Свържи се с нас

Новини

Пътна полиция ще следи за колани през следващите дни

Част от най-разпространените митове за коланите

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От Областната дирекция на МВР – Габрово информираха, че ползването на предпазните колани ще бъде акцент в контролната работа на пътната полиция през следващите дни. От началото на следващата седмица до края на месеца в ежедневната контролна и превантивна дейност на служителите от сектор “Пътна полиция” при ОДМВР – Габрово ще бъде разясняването на необходимостта от ползването на предпазни колани и  системи за превозване на деца.

Изследвания на Европейския съвет за безопасност  на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение използването на обезопасителни колани се спасяват от смърт над 11500 души, попаднали в пътни катастрофи.

Ако всички водачи и пътници в автомобилите в България поставят при всяко пътуване обезопасителни колани и превозват деца с обезопасителни столчета  и седалки, ще бъдат предотвратени за една година около 300 смъртни случаи и 3000 тежки травми.

Въпреки многократно разясняваната полза от коланите и детските столчета, все още част от водачите и пътниците ги пренебрегват, като прибягват до тях, само когато са пред реална “заплаха” да бъдат спрени за проверка от полицейски служители /в Габровска област за деветте месеца на тази година са констатирани общо 1494 нарушения, свързани с неизползване на обезопасителни колани – санкционирани са 1257 водачи и 237 пътници. Наложени са и 36 глоби на родители, чиито деца са пътували без задължителните системи за обезопасяване/.

Много от водачите и пътниците разчитат, че и без да са поставили коланите ще бъдат защитени от въздушните възглавници. Пропуска се обаче фактът, че при съвременните автомобили въздушните възглавници не се задействат, ако не са закопчани обезопасителните колани

 Ето част от най-разпространените митове за коланите:

 Мит №1: Ако се хвана здраво с ръце за кормилото и се запъна с краката, при сблъсък с кола или в дърво, няма да пострадам!

Грешка! Човек може да се задържи с ръце и да не излети през стъклото при удар с кола в неподвижно препятствие със скорост до ….15 км/ч. При удар на автомобил в бетонна стена със скорост 40 км./ч, шофьорът и спътникът му без колани се изстрелват напред със сила, 12 пъти по-голяма от собственото му тегло, равна на свободно падане на тялото от …петия етаж на жилищна сграда!

 Мит №2: Няма смисъл да се ползват колани в населените честа. Скоростите са малки!

Грешка! Коланите са най-ефективни при скорости до 60 км/ч, т.е. в населените места! Тогава предотвратяват тежки и средни черепно-лицеви травми, фрактури на гръдния кош, ръцете и краката, задържайки човека на седалката!

Мит №3: Ако колата се преобърне по таван, ще съм вързан и няма да изляза от купето!

Грешка! При преобръщане, пътници без колани излитат от купето и в следващия миг биват премазани от търкалящата се кола! Коланите напълно предпазват  от всякакви травми почти 100 % в случаите на преобръщане на автомобила на равно място, дори при скорост от 100 км/ч!

Мит №4: Майка с висше образование смята, че детето й е в безопасност, ако е “под око” на предната седалка до нея, дори без предпазно столче с колани!

Грешка! При рязко спиране, детето излита и се блъска в предното стъкло и арматурното табло. Ако е в скута на възрастен на задната седалка, бива премазано от неговата тежест в облегалките на предните седалки!

Мит №5: Коланът ме притеснява и тогава шофирам по-лошо!

Грешка! Явно рядко го ползвате. Ако в продължение на седмица го поставяте редовно, после ще чувствате дискомфорт, когато сте без него. Въпрос на свикване!

Мит№ 6: Тактика “Спаси се от глоба и отнемане на точки!” – “О, то няма полицаи, откопчавам колана!”.

Грешка! Коланът се поставя заради собствения живот, а не заради полицаите!

Ето защо през следващата седмица пътните полицаи в областта отново ще акцентират върху използването на коланите.

По време на акцията ще се извършват засилени проверки на водачите и пътниците в автомобилите, като полицейските служители ще им предоставят информационни брошури и накратко ще  разясняват предпазващия ефект на обезопасителните колани и на системите за превозване на деца.

При констатиране на нарушението “непоставен обезопасителен колан” към водачите и пътници на предните и задни седалки ще се взема отношение съгласно разпоредбите на ЗДвП, които предвиждат за водачите глоба в размер на 50 лв. и отнемане на 8 контролни точки, глобата за пътниците също е 50 лв. Толкова е и глобата за неизползване на системи за превозване на деца /столчета и седалки/.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Раздават още награди за депозиране във вендинг системата за отпадъци

Published

on

С изключителен ентусиазъм габровци приеха каузата да разделят отпадъците си и да ги предават чрез вендинг системата за обратно приемане на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. До момента са предадени над 50 000 опаковки.

Във вторник, 5 юли, ще бъдат раздавани наградите, за които стотици хора събираха талони от вендинг автоматите, съобщи Мария Радойчева, главен експерт в Дирекция „Инфраструктура и екология“ в Община Габрово.

Поради огромния интерес предоставянето на спечелените еко предметни награди ще се случи на специална шатра, разположена на пл. „Възраждане“ от 09.30 до 17.30 часа. В съответствие с регламента на инициативата наградите се предоставят всеки първи работен вторник на месеца. Наградите се предоставят до изчерпване на количествата.

В резултат на обявената от Община Габрово покана за партньорство, към инициативата вече се присъединиха и двама нови партньори – Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и книжарници „Златев“. Предоставените от тях награди ще бъдат включени в кампанията за следващото награждаване, което предстои на 2 август.

Поканата за партньорство остава отворена към всички заинтересовани страни, които могат да се свържат с екипа на Община Габрово на тел.: 066 818 311 или на e-mail: gabrovo@gabrovo.bg. Депозитната вендинг система е реализирана и се организира от Община Габрово.

Системата включва два вендинг автомата, намиращи се в спортна зала „Орловец“ и спортен комплекс „Христо Ботев“. След всяко предаване на опаковки, устройствата издават талон, с който потребителите събират точки, а точките се превръщат в награди.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Бронзов медал донесе най-малкият габровски шахматист Иван Екимов

Published

on

6-годишният състезател от ШК „Орловец 1997“ Иван Екимов се завърна с бронзов медал от Детски шахматен турнир „Георги Раковски“ в Котел.

Иван постигна 3 победи от 7 партии и заслужено зае трето място в горната възрастова група – при 8-годишните.

По три точки постигнаха и другите състезатели на ШК „Орловец 1997“, които участваха в турнира – 9-годишният Росен Нанев и 8-годишната Никол Пенчева, която се нареди четвърта при момичетата във възрастовата си група.

Турнирът, който е организиран от Община Котел и ШК „Марица-Изток“ важи за FIDE рейтинг по ускорен шахмат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Община Трявна представи дейността си пред ученици и преподаватели от 5 държави

Published

on

През изминалите дни ръководството на Община Трявна се срещна с ученици, педагози и ръководители на образователни институции от пет държави – Испания, Португалия, Румъния, Гърция и Хърватска. Повод за посещението на чуждестранните делегати в Трявна бе международния проект “Changing schools, changing lives”, в реализирането на който участва Средно училище “Петко Р. Славейков”.

“Нашето Славейково училище си сътрудничи с още пет институции при реализирането на проект “Changing schools, changing lives”, съфинансиран от програма Еразъм+ на Европейския съюз. Темата на проекта е превенция на ранното отпадане на деца от училище и споделяне на добри практики от страните партньори при реализирането на образователни програми и политики“, сподели Калоян Узунов – преподавател в тревненската гимназия и координатор на проекта.

Така, в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация, кметът на община Трявна и заместник-кметът посрещнаха общо 11 ученици и 18 учители, педагози и ръководители от държавите – партньори на проекта, както ученици и педагози от Славейковото училище – домакин на сегашната международна среща по реализирането на “Changing schools, changing lives”.

Силвия Кръстева запозна присъстващите с дейността, която местната власт реализира в момента, както и проектите, които се изпълняват по национални и европейски проекти. “Изпълняваме изключително много проекти в момента, както такива, свързани с инфраструктурата в населените места, така и такива, свързани с културната, просветна и образователна дейност. За нас това е от огромно значение, защото по този начин повишаваме качеството на живот на местното население и осигуряваме условия за развитие в положителна насока. Стремим се да реализираме разнообразни и богати събития, с които да поддържаме високото ниво на туристопоток и да привличаме, разбира се, още и още хора, защото едно от основните неща, на които разчита нашия град е туризма!”, сподели кметът на община Трявна и представи част от спечелените проекти, като този, който ще изгради център за кинезитерапия в СУ “Петко Р. Славейков” и този, който ще допринесе за повишаване на енергийната ефективност с подмяна на старите осветителни тела от уличната мрежа с нови LED осветителни такива.

Младежките дейности, реализирани в община Трявна представи заместник-кметът Марин Маринов, който е и председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

“Чрез Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни се стремим да поддържаме непрекъснато активността и ангажираността на подрастващите, към които е насочена и нашата дейност. Организираме и провеждаме различни семинари, литературни и арт конкурси, детски фестивали, различни пленери, както и мероприятия сред природата. По този начин успяваме да развием уменията, качествата и таланта на нашите деца и да им покажем, че активността в образователните прояви може да им донесе само ползи и те могат да бъдат добрият пример и поводът за гордост на всички нас!” подчерта зам.-кметът Маринов.

Добри практики, успешно реализирани европроекти, качествени резултати от всяка една страна – партньор на проекта споделиха и представителите на чуждестранните делегации. Двете страни обмениха опит и потвърдиха общото мнение, че подобни срещи са изключително полезни за развитието на образователната и просветна сфера.

“Радваме се, че ръководството на Община Трявна отдели време и внимание на партньорите по проекта и се надяваме на ползотворно сътрудничество в областта на образованието и културата и за в бъдеще“, каза още Калоян Узунов. В рамките на една седмица, домакините по проекта “Changing schools, changing lives” споделяха опита си в прилагането на Проектно-базираното обучение в училище, запознаваха партньорските институции с възможностите, които учебното заведение осигурява на учениците за активно участие в учебния процес и успяха да реализират провеждането на съвместни занаяти с ученици от Хърватска и Испания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица