Свържи се с нас

Култура

Игри в светлинна инсталация

Published

on

Оригинална светеща инсталация заработи този уикенд на алеята Аврам Гачев в Габрово. Проектът „Игри в светлинна инсталация” е на архитектите Александра Долева и Маргарита Линкова от Пловдив, с който те печелят  втора награда в студентския конкурс Positive 2011г. Изпълнението  е на сдружение Артерия  и проектантско бюро Кота Нула, по програмата за финансиране на проекти в областта на културата за 2012г. на Община Габрово.

Инсталацията представлява стилизирани фигури на човече от огъната метална шина. Фигурите са в различни пози, като проследяват последователно движение на човече, което тръгва да бяга, завърта се, подскача и вдига ръка за финал. През деня инсталацията е статична. През вечерта фигурите светват последователно една след друга, като създават ефект за движение. Осветлението е програмирано да се включва всеки път когато минават хора,  напълно безопасно е, с минимална консумация на ток.

Все още предстоят довършителни работи за облагородяване на прилежащия терен и прецизиране осветлението на фигурите. Сдружение Артерия и екипът на Габрово Нюз моли  гражданите да се отнасят съвестно с елегантните фигури, за да може да им се радваме  по – дълго време.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица