Свържи се с нас

Новини

Сагата около МГЕРБ – Габрово продължава

Published

on

снимка: Фейсбук, МГЕРБ – Габрово

Сагата около Младежи ГЕРБ – Габрово продължава. Ден след като на пресконференция лидерът на БСП – Габрово Николай Григоров скандализира обществеността с направеното разкритие, че МГЕРБ  организират тържествено отбелязване на Деня на народните будители (1 ноември) само с дванадесетокласниците от габровските училища, днес от младежката организация на ГЕРБ изпратиха писмо адресирано до кмета на община  Габрово Таня Христова, с копие до зам.-кмета Нела Рачевиц, директора Дирекция „Образование и социални дейности“ Даниела Василева и директорите на габровските учебни заведения, с което съобщават, че планираната от тях инициатива няма да се състои.

Писмото на МГЕРБ буди няколко въпроса, на които очакваме да бъде даден отговор. Знаели ли са кметът Христова, ресорният зам.-кмет Рачевиц и директорът Василева за инициативата на МГЕРБ? Какво ще бъде официално становище на кметската институция по казуса и дали от липсата на реакция към момента може да се заключи, че те подкрепят работата на политически партии в училище и с ученици? Не се ли нарушава Конституцията на България, по отношение на навлизане на политическите партии в българското училище и защо въпросното  писмо не е изпратено и до Регионалния инспекторат по образование в Габрово?

Във връзка със зачестилите инициативи на управляващата партия, в която участват непълнолетни лица и граждани на Република България, информационният сайт „Габрово Нюз“ изразява своята категорична позиция, че българското училище е неприкосновена територия за агитация  и разпространяване на каквато и да е политическа пропаганда, от която и да е политическа партия. С цел да се избегнат всякакви манипулации и спекулации публикуваме дословно писмото, изпратено вчера след скандалната пресконференция.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Девет губернатори споделиха спомените си по случай 25 години Областна администрация

Published

on

25 години навърши Областна администрация – Габрово, а на специално тържество по случай годишнината бяха поканени всички бивши губернатори. Отзовалите се на церемонията се представиха с кратки видеа и част от постигнатото от тях и екипите им през мандатите.

Началото е поставено през 1999 г. На 5 януари с Указ на Президента на Република България се създава новото административно деление с настоящите 28 области, сред които и област Габрово.

На 1 февруари 1999 г е назначен първият областен управител на област Габрово – покойният Илиян Обретенов. Заместник областен управител е Пламен Минев. През техния мандат Областната администрация намира своя дом и сформира своя пръв екип. Очертават се и насоките на регионалната политика с първия Областен план за регионално развитие.

Първата жена областен управител е Лиляна Хранова – Петкова . Тя заема два пъти поста с мандати от 2.11.2000 г до 2.08.2001 г и от 10.09.2014 г до 26.11.2014 г, което я прави единственият областен управител, заемал поста в два непоследователни мандата.

Цветан Нанов е човекът, заемал поста на областен управител най- дълго време – от 21.08.2001 г до 30.10.2008 г. В летописите на администрацията той остава като ръководител, който умее да модернизира и да бъде пръв. Доказателство за това са въведените в неговия мандат услуги на едно гише и “Е- област Габрово“. Част от екипа му са заместник областните управители Любомир Трифонов, Красимир Татев и покойният Иван Голчев.

Изнесени приемни в над 60 населени места от областта реализира в мандата си Светлозар Тодоров- областен управител от 3.11.2008 г до 12.8.2009 г Целта му е да изведе институцията отвъд пределите на административния ѝ център, за да е по-близо до гражданите. Тодоров работи в екип с Митхат Алибашев, Николай Григоров, Дария Съчкова, Мюмюне Акай и Виктор Венков.

В периода от 12.08.2009 г до 5.6.2013 г Мариян Костадинов и заместниците му – Пламен Недков и Неделчо Търкаланов – реализират редица инициативи, които доказват своята устойчивост през годините, като несъмнено най-запомнящата се е превръщането на честването на „Шипченската епопея“ в събитие с национално значение и под патронажа на Президента на Република България.

В мандата си Николай Григоров доказва, че да си областен управител означава да се грижиш за множество различни сфери: за гражданите, за природата и инфраструктурата. Той заема поста областен управител от 19.6.2013 г до 10.99.2014 г, а неговият екип са Кенан Ашиков и Ценка Йонкова.

Николай Сираков е запознат с управлението на различни нива- от позицията на кмет, на народен представител, на председател на Общински съвет, на областен управител, на общински съветник. Постът областен управител заема в периода от 26.11.2014 г до 15.02.2017 г, а негови заместници са Добромир Валачев и Иглика Събева.

Само за три месеца Иванка Баева приема две каузи- да каже „Не“ на насилието и да покаже на младежите, че в илюзорния свят на дрогата спасение няма. Тя е областен управител от 15.02.2017 г до 10.5.2017 г, а неин заместник е Ивелина Боевска.

Невена Минева е част от малцината, изкарали 4-годишен мандат- от 10.05.2017 г до 14.04.2021 г. В този период област Габрово домакинства за пръв път Националните дни за учене през целия живот, организират се редица международни форуми. Минева премина и през първите месеци на КОВИД-кризата заедно с екипа си Мария Пенева и Росен Цветков.

От 19.05.2021 г до 17.01.2022 г постът областен управител заема Борислав Бончев, а негови заместници са Стилияна Тинчева и Кристина Сидорова. Бончев е човек на реда по призвание – голяма част от професионалния му път преминава в структурата на ОДМВР, а в управлението си успява да съхрани реда в областта във време, в което пандемията среща началото на политическата криза в страната.

Майсторски опит в управлението на кризи доказва и Ралица Манолова – областен управител от 17.01.2022 г до 4.08.2022 г. Изпращайки пандемията, тя и заместникът ѝ Ивелин Стоянов посрещат бежанската криза и големите наводнения в Трявна.

Кристина Сидорова е областен управител от 4.08.2022 г до 28.07.2023 г, а неин заместник е Андрей Николов. За по-малко от година тя реализира редица успешни инициативи. Тя започва първата регионална кампания с фокус върху демографията и си поставя за мисия да завръща младите хора в област Габрово. В същия период Областна администрация получава и Отличителния знак за равнопоставеност.

„Заедно пишем историята на област Габрово“. Това послание за приемственост и споделена отговорност оправи настоящият областен управител Мария Башева. Над 15 от бившите заместник областни управители, екипа на администрацията, представители на местната власт и ръководители на териториални структури и културни институции присъстваха още на събитието.

Мария Башева- Венкова приветства гостите с думите: „Радвам се, че се събрахме в този широк формат, за да отбележим 25 години от създаването на Областна администрация- Габрово и да почетем пътя, който изминахме заедно. Път, по който всеки остави своята следа. Благодаря Ви, че сте тук, за да споделим празника, да се видим, да си припомним усилията и постиженията, които направихме като един обединен екип, а също и интересни истории от тези 25 години. И като казвам обединен екип, имам предвид освен областните, заместник областните управители, екипа на администрацията, също и кметове, заместник-кметове, председатели на Общински съвети и ръководители териториални структури, с които активно работим и си взаимодействаме по различни теми, инициативи, съвети, комисии, щабове и които са нашите най-добри партньори. Затова и на масите пред Вас ще откриете посланието:“Заедно пишем историята на област Габрово.“ А за да я продължим, първо трябва да си я припомним. Днес поканих всички предходни областни управители, заместник областни управители, временно изпълняващите длъжността областен управител, които са заемали поста по няколко дни, но са част от историята на Администрацията и на областта със своите управленски подходи, идеи, истории, постижения и приключения. Настоящето си управление споделям с двама заместник областни управители, Даниела Маринова и Иван Любомиров, както и с целия екип на администрацията – отговорен, задружен, компетентен. Докато подготвяхме това честване се запознах с един габровец с много интересно хоби. Той е родоначалникът на пиара в нашата област, а от 25 години колекционира снимки, подписи и послания от всички областни и заместник областни управители. Той е Валентин Врачев, професионалист, достигнал достолепна възраст, но продължил да събира късчета от историята на нашата област“, заяви Мария Башева.

Тя благодари на всички нейни предшественици и бивши заместник областни управители, които споделиха спомени, истории, случки факти. Те получиха и грамоти за приноса им за развитието на област Габрово и на Областна администрация.

„Благодаря за историята, която заедно припомнихме и продължаваме да създаваме“, каза още Мария Башева- Венкова, като прикани присъстващите заедно да възобновят една традиция, прекъсната преди 16 години, като оставят своето послание в книгата на област Габрово.

Зареди още

Любопитно

Изберете най-добрият подарък, за най-добрата майка!

Published

on

За най-нежния месец в годината LPG студио „ЛОРИ АН“ подбра за вас прекрасни пакети и промоции от нашата гама процедури:

  • M Shape 3 процедури +1 подарък = /-25%/
  • LPG тяло 10 процедури + бонус 2 процедури с лимфопреса
  • Лимфопреса пакет от 10 процедури – 150 лв.
  • Лазерна епилация с испански диоден лазер „Milesman“ на специални празнични цени

Запишете час още сега на телефон: 0876 76 16 77.

Зареди още

Новини

„Янтра“ пречупи „Дунав“ пред 1 500 зрители

Published

on

Във втори пореден мач „Янтра“ направи обрат и постигна победа. Пред близо 1500 зрители в слънчевия съботен следобед габровският тим се наложи с 2:1 над „Дунав“ (Русе) на стадион „Христо Ботев“ в двубой от 22-я кръг на първенството във Втора професионална лига.

Това беше втора победа за „Янтра“ през пролетта и четвърта поредна в първенството. С нея тимът ни се изравни с четвъртия в класирането – „Монтана“ и е на 4 точки от третия – „Марек“.

Велислав Вуцов направи две промени в стартовия състав в сравнение с тези, които започнаха мача срещу Марица преди седмица. Васил Василев започна в атака като партньор на Дани Младенов, а Димитър Стоянов излезе като титуляр на десния бек. Останалите в стартовата единайсеторка бяха Християн Василев на вратата и пред него Константин Иванов, Петър Вуцов, Валентин Цветанов, Ивайло Михайлов, Лъчезар Йорданов, Айвън Ангелов, Тони Иванов.

Подобно на мача в Пловдив, „Янтра“ отново не направи добро първо полувреме. Съставът ни опита да натисне своя съперник, но играта вървеше бавно. Избраниците на Вили Вуцов не бяха убедителни в средата на терена, често губеха топки в половината на гостите, а те очакваха точно такива моменти, за да контраатакуват. Така през първата част по-опасните голови ситуации бяха повече пред габровската врата. В14-ата минута след неспортсменски невърната топка на „Янтра“ от тъч, русенци направиха атака и Денислав Минчев шутира, но слабо и Василев улови. В 16-ата минута Нечипоренко получи възможност да стреля от около 20 метра и насочи топката към долния десен ъгъл на вратата, но вратарят на „Янтра“ успя да избие.

Първата добра възможност за състава ни беше в 20-ата минута. Айвън Ангеов изведе Тони Иванов отдясно в наказателното поле, но ударът на последния беше блокиран от бранител. В 27-ата минута неотсъден фаул срещу Ангелов пред наказателното поле на „драконите“ доведе до контраатака и нов шут към габровската врата на Минчев, но Василев отново се справи. В 33-ата минута „Дунав“ получи правото да изпълни пряк свободен удар на границата на наказателното поле. Капитанът Мирослав Будинов прекара топката през стената и изведе състава си напред в резултата – 0:1. Малко преди края на полувремето Будинов можеше да реализира и второ попадение след центриране на Симеон Вешев, но Василев улови.

На почивката в състава на „Янтра“ настъпиха две промени. Лъчезар Йорданов беше заменен от Даниел Гаджев, а Велислав Василев зае мястото на Васил Василев. Влизането на Дани Гаджев моментално имаше своя ефект. „Янтра“ уплътни средата на терена и почти не даде шанс на русенци да атакуват през втората част. Велислав Василев пък изостри играта в атакуващ план и само 10 минути след първата си поява на „Христо Ботев“ в официален мач успя да реализира.

Преотстъпеният от варненския „Черно море“ талант изпълни по великолепен начин пряк свободен удар и заби топката в горния десен ъгъл на вратата за 1:1. Само шест минути по-късно Дани Младенов можеше да изведе „Янтра“ напред, но пропусна, останал очи в очи със стража на „Дунав“.

Единствената голова възможност за гостите през втората част дойде в 79-ата минута. Французинът Ндуалу Луис М’вемба Пахама получи възможност да стреля от границата на наказателното поле, но шутът му беше слаб и точно в центъра на вратата. Секунди по-късно възможност за втори гол се отвори пред Велислав Василев, но силният му удар срещна тялото на бранител на метър пред голлинията.

В 85-ата минута обаче обратът се случи. Василев центрира към задната греда, Петър Вуцов върна топката от аутлинията с глава и след недобро изчистване тя стигна до Дани Младенов, който със страхотен шут с левия крак я заби под напречната греда и изправи на крака публиката на стадион „Христо Ботев“ – 2:1.

В минутите до края „Янтра“ имаше възможност да направи победата си и по-изразителна. Чудесна възможност пропусна Александър Петров, шутът на който мина над вратата на гостите. Неприятната новина от мача е, че двама играчи на габровския тим получиха картони, които ще им донесат наказания. Тони Иванов получи пето официално предупреждение и ще почива в една среща, а Дани Гаджев е с девети жълт картон и ще бъде извън игра за два мача.

Без двамата, в 23-я кръг на първенството „Янтра“ ще гостува на лидера Септември в столицата. Мачът е на 4-ти март и ще бъде предаван директно по „Диема спорт“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица