Свържи се с нас

Култура

Има ли нещо по-весело от сръбска и руска комедия?

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

„Ивкова слава”, или имен ден по сръбски… От 16 часа на Смешен филм фест 3. Екранизацията по класическото произведение на Стефан Сремац не просто разсмива, но и свидетелства, че „от време оно” на Балканите празниците са безкрай… Лентата „Имен ден по сръбски /Ивкова слава/” е поредната екранизация, дело на режисьора Здравко Шотра, по произведение на класика на сръбската литература от края на ХІХ и началото на ХХ в. Стефан Сремац. Интересът на Шотра към творчеството на писателя-хуморист датира от 2002 г., когато огромен успех пожъна филма му по новелата „Зона Замфирова” на същия автор. В този смисъл логично идва и поредната екранизация на „Ивкова слава” (любопитен факт е, че в една от предишните екранни версии на повестта на Сремац участие има попфолкдивата Рени).

Филмът ни връща повече от век назад, в Ниш, в навечерието на откриването на железницата там, когато – колко познато! –  разгорещено се разискват проблемите за техническия прогрес, както и темата за връзката на Балканите с Европа и европейската култура. И в този контекст започва подготовката на именния ден на един от гражданите на Ниш. А, както е известно, по нашите балкански ширини на имен ден не се кани, всеки е добре дошъл… Това е началото на най-дългия в буквалния смисъл празник, на който се явяват стари приятели на домакина, както и непознат самопоканил се…

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От 18 часа любителите на киното могат да гледат руската продукция „Служебен роман. В наше време.“. Кинохитът на големия Елдар Рязанов от 70-те години има своя супер успешен римейк – сюжетът на прототипа е „ъпдейтван” и пренесен в съвремието ни.Героите са същите: тя е Людмила Калугина, ръководителка на сериозна компания, кариерата е всичко за нея, защото Сухарката, както я наричат зад гърба й подчинените, няма личен живот; той е Анатоли Новоселцев, или просто Толя, служител в компанията, самотен баща на две момиченца и запален мотоциклетист. Изпитва ужас от шефката си, а тя вижда в него единствено безличен тип и неудачник. Само че съвместната работа по проект с новодошлия напорист колега Самохвалов ще промени всичко. На организираното от него луксозно парти зад граница, опиянени от алкохола, екзотиката и впечатленията, Сухарката и Толя ще излязат от черупките си… Това е началото на техния служебен роман. В „Служебен роман. В наше време.” сюжетът е леко променен, но възхищението на младия режисьор Сарик Андреасян към колегата му и вдъхновител Рязанов е подчертано във всеки кадър. Касовият кинохит от 1977 г. с Алиса Фрейндлих, Андрей Мягков и Олег Басилашвили си остава един от най-ярките образци в историята на руското кино, гледан от повече от 58 милиона зрители само за първите дванадесет месеца,  а песните от филма са безспорен евъргрийн. В „ъпдейтваната” му версия обаче отпечатъкът на новото време е отчетлив и именно това освежава въздействието на лентата. Адаптацията към съвременността стига до там, че на мястото на традиционната секретарка на Сухарката стои метросексуален тип. Самата Сухарка е представена като красива жена, но студена и затворена, самотница, която не открива щастието си в любовта. Статистическата служба е заменена от рекламна и рейтингова агенция, а луксозните офиси и турските морски курорти са красивия фон, на който се разгръща киноразказът. Дори финалът е различен. Ролите тук са поверени на една от най-награждаваните в последните години руска актриса Светлана Ходченкова, стартирала кариерата си едва 15-годишна като модел, и на известния украински телевизионен водещ и актьор  Владимир Зеленски – дипломираният юрист пожъна завидна популярност и като победител в първото издание на украинския вариант на тв-формата „Танцувай със звездите”. Новата версия на добре познатата романтична история доказва, че през годините се променя само „обвивката”, иначе проблемите за взаимоотношенията и любовта са си все същите.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В 20 часа започва американският „Стръкчета трева“, в който си партнират редица световни звезди – Едуард Нортън, Ричард Драйфус, Сюзан Сарандън, Мелани Лински, Кери Ръсел, Тим Блейк Нелсън.

Бил Кинкейд, професор по класическа литература в университет от Бръшляновата лига, научава за убийството на своя отчужден брат близнак Брейди при провалена сделка за марихуана.

Той напус­ка североизточния академичен свят и отпътува за родния си щат Оклахома.

С прис­ти­га­не­то си установява, че съобщенията за смъртта на брат му са доста преувеличени, и скоро се опли­та в опасния и непредсказуем свят на търговията с наркотици в затънтения Югозапад.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица