Свържи се с нас

Новини

Над 400 светлоотразителни жилетки ще раздадат в Габровско

Published

on

Над 400 светлоотразителни жилетки ще бъдат раздадени в Габровска област в рамките на разяснителната кампания “Пази велосипедиста!”, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По инициатива на областната полиция и с активната подкрепа на Общините Габрово, Севлиево и Трявна, на територията на област Габрово стартира кампанията “Пази велосипедиста!”.

През следващия месец пътните полицаи ще проведат разяснителна дейност сред водачите на двуколесни превозни средства по отношение на изискванията към тях, определени в Закона за движение по пътищата, като ще раздадат над 400 светлоотразителни жилетки, осигурени от общините.

Съгласно измененията на ЗДвП, велосипедистите са длъжни да носят светлоотразителни жилетки при движение извън населените места, в тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

Спазването на това изискване е от изключителна важност за опазване здравето и живота на тази група участници в движението, смятат специалистите от сектор “Пътна полиция” – Габрово. Анализът на данните за пътния травматизъм сочи, че над 1/3 от общия годишен брой инциденти с велосипедисти възниква през месеците октомври, ноември и декември, както и че в основната си част, тези пътни произшествия се случват предимно вечер – след 17.00 ч., когато видимостта е значително намалена.

През двата месеца от влизането в сила на изискването за ползване на светлоотразителти жилетки от велосипедисти, пътните полицаи са установили, че нарушителите са предимно възрастни хора, с недостатъчна правна и пътна култура /в повечето случаи дори незнаещи за съществуването на такова задължение/, с ограничени финансови възможности, които ползват велосипедите като единствено и безплатно средство за придвижване.

Всички тези факти и наблюдения водят до идеята за осигуряването на светлоотразителни жилетки, които през следващия месец полицейските служители да раздават на велосипедистите. В  Габрово акцията ще стартира в сряда в 10.30 часа.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Челен удар при изпреварване на тир завърши фатално

Published

on

64-годишен мъж от Севлиево загуби живота си при тежка катастрофа. Фаталният инцидент е станал снощи, около 17.20 часа в района на село Богатово, съобщиха днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

На място незабавно са насочени екипи на Пътна полиция и спешна помощ. Установено било, че 31-годишна жена от София, управлявайки „Ауди А6“ в посока Варна, на заснежен участък от пътя предприела маневра изпреварване на товарен автомобил „МАН“, с прикачено полуремарке.

Снимка: Пламен Христов, фейсбук

В края на маневрата шофьорката изгубила контрол над управлението на леката кола, навлязла в насрещното движение и се ударила челно във “Фолксваген Голф“, управляван от 64-годишен севлиевец, след което се ударила в бронята на товарния автомобил.

В следствие на сблъсъка водачът на “Голф“-а починал на място.

Пробите за алкохол и наркотици на 31-годишната жена и водача на товарния автомобил са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица