Свържи се с нас

Новини

Увеличават данъците и на лекарите

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

По-висок съсловен “данък” чака догодина и докторите. Българският лекарски съюз (БЛС) планира да увеличи членския внос на медиците почти два пъти, пише “Стандарт”, цитирани от Аргументи БГ. Промяната е заложена в устава на организацията и ще се гласува на събор на белите престилки в края на седмицата. По 72 лв. са длъжни да плащат всяка година лекарите, ако искат да практикуват професията си. С промените налогът може да стане 120 лв. Ако медиците си спестят парите, губят право да работят.

За първи път БЛС планира да обложи и медиците, които се трудят извън България. На тях организацията възнамерява да иска по 36 лв. годишно. В същото време докторите ни зад граница трябва да плащат членски внос и на съсловните организации в страните, където работят.

По данни на статистиката в България има 28 000 доктори, а според БЛС – 30 000. Официална информация за практикуващите зад граница няма, но неофициално около 500 доктори годишно, предимно млади, напускат страната.

Лекарският съюз иска да затегне санкциите за неплащане на членски внос. Ако медиците не си внесат парите три месеца, те ще бъдат изключени от организацията и няма да могат да работят. В момента срокът за плащане е шест месеца.

Парите от лекарите се разпределят най-вече за заплати на шефовете на съсловната организация. Според устава на председателя на БЛС се полагат 10 минимални заплати или 2900 лв. на месец. Промените на устава обаче планират надници да започнат да вземат и заместниците.

Лекарите не са въодушевени от готвените промени. От доста време редовите доктори определят организацията си като казионна и смятат, че не им защитава интересите. Те обаче едва ли ще протестират, защото гилдията им е прекалено разединена и с различни интереси.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица