Свържи се с нас

Новини

Подписват четвърти строителен договор – за етап 2 от водния проект

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Церемония по подписване на четвърти договор за строителство в рамките на водния проект на Габрово ще се състои в петък, 19 октомрви, от 10.00 часа, в Ритуална зала на Община Габрово. За събитието информираха от местната общинска администрация.  След проведена процедура за обществена поръчка, за изпълнител на втория етап от рехабилитацията на водоснабдителната и разширяването на канализационната мрежа на  Габрово е определено дружество СТАНИЛОВ ЕООД.

Стойността на договора е 14 678 789,11 лв. без ДДС. Продължителността е две години за строителство и една година за съобщаване и отстраняване на дефекти съгласно условията на ФИДИК „Червена книга“. В обхвата му са включени необходимите дейности по изпълнение на строително-монтажни работи, доставка на суровини и материали, механизация, работна сила, услуги за изпълнение на строителството в съответствие с одобрените технически спецификации, работни проекти и количествени сметки.

В резултат на договора ще се изпълнят мерки, които ще коригират силно амортизираното състояние на водоразпределителната мрежа и високото налягане в нея, ще доведат до значително намаляване на техническите водни загуби на питейна вода, ще подобрят цялостната надеждност на водоснабдяването посредством елиминиране на честите аварии и ремонтни работи по водопроводната система, както и преустановяване на високите разходи за експлоатация и поддръжка.

Договорът е разделен на 5 подобекта, както следва:

Подобект 1. Рехабилитация на водоснабдителна мрежа на Централна Градска Част – ул. Радецка, бул. Априлов, ул. Брянска, ул. Скобелевска, ул. Юджийн Скайлър, ул. Кирил и Методий, ул. Чардафон, ул. Бялката, ул. Македония, бул. Априлов, ул. Република, ул. Подуево, ул. Македония, ул. Пенчо Семов, ул. Успех, ул. Малчика, ул. Кирил и Методий, ул. Чардафон, ул. Македония, ул. Венче Михайлов, ул. Добри Карталов, ул. Лазар Донков, ул. Възраждане, ул. Иван Гюзелев, Доставка и монтаж регулатор налягане в новоизградени шахти, сградни отклонения

Подобект 2. Рехабилитация на водоснабдителна мрежа на квартали Лъката и Камъка

Кв. Лъката: ул. Орловска, ул. Доктор Василияди, ул. Любен Каравелов, ул. Хан Крум, ул. Градище, ул. Дунав, ул. Захари Стоянов, ул. Любен Каравелов, ул. Александър Керков, ул. Дона Костова, ул. Петър Берон, ул. Роден край, Сградни отклонения

Кв. Камъка: ул. Шипка, Камъка – Петкова нива, ул. Орлово гняздо, ул. Кръгозор, ул. Разцветна, ул Народна воля, ул. Извора, ул. Камъка, ул. Турист, ул. Стефана Б. Генчева, Сградни отклонения

Подобект 3. Рехабилитация на помпена станция Петкова нива (Камъка)

Подобект 4. Рехабилитация на дере ХЕИ

Подобект 5. Рехабилитация на канализация Централна градска частул. Братя Миладинови, ул. Любен Каравелов и ул. Градище, Главен колектор I ляв, Главен колектор II десен

Ключов акцент от подготвителната работа на Община Габрово за инвестициите във ВиК мрежата, бе съвместяването на рехабилитацията й с други важни намерения за благоустрояване. Предвид това, че състоянието на повечето улични настилки е изключително лошо, а по част от тях се предвижда изграждането на два и повече провода, успоредно с направата на няколко траншейни изкопа, Община Габрово е предвидила допълнителни инвестиции за възстановяването им.

Извършен е анализ на състоянието на уличната мрежа, попадаща в обхвата на проекта, като са идентифицирани необходимите допълнителни работи. Този подход предполага цялостен основен ремонт на улици и частичен ремонт на тротоари, разрушени от строителните дейности.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Големите ученици остават засега на онлайн обучение

Published

on

Учениците от 5 до 12 клас продължават с онлайн обучението от вкъщи на територията на цялата област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Георги Маринов и подчерта, че учащите не могат да се върнат в клас, тъй като заболеваемостта от КОВИД-19 в област Габрово все още поддържа високи нива на разпространение.

Според последната издадена Заповед от Министерството на здравеопазването присъственото обучение трябва да се преустанови във всички общини, където заболеваемостта е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време и на този етап, то, не може да възобнови за големите ученици в четирите общини – Трявна, Габрово, Севлиево и Дряново, допълват още от РУО-Габрово.

Когато заболеваемостта в областта намалее между 250 и 500 на 100 000 души население, тогава ще е възможно и прилагането на последната издадена съвместна Заповед между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, която се отнася за учениците между V и XII клас.

Те ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани, но при условие, че 50% от паралелката има “зелен сертификат” за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Очаква се от понеделник – 29 ноември на местата, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души население, учебният процес да бъде възобновен за по-големите ученици в училищата, които изпълняват новите изисквания за тяхното обучение.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

След като голяма част от малките ученици от I до IV клас бяха върнати в клас при определени условия и осигуряване на безопасна среда на обучение, МОН предложи посочените две промени, за да ускори процесът на връщане на всички ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По последни данни на Министерството на здравеопазването ваксинираните учащи в страната са под 7 % (6,84%), а преболедувалите от V до XII клас са малко над 19 000.

Новата Заповед на Министрите на здравеопазването и на образованието и науката може да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ремонтираха операционната зала на АГ-отделението на болницата в Севлиево

Published

on

Основно ремонтирана и преоборудвана е операционната зала в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Ремонтът е основен и включваше полагане на мазилки, отговарящи на изискванията за превенция на пост-оперативни инфекции, боядисване, изграждане на отопление, климатизация и преоборудване.

„Ремонтът е осъществен с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима” и е част от дългогодишната им грижа за Акушеро-гинекологичното отделение, благодарение на което до момента бяха закупени нов, висок клас родилни легла, модерен интензивен инкубатор, дигитален портативен ехограф с 4D изображение.

Бяха ремонтирани и оборудвани родилна зала, родилно отделение и детска стая; бани и тоалетни, беше положено специално антибактериално подово покритие и др.“, припомни управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова достъпна среда за хората с увреждания в Старото школо в Трявна

Published

on

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвременно изградена достъпна среда за хората с увреждания.

Проектът, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, е на стойност 42 400 лв. и се реализира съвместно с Община Трявна и архитект Константин Брънеков.

Дейностите по проекта продължиха пет месеца и включваха закупуване на подходяща система за изкачване на стълби, както и доставка и монтаж на нова стълбищна платформа.

Новата достъпна среда дело ще улесни и ще помогне на всички хора със затруднени двигателни способности, които вече ще имат възможност да разгледат отблизо и да се докоснат до експозициите на втория етаж на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица