Свържи се с нас

Новини

Днес е Димитровден – започва зимата

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец – в разговорната реч празникът се нарича Димитровден. Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат-близнак на Свети Георги. Широко разпространена е поговорката „Свети Георги лято носи, а Свети Димитър – зима“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

В народния календар празникът на Свети Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври завършва традиционният период – от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници – пастири и ратаи. Затова и празникът се нарича още Разпус.

Около Димитровден завършвали и строежите на нови къщи. По традиция стопаните дарявали зидарите, а баш-майсторът казвал дюлгерски благослов за здраве и берекет в новия дом. Обичаят изисквал, стопаните на новата къща да заколят бял овен и да поканят цялото село за освещаването на дома. Поради тази причина на този ден празнуват и строителите.

Честит празник на всички именници, строители, проектанти и архитекти!

На този ден празнуват Димитър, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян/а, Диан/a.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Белезници за млад мъж, спипан със 104 грама канабис

Published

on

Полицията арестува 23-годишен мъж заради притежание на наркотични вещества. Белезниците на ръцете му щракнали в хода на полицейска акция срещу употребата и разпространението на наркотици.

За проверка бил спрян 23-годишен жител на Дряново. При последвалото претърсване в дома на лицето била намерена зелена суха листна маса, с общо тегло 104 грама, която след направения полеви наркотест реагира на марихуана.

Спрямо лицето е била наложена полицейска мярка „задържане“ за срок до 24 часа по Закона за МВР, а наркотикът бил иззет.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Призови места за „Младите възрожденци“ на НАГ от национален конкурс

Вълшебството на буквите.

Published

on

В тазгодишния национален ученически конкурс, организиран от Общобългарския комитет „Васил Левски“, членове на клуб „Млади възрожденци“ и ученици от Национална Априловска гимназия спечелиха призови места.

Участниците бяха предизвикани да сътворят авторска приказка, на тема: „Вълшебството на буквите“. В навечерието на 24-ти май – Денят на българската просвета и култура, организаторите обявиха, че в конкурса са се включили 103 ученици, създали приказки по зададената тема.

Публикуваха имената на победителите, а наградите пристигнаха преди броени дни. Получиха ги Анелия Джамбазова от 9 „А“ клас, Стефан Георгиев, Христиан Атанасов, Цветомир Бахчеванов и Мирела Георгиева от 11 „В“ клас.

Христиан е удостоен с трета награда за авторска приказка, посветена на делото на Кирил и Методий. Мирела спечели специалната награда за краснопис, а Стефан, Анелия и Цветомир получиха грамоти за отлично представяне.

Отличените участници бяха наградени с медали от сребро „Българска азбука“ с първата буква от името на всяко дете.

Победителката в категория „Краснопис“ Мирела Георгиева получи тефтер с българска шевица и лично послание от организаторите на конкурса. Третата награда на Христиан има и парична стойност.

Отличените творби предстои да бъдат публикувани в сборник, издаван от Общобългарския комитет „Васил Левски“. Заслуга за достойното представяне на учениците имат преподавателките им по история, български език и литература Силвия Стоянова, Паулина Мартинова и Стефка Костадинова, които им оказаха методическа помощ.

Априловци за пореден път показаха своите творчески заложби и доказаха, че историческото минало, освен че дава знания и предизвиква заслужена гордост е и извор на вдъхновение и творчество.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Президентът Георги Първанов представи в Габрово книгата си „Пътуване към паметта“

Published

on

По покана на кандидатите за народни представители от листата на Коалиция „БСП за България“ в Ритуалната зала на Община Габрово президентът Георги Първанов говори за своята позиция за моменти от най-новата история на България.

След като благодари на аудиторията, изпълнила залата, президенът припомни визитата си с бразилския президент Дилма Русев в Габрово в двора на Националната Априловска гимназия. Емоционално Георги Първанов разказа за отношението на Дилма Русев към Габрово, за топлото посрещане и реакцията на габровци, за необходимостта да бъде намерено „кътче за Дилма“ тук, като част от историята на града ни. Идея, която президентът споделил на срещата си с екипа на Областната управа.

Георги Първанов подчерта, че това, което е постигнал в политиката като президент, ще бъде оценявано в бъдеще, но постижението му като историк е най-богатият архив в съвременната ни история и амбицията му да направи президентска библиотека, за да бъде полезен на политиците и държавниците на България.

В книгата си президентът разглежда няколко основни проблема, оставили най-ярка следа в българската история на прехода според него. Важно място е отделено на БСП и трудните времена на Позитано по време на протестите през 1996 г., когато въпросът е бил за оцеляването на социалистическата партия. И точно тогава се е появила формулата „промяна плюс обединение“, започнала от тежкия вътрешен дебат за характера на партията – модерна лява или социалдмократическа. „Жалко е, че днес не се водят дебати за българската политика“, сподели президентът и припомни за лидерите на БСП, повлияли за развитието на партията, за споровете с Петър Дертлиев, който е бил много критичен към социалистите, но „хората му се радваха и го аплодираха и тогава разбрах, че голямата лява коалиция се е случила и линията за социалдемокрация в БСП започва да има превес“.

Водачът на листата на социалистите Крум Дончев зададе въпрос за президентския дебат с Петър Стоянов и Георги Първанов с усмивка разказа за сложното време на издигане на президентска кандидатура от левицата: „Търсех равноотдалечен кандидат – говорих с царя, земеделци, патриоти – не стана, и останах сам. Но спечелих и оттам започна победоносният ход на левицата. Хората ни повярваха, защото направихме клуб от интелектуалци, бизнесмени, кметове – всеки експерт в своята област, без значение от партийна принадлежност. И хората разбраха, че искаме да управляваме с ума и таланта на нацията. Направихме Коалиция за България – социалдемократи, комунисти, земеделци, патриоти. Силата на една коалиция не се измерва с математическия сбор от електоратите на съответните партии, въздействието е много по-силно, защото обществото знае, че тези, които преодоляват противоречията и се събират, могат да управляват“.

Президентът подчерта, че приветства пътя на левицата в момента и въпреки, че създадената коалиция сега не е толкова мащабна, днес се върви към голямото обединение на лявото. Тази коалиция е важна, защото можем да кажем „без нас не може“. И трябва да бъде ясно, че след 11 юли на България и трябва силно, работещо правителстово – такова категорично не може да бъде създадено на базата само на протестърските партии, само на базата на отрицанието.

„Ако някой иска да изтласка БСП като опозиция встрани, този човек залага голяма бомба. Ние видяхме какво представлява ГЕРБ като опозиция. Какво ще се случи, ако и от ляво застане мощна опозиция. Чисто тактически, освен стратегически, е добре левицата да бъде част от управлението.“

Президентът Първанов говори и за работата си с царя като премиер по време на първото правителство на НДСВ, за впечатлението, което са създали в ЕС, когато са говорили един след друг и европейските лидери са били впечатлени от разбирателството между социалист и монарх.

Главното послание, което президентът отправи е, че след 11 юли трябва да имаме партниращи си институции. Президетът е коректив на грешките на законодателната дейност и може дори да поема отговорността за непопулярни мерки на правителството, както го е правил самият Първанов.

На въпрос за отношенията със Сверна Македония президентът коментира, че цялата истина е на наша страна, но сме направили така, че никой да не ни разбира и сподели своята формула за решаване на проблема.

Срещата приключи с лични разговори, автографи и обсъждане на възможността за ново посещение на президента Георги Първанов.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица