Свържи се с нас

Любопитно

Историята на севлиевския панаир

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Петъчните пазари и пролетният панаир в Севлиево са известни още преди Освобождението. Пролетният панаир се провежда по време на Великденските празници, в деня  Разпети петък в местността „Сър пазар“. Осъществявани са предимно покупко-продажби на едър и дребен добитък от страна нa селските стопани и снабдяване с необходимите им занаятчийски произведения, изработвани в града. Обстоятелството, че панаирът е посещаван и от търговци от Европейска Турция и Гърция, дава основание в докладите на Окръжните управители в края на ХІХ век да  бъде определян като един от най-големите панаири в Княжеството.

След  настъпилия известен икономически подем в началото на 20-те години на ХХ век, започва да се чувства нужда и от есенен панаир, тъй като това е най-богатият сезон, което дава възможност не само за широка покупко-продажба на животни, но и за много други селскостопански продукти. По тази причина през 1922 година група севлиевски граждани правят искане пред Общинския съвет да се провежда  такъв панаир. Общинският съвет дава съгласието си и за провеждането му са определени дните около Петковден – между 25 и 30 октомври.

Проведеният през 1922 година първи есенен панаир в Севлиево е сравнително слабо посетен. През следващата 1923 година са осигурени допълнителни постройки, подслон и храна за гостите на панаира, устроена и говедовъдна изложба, надбягвания с коне, народно веселие. Предизвикан е голям интерес и масово посещение.­

През 1927 година към панаира е организирана  изложба на земеделски и промишлени изделия, осигурено е за пристигащите от страната гости намаление на билетите по влаковете до Габрово и Павликени. В проведената изложба участвали над 80 изложители, но все пак в центъра оставала търговията с животни. За пръв път по време на есенния панаир през 1927 година над града лети самолет, разпръсква реклами и вози любопитните граждани и участници. Общинският съвет в Севлиево отпечатва албум, който популяризира града и достиженията му по това време.

Постепенно есенният панаир в Севлиево остава традиционен, утвърден е от Министерството на земеделието и има важно значение за развитието на икономиката на Севлиевския край. През периода до Втората световна война се организират изложби на породисти екземпляри, което спомага за подобряването на племенния състав на животните в района, продават се много занаятчийски стоки.

Така панаирът продължава да се провежда след 1944 година и до днес.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Трявна спечели конкурса за „Най-активна община“

Published

on

Трявна спечели голямата награда от 20 000 лв. в Националния конкурс за най-активна община. Чекът бе официално връчен на кмета Силвия Кръстева, която заедно с Росен Ралев – младши експерт „Стопански дейности и проекти“ към Община Трявна и Сашка Александрова – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица към Община Трявна, с радост прие заслуженото отличие за най-активна община на 2022 година.

Финалът на конкурса се състоя на 27 януари на официална церемония в столичен хотел. Проектните предложения на четирите общини финалисти – Трявна, Плевен, Враца и Мизия бяха оценявани от компетентно жури в състав – златната ни зимна олимпийска медалистка Екатерина Дафовска, новото попълнение в отбора на победителите Катрин Тасева, заместник-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, Мария Яровая, експерт „Дигитални комуникации и връзки с партньори“ в Националното сдружение на общините в Република България и Теодор Георгиев – ръководител на правния отдел на Нестле България.

„Искам искрено да благодаря на целия екип на общинска администрация, без които тази награда нямаше да бъде факт, на целия екип на организатора за предоставената възможност, на всички любители на спорта, които станаха част от това приключение и на всички останали, които ни подкрепяха и помагаха през цялото това време. Спечелената сума от 20 000 лв. ще инвестираме в изграждането на нова спортна площадка с уреди в Етнографския комплекс в Трявна, които за първи път ще се монтират в България и се радвам, че те ще могат да се използват от нашите деца, техните родители и всички гости на града! Благодаря още веднъж и нека да ни е честита поредната награда!“, сподели непосредствено след финала кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна успя да реализира общо 11 спортни събития и да въвлече над 1000 активни деца и граждани от близо и далеч. Инициативите обединиха фитнес треньори и трениращи; производители на биопродукти; детски и образователни институции; любители на латино танците и туристическите походи; инструктори по аеробика; местни спортни клубове. Събитията се проведоха в периода от 10 до 30 септември 2022 година.

Община Трявна поздравява всички участници в последното издание на Националния конкурс и благодари още веднъж на всички за активното участие и приноса в спечелването на голямата награда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица