Свържи се с нас

Новини

Първо заседание на надзорната комисия за Депото

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Днес, се състоя първото заседание на Надзорна комисия по проектa „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово”. Надзорната комисия е в състав: Таня Христова, Кмет на Община Габрово; инж. Драгомир Николов, Кмет на Община Трявна; комисар Георги Русинов, Началник ОУПБЗН Габрово; д-р Петър Стефанов, Директор на РЗИ Габрово; Андрей Господинов, Управител на Благоустрояване ЕООД Габрово; Сашко Станчев, Председател на екологичната комисия към Общински съвет Габрово; Румяна Колева, Председател на Постоянна комисия по устройството на територията, благоустрояването и екологията при Общински съвет Трявна, информираха от габровската общинска администрация.

По време на заседанието беше представен  екипа на звеното за изпълнение на проекта и беше отчетена дейността по проекта за периода август-октомври. От предоставената информация става ясно, че към момента проектът е на етап избор на изпълнители по обществени поръчки. По една от дейностите – Одит, вече има избран изпълнител и подписан договор със софийската фирма “Грант Торнтон” ООД. За най-обемната дейност, съсредоточаваща и най-сериозния финансов поток, а именно Строително-монтажните работи има две подадени оферти по обявената обществена поръчка. В момента комисията от експерти е на етап подготовка на Протокол 1, след което се очаква да започне разглеждането и на самата Техническа оферта.

снимка: Община Габрово

В процес на избор на изпълнител по обществена поръчка е дейност Публичност и Строителен надзор, а по дейност Авторски надзор е предвидена процедура на договаряне без обявление по чл. 90 на ЗОП. На един по-късен етап, но в рамките на периода до февруари 2013-та година ще бъде открита и обществена поръчка за доставка на машини и съоръжения.

Изграждането на регионална система за управление на отпадъците като едно функциониращо и модерно съоръжение е сред най-големите  проекти на Общините Габрово и Трявна. Общата стойност на проекта е 26 235 646,30лв.  без ДДС, като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 24 911 189,58лв., от които 21 174 511,14лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 3 736 678,44лв. съфинансиране от националния бюджет. Собственият принос на Община Габрово и Община Трявна е в размер на 1 324 456,72лв.

Реализирането на проекта ще доведе до намаляване на количеството отпадъци предназначени за депониране, подобряване на организацията по разделяне, събиране и транспортиране на отпадъците, насърчаване на домашното компостиране и оползотворяване на рециклируемите отпадъци.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две коли се удариха тежко на кръстовището на „Еса“ (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа стана на днешния Никулден, 6 декември, в Габрово. Произшествието се случи на възловото кръстовище в кв.“Младост“, образувано между бул.“Могильов“ и ул.“Зелена ливада“, известно сред местните като „Еса“.

Пътният инцидент е възникнал около 14.00 часа. Ударили са се лек автомобил „Киа“ и „Форд Фюжън“, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на катастрофата, малко след настъпването ѝ. „Киа“-та се е движела направо по булеварда, в посока от стадион „Априлов“ към кв.“Трендафила“.

В зоната на кръстовището се е сблъскала с движещия по бул.“Априлов“ в обратна посока и завиващ наляво към ул.“Зелена ливада“ лек автомобил „Форд“. И двете коли са преминали на зелен светофар, като по всяка вероятност се касае за отнето предимство отстрана на водача на „Форд“-а.

На мястото на катастрофата веднага пристигнаха полицейски екипи и такива на спешна помощ, и пожарната. По непотвърдена информация по-сериозно е пострадал водачът на „Киа“-та, който е бил транспортиран с линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където ще бъде установено неговото състояние. Шофьорът на „Форд“-а също е бил откаран в лечебното заведение. Пробите за алкохол за отрицателни.

Отзовалият се екип на полицията извърши оглед и запази местопроизшествието, видя още репортерът на „Габрово Нюз“. От катастрофиралите автомобили има изтекли по пътното платно течности, което ще наложи районът да бъде обезопасен, след като колите бъдат изтеглени от мястото.

Пътният инцидент предизвика известни затруднения в движението. Малко след 16.30 часа колите бяха преместени от местопроизшествието.

*Публикуваната информация е актуализирана в 16.35 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тръгнала по лошия път габровка пак загази покрай дрогата

Published

on

Марихуана, хероин и метамфетамин бяха намерени у криминално проявена габровка. Арестът ѝ бил извършен 2 декември, в района на бул. „Могильов“.

Тогава служители на габровската полиция спрели за проверка 38-годишната жена. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, свивка, съдържаща кафяво вещество, както и бяло кристално вещество, реагирали съответно на марихуана, хероин и метамфетамин.

Габровката била задържана по редна на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу нея е образувано досъдебно производство.

Още един арест, свързан с наркотици бе извършен в последните дни, става ясно още от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

При него криминалисти от дряновската полиция задържали мъж за притежание. В хода на полицейската акция, проведена през вчерашния ден, полицейските служители спрели за проверка “Пежо 308“, управляван от 53-годишен местен жител.

При последвалите процесуално-следствени действия в багажното отделение на колата била открита полиетиленова торба, съдържаща 75 грама амфетамин.

Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

Специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“ е била реализирана и в Севлиево. При нея е задържана още млада жена.

Вчера, около 15.30 часа, на ул.“Стара планина“ белезници на ръцете щракнали и 21-годишна жителка на село Шумата. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица