Свържи се с нас

Новини

„Янтра“ не можа да изненада НСА

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Мъжкият отбор на ръгби клуб „Янтра“ загуби двубоя с НСА, информира sport-gabrovo.com. Въпреки голямото желание габровският тим не можа да поднесе изненадата в третия кръг на държавното първенство в група II и отстъпи на пълния с национали състав на вицешампионите с 5:51. Стоте зрители дошли да наблюдават срещата очакваха оспорван и интригуващ двубой, но не стана така. Гостите бяха по-настойчиви в началните минути, взеха аванс и това в голяма степен предопредели по нататъшния развой на мача.

Първото есе беше реализирано в 12-та минута. Юношата Даниел Цвятков сгреши като последен в защитата и подари топката на Кирил Кондев, който изведе НСА напред – 0:5. В 18-та минута отборът на „Янтра“ трябваше да се лиши от услугите на Галин Иванов, който напусна с контузия в рамото, а в 22-та „студентите“ стигнаха до второ есе. Основна роля при реализирането му изигра пернишкият съдия Росен Стоянов, който не отсъди тъч, въпреки че Тодор Богданов очевадно излезе с топката извън очертанията на терена. Габровските ръгбисти спряха да играят очаквайки свирката на рефера, но такава не последва. НСА организира бърза атака и резултатът стана 0:10.

В 30-та минута столичани отново изненадаха с бързо раздаване отбраната на домакините и Ангел Вълков заложи за трети път топката в точковото поле на габровския отбор, след което реализира и допълнителния удар за 0:17. Това изцяло сломи съпротивата на „Янтра“ и от там нататък играчите на НСА доминираха изцяло, във всички компоненти на играта. До края на полувремето гостите отбелязаха още едно есе, чрез Тодор Богданов, и се оттеглиха на почивката със солиден аванс – 0:22.

Предвид развоя на събитията треньорът на „Янтра“ – Георги Петков, направи серия смени през второто полувреме и вкара на терена голяма част от юношите на клуба. В средата на втората част играта принудително напусна и още един от водещите състезатели на отбора – Деян Николов, който отнесе зверски удар в гърлото от играч на НСА.

Вицешампионите оформиха категоричната си победа с още пет есета – на Драгомир Радин, Светлин Дамянов, Любомир Найденов, Владимир Борисов и отново Теодор Богданов, и два успешно реализирани допълнителни удара.

Мартин Стоянов пък отсрами „Янтра“, като проби в точковото поле на НСА в 87-та минута, за крайното 5:51.

В последния кръг преди зимната пауза мъжете на „Янтра“ ще приемат състава на „Локомотив“ (София). Мачът ще бъде на 11-ти ноември отново на терена в квартал Хаджицонев мост.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица