Свържи се с нас

Култура

Габровският хумор стигна до Китай

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

Сборници с габровски хумор, две представителни изложби карикатура и мултимедийна презентация за Габрово ще бъдат представени в рамките на VI-я Международен фестивал на карикатурата в гр. Дзясинг, Китай (4 – 9 ноември 2012 г.). Директорът на Музея „Дом на хумора и сатирата” г-жа Татяна Цанкова и зам.-кметът на община Габрово г-н Климент Кунев ще участват в церемонията по откриването на Фестивала като официални гости на форума и ще представят в далечната страна българската столица на хумора.

Организатори на Международния фестивал на карикатурата са Градската управа на Дзясинг и Центърът за карикатура Red Man. В свое писмо до директора на Дома на хумора и сатирата домакините на Фестивала пишат: „Упълномощени от Градската управа на Дзясинг, провинция Джезянг в КНР, търсим град с най-голямо международно влияние в света в областта на карикатурата. След сериозни проучвания и дискусии, Габрово в България се оказа най-добрият избор. Ето защо, любезно  каним  Вас и  Кмета на  Габрово на  посещение в  Китай и присъствие на VI-я Международен фестивал на карикатурата в Дзясинг през м. ноември 2012 г.”

По време на официалната церемония при откриване на Фестивала г-н Климент Кунев ще поднесе поздравление към организаторите и гостите, а г-жа Татяна Цанкова ще представи Музея „Дом на хумора и сатирата” и Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. Пред гостите ще бъдат показани мултимедийни презентации за историята, развитието и дейността на габровската Весела къща и за забележителностите на Габрово.

 В рамките на Фестивала ще бъдат открити две представителни изложби от художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС.  „Българска карикатура – класици и съвременници – XX-XXI век” представя 146 творби на 52 от най-известните български творци в жанра. Другата колекция – „Избрано от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата” – включва 44 творби на 23 автори от Европа и Азия, както и 92 творби на 51 автори от Китай, редовни участници в габровското Биенале.

снимка: Дом на хумора и сатирата

На специална церемония заместник-кметовете на двата града ще подпишат Споразумение за установяване на приятелски връзки и отношения между  Габрово и Дзясинг за активно развитие на обмена в областта на културата и изкуствата, с особен акцент на карикатурата. От китайска страна за това ще отговаря и работи Общинското бюро по културата, радиоразпръскването, пресата и изданията, а от габровска страна – отдел „Култура” на Община Габрово и Музеят „Дом на хумора и сатирата”. Предвижда се домакини и гости да си разменят оригинални сувенири, отразяващи регионалните характеристики на двата града, сближили се вече чрез универсалния език на хумора.

В програмата на Международния фестивал в Дзясинг са предвидени лични срещи с китайски майстори на карикатурата, гостуващи изложби карикатура от други страни, прожекция на анимационни филми, както и международен форум по въпросите на карикатурата.

На тръгване към далечната страна г-жа Цанкова сподели: „Моята мисия в Китай е да съдействам за разширяването на контактите ни с китайските творци на хумористично изкуство. До момента Домът на хумора си сътрудничи с 34 салони, музеи, галерии, редакции, фотографски общества и културни институции в Китай. Поддържаме контакти и с 282 творци от Китай – карикатуристи, графици, фотографи, плакатисти, живописци и др. В последното XX-о Международно биенале – Габрово 2011 до участие бяха допуснати 17 китайски творци.” 

Г-жа Цанкова ще отнесе в Китай и условията за участие в XXI-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2013, като използва повода да покани китайските художници да участват в конкурсните раздели. Традиционно силно е участието на творци от Китай в раздел „Карикатура”, защото жанрът е на почит там. Директорът на Центъра за карикатура Red Man г-н Джу Чън пише до Дома на хумора: „Знаем, че габровското Биенале е едно от най-значимите в областта на световната карикатура, както и в областта на изкуствата въобще и влиянието му е огромно. Много китайски карикатуристи го познават, а някои от тях даже са лауреати на конкурсите. Искрено ще се радваме да установим дълготрайни приятелски връзки с Вашия музей.”

Автор: Дарина Маринчевска, Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица