Свържи се с нас

Новини

Добра предварителна подготовка за зимата

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Община Габрово има добра предварителна подготовка за работа и живот при зимни условия. Това е обобщеният извод публикуван на официалната страница на Общината след проведеното заседание, на което присъстваха представители на всички институции, ангажирани с подготовката за зимата. За периода 1 ноември 2012 г. до 31 март 2013 г. е сформиран оперативен щаб под ръководството на кмета на община Габрово, с основна цел – координиране на управлението при възникване на бедствие, породено от усложнена зимна обстановка.

В Община Габрово са представени планове, заповеди и  програми за зимната подготовка от  съответните ръководители. В тях са предвидени  и  отразени проблемите  свързани с аварийна готовност за овладяване на бедствени ситуации; създаване  на  организация за снегопочистване в районите на дружествата, тротоарните площи и прилежащите паркинги; инвентаризация и осигуряване на необходимите инструменти и материали – сол, пясък,  сгурия, гребла, чукала за лед, ръкавици; ревизия на вътрешно и външно осветление; профилактика на възли, агрегати, съоръжения, инсталации, радиосредства, осветление и инструментариум. Утвърдени са графици  за  домашни  и подсилени дежурства при задържане на температурите под -10 0С  и при   обилни снеговалежи, доставките  на  резервни  количества  горива, готовност за провеждане на  профилактични и  лечебни мероприятия   при възникване на вирусни епидемии, както и осигуряване на резерв в болничните аптеки от лекарствени средства и консумативи за удовлетворяване на нуждите на отделенията в случай на обявяване на грипна епидемия и /или при УЗО.

Всички училища и детски градини, които използват дизелово или твърдо гориво за отопление, разполагат с необходимо количество гориво за началото на отоплителен сезон 2012/2013 година. Отоплителните уреди ползващи ел. енергия, са изправни и в готовност за използване. Осигурен е транспорт за 150 подлежащи на задължително обучение ученици от населените места на общината, в които не функционират училища. Във всяко детско и учебно заведение е подсигурено медицинското обслужване, кабинетите са оборудвани  с медикаменти за долекарска помощ и най- необходимите лекарства,  превързочни и други материали.

“Благоустрояване” – ЕООД продължава подготовката за работа през зимния сезон. Текат процедури по избор на доставчици на сол и пясък, допълнителни към наличните в момента. „Топлофикация – Габрово“-ЕАД има създадена организация за работа през зимния сезон. Доставени са горива, които  осигуряват нормална производствена дейност за два  месеца напред, извършени са планираните и основните ремонтни дейности. “Енерго-Про Мрежи АД България”, „ВиК-ООД“ и Общински пътнически транспорт изпълняват плановете си за работа през зимата. Центъра за спешна медицинска помощ е в пълна готовност за работа при зимни условия. Автомобилният парк е разполага с нови автомобили, включително с повишена проходимост.

Спасителния отряд на ПСС (в състав от 16 човека) поддържа целогодишна готовност да отговори адекватно на създадена критична ситуация във високата част на планината. Зимните дежурства в база Узана започват от 01.12. 2012 г. и ще продължат до края на март 2013 год. При първия сняг, през почивните дни, започват и дежурствата на полицията в местността Узана.

Изводът от докладите на институциите е, че община Габрово има добра предварителна подготовка за работа и живот при зимни условия. Възможните усложнения са свързани с интензивен  снеговалеж – натрупване за няколко часа над 60 см., придружен със силен вятър, сняг с висока плътност и много ниски температури.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица