Свържи се с нас

Новини

65 години ОУ „Цанкo Дюстабанов“

Published

on

Преди 65 години в габровския квартал „Падало“  врати отваря ново основно училище, което поема част от учениците от началните училища „Пенчо Ралчев“ и „Петър Падалски“ и от Първа прогимназия „Радион Умников“. Решено е училището да носи  името на  войводата на Габровската чета през Априлското въстание от 1876г. –  Цанко Дюстабанов.

Летописната книга разказва:

1940-лятото-Започва строителството на сградата на Основно училище „Ц.Дюстабанов”

1947, 11 ноември- Започва първата учебна година.Учениците се отделят от тогавашните начални училища”Пенчо Ралчев” и Падалското и от първа прогимназия „Радион Умников”. Паралелките в началните четири класа са по една, а в прогимназията – по две. Открита е и детска градина, която се настанява в апартамент за живеене, поради липса на специално помещение за нея.

1948, 18 април- Освещава се училищното знаме.

1961– януари-Започва строителство на пристройка към лицевата страна на сградата.

1962-1963– Предадено е новото крило с 10 класни стаи и 5 кабинета.Пуснато е парното отопление.Броят на учениците достига 1101, разпределени в 12 начални паралелки, 19 прогимназиални, 2 занимални и полудневна детска градина.

1972-1973-Учиището е обявено за базово по научно-техническо творчество.Отборите по клуба ТНТМ печелят І място в състезанието ,,Пътешествие в Техноград”и І място по радиозасичане.

1976-1977-Тържествено е отбелязан 30-годишният юбилей на училището.Двеста и петдесет наши ученици са прехвърлени към новооткритото ХІ основно училище.

1986-1987– Тържествено е отбелязана 40- годишнината на училището с изложба „Ученическо творчество” в Дома на културата и тържествен концерт.

1987, 13 май- Открит е барелеф на Цанко Дюстабанов във фоайето на училището.Училищният хор, с ръководител Румяна  Малева ,завоюва званието „Първенец” и златна значка.Същите награди печели и естрадно- сатиричният състав с ръководител Николай Колев.

1993-1994– Разкрита е паралелка І клас с разширено изучаван на музика.Тържествено честваме 150- годишнината от рождението на Цанко Дюстабанов чрез много разнообразни прояви.На 13 май 1994 г. се провежда градско състезание на тема: „Безсмъртният подвиг на априлци”- нашият отбор заема І място.Учители и ученици се срещат с живи родственици на патрона ни.Издаваме книга по случай празника.

Отборът по екология печели І място в републиканска надпревара с проект за отпадъчни продукти.

В „Почетната книга за дарования и постижения” на Габрово са вписани нашите ученици Йоана Цанева, Мария Матева, Христина Савова, Ивайло Станев , Радослав Маринов и Боян Даскалов.

В „Почетната книга”е вписано и ІІІ основно училище- за постигнати значителни резултати в учебно- възпитателната работа. Ученичките Ирина Дакева  и Грета Атанасова получават „Почетни грамоти” от Министерството на образованието и културата на Чехия- за успешно участие в конкурс за рисунки в гр. Лидице.

Училищният хор, изграден от ученици от паралелките с разширено изучаване на музика, с художествени ръководители Бистра Мамулева и Елена Назърова през годините ежегодно участва в редица общински изяви- тържества, благотворителни концерти.Възпитаници на тези паралелки са приети в музикалните училища в град Стара Загора и град Плевен.

 2000-2003– ученици от училището получават награди от различни конкурси за рисунка:”Малък Битолски Монмартър 2000”/Македония/,Национален конкурс „Децата на Европа”/2002г./,Международен конкурс „Европа в училще”/2003г./;

В областния кръг на олимпиадата по български език и литература отлично и много добре се представят Десислава Давидова, Ивета Радичкова, Милена Казакова и Надежда Цветанова, с учител Марияна Александрова.

2005-2006– Деница Миланова- първо място в „Математическо кенгуру”, второ място в областния кръг на олимпиадата по математика;

Отборът по тенис на маса с ръководител Георги Ангелов става областен първенец и участва в зоналните състезания в гр.Свищов; Владимира Костова- пето място с диплом на Държавно първенство по спортна акробатика,второ място със сребърен медал на Международен турнир по батут, второ място с грамота и сребърен медал на Държавно първенство по батут в гр. София.

2006-2007-спечелен обществен проект”Да бъдем заедно” към Общинското училищно настоятелство и Обществения дарителски фонд; сформирано е театрално студио с ръководител Ирина Стоянова;

Мартин Бабатов  – второ място в математическото състезание „Цвятко Салабашев” и „Черноризец Храбър”; Анелия Илиева , Александрина Бончева – много добро представяне в математическите състезания „Иван Салабашев” и „Черноризец Храбър”, с учители Анелия Бабатова, Татяна Иванова, Стефка Петрова.

Станислав Божков- пето място с диплома в Национално състезание по карате; Тони Илиева – второ място,сребърен медал на Международно състезание по спортна акробатика в Германия

2007-2008– Училището работи по проект за извънкласни дейности „Бащино огнище”, клуб „Родолюбие”;

На олимпиада по БЕЛ- областен кръг с ръководител Мариана Александрова се класират двама ученици;

Областен кръг по история и цивилизация- с ръководител Красимир Григоров се класира един ученик;

Общинско първенство по баскетбол – І място момичета, ІІ място момчета; І място момичета –футбол в зала, ръководители: Ренета Кънева, Георги Ангелов

2008-2009- За областен кръг на олимпиада по математика се класира Анелия Илиева;олимпиада по история и цивилизация -областен кръг- 5 ученици;

Отборите по бадминтон, баскетбол, тенис на маса, шахмат стигат до областно представяне, ръководител Г.Ангелов

Боряна Съръгерова- І място за рисунка в конкурса „Мисия – спасител”; Михаела Христова стига до общински кръг с рисунка.

2009-2010– Разработка на два проекта: по модул „Ритуализация на училищния живот”-„Изработване на училищна униформа” от национална програма „Училището- територия на учениците”; по модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап”;

Г- жа Лиляна Метева участва с учителска разработка в ХVІІІ Национален ученически конкурс „България- европейска самоличност и специфична духовност”, организиран от Национален клуб „Родолюбие”.

2010-2011– Училището работи по различни проекти: „Мога”; проект по национална програма „С грижа за всеки ученик”,  модул „Осигуряване на допълнително обучение на ученици за повишаване на нивото и постиженията им по математика- V-VІІ клас”, ръководители Валентина Данаджиева и Радослава Цанева;

Въведе се целодневно обучение в І клас.

2011-2012– Училището работи по проект „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес”; проект „Квалификация на педагогическите специалисти”, към Европейския социален фонд; проект BGO51PO001-4.1.04-0104 „Повече ЗаЕдно”- подпомагане обучението на деца със СОБ- Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица