Свържи се с нас

Новини

България, Ирландия и Италия с най-високи нива на неактивни младежи

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За това информираха от образователния портал Академика БГ.

България, Ирландия и Италия са страните в Европейския съюз с най-високи нива на младежка неактивност. Това са млади хора, които не работят и не учат.  Заради тези нива, страната е загубила между 2.4 – 2.8 милиарда лева само за 2011 година. Данните идват от проучване на Eurofund (Европейска фондация за подобряване на условията на живот и труд).

В България 24.6% от младите хора са NEET (Not engaged in Employment, Education or Training). По този показател се намираме близо до страни като Италия – с 22,7% неактивни младежи, и Испания – с 21,1%.

Според доклада групата на България се отличава с висок процент на NEET, повечето момичета, които не се занимават с нищо активно – учене, курсове или работа, и нямат трудов опит. Често те са с висока квалификация, но са се отказали да си търсят работа.

В същата група попадат и Гърция, Унгария, Италия, Полша, Румъния и Словакия.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

100% безплатно саниране на жилищни блокове и на къщи, гарантира ГЕРБ

Published

on

Напълно безплатно за гражданите саниране на жилищни блокове и на къщи е сред основните ангажименти, които поема ГЕРБ. По време на правителствата на Борисов такава програма вече беше реализирана, много жилищни сгради бяха енергийно обновени и живущите в тях усещат ползите от това, включително и финансови.

ГЕРБ поема ангажимента, ако бъде съставено стабилно правителство, доминирано от партия, програмата за безплатно саниране да продължи и да се разшири, освен за блоковете, по нея да могат да кандидатстват и живеещите в къщи.

Други важни приоритети, с които се ангажират от ГЕРБ-СДС са:
– Довършване на инфраструктурните проекти , сред които АМ „Хемус” и тунел под връх „Шипка”
– Качествено образование и модернизация на училищата
– Качествено здравеопазване
– Увеличение с до 200% на средствата за спортните клубове и развитие на спортната инфраструктура в училищата
– Нулева нелегална миграция и сигурни граници за българските граждани
– Повишаване на доходите и достойни старини чрез работеща и развиваща се икономика

В област Габрово ГЕРБ гарантира:
– Продължаване подобряването на водоснабдяването в община Габрово
– захранване на кварталите Недевци, Лисец, Смирненски, Дядо Дянко и Радецки, и водоснабдяване на три групи села от вътрешната водопроводна мрежа на гр. Габрово:

  • Седянковци, Свинарски дол, Ветрово, Читаковци, Шипчени и Сейковци
  • Велковци, Кметчета, Лесичарка, Карали, Костенковци, Стойчовци, Драгомани, Тодорчета, Междене, Узуни и Старилковци
  • Шарани, Банковци, Гръблевци, Солари, Иванили, Парчовци, Спанци и Гайкини –

– Продължаване подобряването на водоснабдяването в Севлиево и селата
– Решаване на проблема с водоснабдяването на Трявна – изграждане на пречиствателна станция за питейна вода, реализация на язовир „Нейковци”
– Изграждане на индустриална зона между Габрово и Севлиево
– Изграждане на обходен път на Севлиево
– Довършване рехабилитацията на пътя Габрово – Узана
– Рехабилитация на пътя Габрово – Козирог
– Рехабилитация на пътя Дряново – Севлиево
– Рехабилитация на пътя Дряново – Трявна
– Пречиствателна станция за отпадни води в Плачковци

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „ГЕРБ“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 18 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Безплатна консултация за пациенти с усложнени уроинфекции в Габрово

Published

on

Пациентите с усложнени уроинфекции, особено причинени от ешерихия коли, могат да се запишат за безплатна консултация с д-р Георги Атанасов, началник на отделението по урология в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Габрово.

Консултацията е подходяща за:

  • пациенти с поставени катетри по повод нарушение на уринирането или бъбречно каменна болест
  • онкологично болни след лъчетерапия и/или химиотерапия
  • пациенти с поставени нефростоми независимо от повода
  • пациенти с изведени уретерокутанео стоми (уринарни стоми след радикална цистектомия)

Обикновено уроинфекциите имат следните симптоми:

  • общо неразположение
  • повишена температура
  • болки в кръста
  • отделяне на мътна урина с неприятна миризма
  • болки ниско в корема
  • често уриниране, неотложност и парене при уриниране
  • кръв в урината

„Лечението на уроинфекциите е задължително заради големите рискове, които крият за целия организъм. На първо място стои опасността от необратимо увреждане на бъбречната функция и дори достигане до хемодиализа. Уроинфекциите могат да доведат до образуване на камъни в пикочните пътища и индиректно до нужда от допълнителни инвазивни урологични процедури, които на свой ред носят риск от уроинфекция. За лечение обикновено се използват широкоспектърни антибиотици, а най-високорисковите пациенти са тези със сериозни придружаващи заболявания – онкологични, състояния след лъче и/или химиотерапия, некомпенсиран захарен диабет, автоимунни заболявания.

Ето защо в момента се предоставя една невероятна възможност за адекватна диагностика, лечение и проследяване на пациенти с усложнени уроинфекции. Навлизането на нови формули сред широкоспектърните антибиотици отваря нов шанс за справяне с уроинфекциите, причинени от мултирезистентни болестотворни микроорганизми“, уточнява д-р Атанасов.

Хората над 18 г. с уроинфекция имат възможност за достъп до прецизна диагностика и иновативна терапия чрез участие в клинични проучвания през юни и юли. За да запишат час за безплатна консултация с д-р Атанасов в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово, пациентите е необходимо да се обадят в работен ден от 08.30 до 16.00 часа на телефон: 0884998893 или да се регистрират онлайн на: https://www.pratia.bg/uti-3/.

Зареди още

Новини

Общината обяви новите обекти в Инвестиционната си програма

Published

on

Реконструкция и модернизация на плувния басейн в училище „Отец Паисий“, изграждане на спортен комплекс в кв. Трендафил и на хале за карнавалната работилница, както и преустройство на бившето Умниково училище в Център за работа с деца, са част от новите обект на Община Габрово в Инвестиционната програма за общински проекти.

Новината съобщиха от местната общинска администрация. Заедно с тях е предвидено още благоустрояване на пространството между ул. „Напредък“, ул. „Златна нива“ и ул. „Зелена ливада“, основен ремонт на ул. „Палатките“, ремонт на улично осветление, тротоарни настилки и благоустрояване на ул. „Брянска“ и ул. „Христо Смирненски“, изграждане на районно осветление в междублоково пространство на ул. „Зелена ливада“ от № 16 до № 38, както и изграждане на улично осветление на улиците „Д-р Илиев – Детския“ и „Житарска“.

Обектите са с период на реализация до 2026 г.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица