операционната зала в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Ремонтът е основен и включваше полагане на мазилки, отговарящи на изискванията за превенция на пост-оперативни инфекции, боядисване, изграждане на отопление, климатизация и преоборудване.

„Ремонтът е осъществен с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима” и е част от дългогодишната им грижа за Акушеро-гинекологичното отделение, благодарение на което до момента бяха закупени нов, висок клас родилни легла, модерен интензивен инкубатор, дигитален портативен ехограф с 4D изображение.

Бяха ремонтирани и оборудвани родилна зала, родилно отделение и детска стая; бани и тоалетни, беше положено специално антибактериално подово покритие и др.“, припомни управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова достъпна среда за хората с увреждания в Старото школо в Трявна

Published

on

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвременно изградена достъпна среда за хората с увреждания.

Проектът, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, е на стойност 42 400 лв. и се реализира съвместно с Община Трявна и архитект Константин Брънеков.

Дейностите по проекта продължиха пет месеца и включваха закупуване на подходяща система за изкачване на стълби, както и доставка и монтаж на нова стълбищна платформа.

Новата достъпна среда дело ще улесни и ще помогне на всички хора със затруднени двигателни способности, които вече ще имат възможност да разгледат отблизо и да се докоснат до експозициите на втория етаж на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица