Свържи се с нас

Любопитно

Дърво от с.Петко Славейково във финала на конкурс

Published

on

180 годишна черница е финалист в фото  – конкурса Дърво с корен, организиран  от фондация Екообщност.

В мотивите за номиниране на черницата  пише „Със своята сянка събира на „сладък лаф” християни и мюсюлмани, и така вече 30 години – защото от толкова време пространство около нея е оформено като зона за отдих. От четирите посоки са направени пейки, засипано и изравнено е вътрешното пространство.”

Интересна история  е втората номинация на вековното дърво, разказана от Цветомира Маринова :” Искам да разкажа за дървото, което обединява и приютява цяло село. За дървото, което прегърна рода на баща ми и остана запечатано в снимките на родовата среща организирана от мен. Дървото, което е запечатало много човешки съдби и би могло да напише няколко тома с историята на селото, истории, които само то е чуло, радости, които е съхранило, и мъка, която е запазило.

Разказвам ви за дървото, което гордо стои в центъра на севлиевското село Петко Славейков. Никой не може да каже кой го е засадил, защо е оцеляло толкова дълги години и колко хора го обичат и почитат.

Аз го обичам, защото съм израсла под него. Там са минали детските ми години в смях и лудории. Запечатало се е в съзнанието ми, защото под него събрах рода си. Дядо ми си почиваше там и водеше бурни и емоционални разговори с приятели. Братята ми се катереха по него, съселяните ми получаваха прохлада през летните горещи дни, а аз често го прегръщах, защото сякаш ми даваше сили.

Ако се случи някой случайно да мине през селото, няма как да не се срещне и с голямата черница, която гордо стои на мегдана и е постоянен спътник на хората. Под нея са се провели стотици срещи. Посреща и изпраща жителите и гостите на селото и е първата гледка на младоженците, които току-що са се врекли във вечна любов.

Според мен дървото е оцеляло толкова дълго, защото е обградено от любовта и обичта на хората. А то сякаш им се отблагодарява, като им дава опора, прохлада и нежно гали косите, като ги посипва с падащите си листа.”

Всеки, който иска да гласува може да го направи оттук.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица