Свържи се с нас

Новини

Стартира последният договор за строителство от водния проект

Община Габрово и „Чиста вода Габрово 2012“ подписват за ПСПВ

Published

on

снимка: Община Габрово

Церемония по подписване на пети договор за строителство в рамките на водния проект на града ще се състои на 1 ноември 2012 г. от 14.00 часа в Ритуална зала на Община Габрово. Новината съобщи експертът „Публичност и визуализация” Миглена Въгленова.

След проведена процедура за обществена поръчка, за изпълнител на реконструкцията на пречиствателната станция за питейни води /ПСПВ/ е определен консорциум „Чиста вода Габрово 2012“. Сдружението се състои от испанското акционерно дружество за строителство и услуги „Копаса“ и софийските „Технострой България“ ООД и ЕТ „Мирса-93 – Цветан Асенов“.

Стойността на договора е 10 339 076, 07 лв. без ДДС, продължителността – общо 35,5 месеца. Предвидени са 23,5 месеца за проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи, доставки на машини и съоръжения, автоматизация, единични и комплексни изпитания, замервания и предаване на обекта, обучение на персонала. Периодът за откриване и отстраняване на дефекти, включително надзор и подпомагане на експлоатацията и поддръжката на пречиствателната станция, е 12 месеца.

Към настоящия момент процесът на пречистване на водата в станцията включва каскадна аерация и пясъчни филтри. След обеззаразяване с хлор, водата постъпва в два резервоара. Поради редица фактори, работата на ПСПВ е недостатъчно надеждна. Липсва първично утаяване на водата, влошено е състоянието на филтърните клетки, резервоарите, механичните и електрическите съоръжения, хлораторното стопанство. Липсата на автоматизация на процесите, както и цялостно влошеното състояние, води до невъзможност за постигане на ефективна работа.

снимка: Община Габрово

Технологичната схема включва рехабилитация на съществуващите съоръжения, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нови съоръжения с цел преобразуването й от едностъпална в двустъпална. С реконструкцията на станцията ще се постигне оптимизиране на технологията на пречистване, подобряване качеството на пречистената вода, ще се подобрят условията за работа на заетия в ПСПВ персонал, значително ще намалеят разходите за експлоатация и поддръжка.

Със старта на реконструкцията на пречиствателната станция за питейни води, Община Габрово е изпълнила всички ангажименти по сключването на договори за строителство, част от водния проект на града, включващ още рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа в три линейни части, както и реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Временни прекъсвания на електрозахранването заради новото улично осветление

Published

on

Общината съобщи, че във връзка с дейностите по модернизацията на уличното осветление на Габрово, в периода от 11 до 18 май предстоят временни прекъсвания на електрозахранването в някои райони на града.

В квартал Бойката електрозахранването ще бъде прекъснато от 11 до 13 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00 ч.

На 13, 14 и 17 май, за периода от 09.00 ч. до 16.00 ч., ток няма да има в квартал Златари – ул. „Златарска“, ул. „Златен дол“, ул. „Зов“, ул.“Просвета“, ул. „Хвойна“.

На 13,14,17 и 18 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00, без електрозахранване ще останат на: ул. „Русалка“, ул. „Георги Стефанов“, ул. „Котел“, ул. „Липница“, ул. „Георги Илиев“, ул. „Василка Бенева“, ул. „Минка Стефанова“, ул.“Етрополе“, ул. „Чая“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НГПИ „Тревненска школа“ отбеляза 100 години от създаването си

Published

on

На 6 май се състоя отбелязване на 100-годишнината от създаването на НГПИ „Тревненска школа“.

Откриването на празника се състоя в двора на училището и започна с приветствие от директора Орфей Миндов.

Своите поздрави поднесоха и официалните гости, сред които заместник-министърът на културата Румен Димитров, Елена Таскова – представител на МОН, вр.и.д. областен управител на област Габрово Мария Пенева, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, бивши преподаватели и други официални гости на събитието.

„Гордост за всички нас е фактът, че делото на първооснователите е подето, разширено и развито от стойностни преподаватели и талантливи ученици. Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ прославя името на Трявна не само в България, но и по света“, каза в своето слово Силвия Кръстева.

„Особено радостна съм и от обстоятелството, че и днес училището е жива и развиваща се общност. Резултатите са видими за всеки, застанал пред дипломните работи и изложбите на ученици и учители. От сърце пожелавам на НГПИ „Тревненска школа“ да продължава знаменателния си път през годините и всичко, сътворено тук, да обагря с уникалния си дух културния живот на нашия град“, допълни още Кръстева.

Състоя се и награждаване на отличените в „Национален конкурс за детска рисунка на тема Гергьовден” на НГПИ “Тревненска школа”, след което гостите имаха възможността да разгледат изложбата с творби на децата.

След официалната част се състоя шествие на майсторите дърворезбари и гостите с иконата на „Св. Георги“ – от НГПИ “Тревненска школа” до музей „Даскаловата къща“ под звуците на гайди.

В „Даскаловата къща“ се е състоял облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца, създали двата красиви тавани-слънца. В знак на почит и признателност към тях и към първомайсторите, бяха поднесени венци.

Програмата продължи с откриване на изложба „100 години – Тревненска школа“- представителна изложба на училището с творби на учениците от трите специалности: „Дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

Следобед в двора на училището бе организирана Творческа работилница – „Спектър” с ментори възпитаниците от XI клас от НГПИ “Тревненска школа”, а вечерта в двора на учебното заведение се състоя концерт на група „Cool den“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Първите седем години са най-важни за човека“

Published

on

Послание от организаторите на националния фестивал „Семе българско“.

Стигнахме, защото искахме да се научим да вървим и, пораствайки, следвахме пътя си.

Стигнахме, защото имахме доверието на съидейниците си, на екипа на Община Севлиево, в лицето на д-р Иванов, на партньорите и благодетелите, на демонстраторите, изложителите, на участниците и творците, изпълнителите, на посетителите, на всички добри хора, подкрепящи каузата на фестивала: „От кълна до върха – все българско!“.

Посяхме семената на една идея, в която вярвахме със сърцата, с кръвта и надеждите си, че ако всеки предаде нататък, ще бъдем и пребъдем в името на завета ни български.

Благодарим Ви, че стигнахме дотук. Вярваме, че пътят продължава и въпреки нашите различия, посоки, ценности и стремежи, семената български живеят в нас и ние сме тези, които ще ги предадем нататък.

Екипът на рекламна агенция „ЕЛМАЗОВИ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица