Свържи се с нас

Култура

Габровската библиотека домакин по „Глобални библиотеки“

Published

on

снимка: РБ "Априлов - Палаузов"

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

В края на миналата седмица в с. Черневци се проведе регионална тематична среща, съвместна инициатива на Програма „Глоб@лни библиотеки – България“ и Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово. Темата на срещата „Нови възможности, услуги и партньорства в област Габрово, чрез програма „Глоб@лни библиотеки – България” бе избрана с цел да се постави акцент върху промяната, настъпила в целевите библиотеки от началото на програмата през 2009 година, както и да бъдат споделени опит и добри практики по отношение на обслужването на потребителите, нови инициативи, привличане на нови партньори, работа с доброволци, медийна политика.

Предоставеното ИКТ оборудване за потребители и безплатният достъп до Интернет са сериозна основа за обогатяване на услугите, които библиотеките предлагат на потребителите и ги превръщат в модерни центрове за информация, комуникация и обучение.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

В срещата участваха над 50 библиотечни специалисти от целевите библиотеки в област Габрово, представители на местната власт, представители на областната и общинска администрации, общински съветници, обучители по програмата, партньори от частния бизнес, образователни и културни институции, неправителствени организации, дарители, медии. От Звеното за управление на Програма „Глоб@лни библиотеки – България” в срещата взе участие регионалният мениджър Николай Марков.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Приветствие към участниците от името на Община Габрово направи г-жа Даниела Василева, директор дирекция „Образование и социални дейности”.

Регионалната тематична среща беше открита от Савина Цонева, директор на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” и регионален координатор по програмата за област Габрово. Тя сподели мнението си, че благодарение на програма „Глоб@лни библиотеки” библиотеките се превръщат в модерни информационни центрове, предоставящи освен традиционните и нови услуги за местната общност и благодари на общинските администрации, които активно подпомогнаха реализацията й. Програмата се превърна в предизвикателство и за библиотекарите, които след проведените обучения ползват активно съвременните информационни и комуникационни технологии.

Първата презентация направи Николай Марков – регионален мениджър по програмата за Северна България, който акцентира на четири фактора, важни за постигане и реализиране на идеята „Модерна глоб@лна библиотека”: 1.Пътища за влияние върху местните власти; 2.Активни застъпнически кампании за библиотеките; 3. Работа с медии; 4. Успешни истории за глобалната библиотека в България.
Управителят на Областния информационен център г-жа Маринела Събева представи дейността на центъра и възможностите за финансиране по европейски програми. Г-жа Даниела Пенева от Регионалната здравна инспекция запозна присъстващите с програмата „Информирани и здрави“ и даде насоки къде могат да бъдат открити информационните материали на кампаниите. Презентацията „Да посееш обич към книгите” на Бистра Георгиева от ЦДГ „Мики Маус” показа партньорски инициативи между детската градина.

Накратко бяха представени промените в библиотеките в Градница, Ряховците, Яворец, Сенник и Петко Славейково. Интерес сред присъстващите предизвика споделеният положителен опит на библиотечни специалисти на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов” в работата с медиите, партньорствата и обучението на възрастни читатели в начална компютърна грамотност.

В програмата на тематичната среща се включи и Силвия Врачовска – регионален координатор за област Враца и директор на РБ „Христо Ботев”, която сподели информация за действащите иновативни услуги във Врачанска област.

Работата по групи предизвика особен интерес сред участниците, които имаха за задача да разработят нови услуги в библиотеката за деца и възрастни, проект за медийно партньорство за представяне на писатели, обучение на потребители. Целта на работата в групи бе по забавен и приятен начин да се провокира у участниците иновативно и креативно мислене, както и идеи, основа за конкретни нови услуги и проекти, които библиотекарите да приложат в своите библиотеки. Работата по групи показа, че библиотеката е ценен партньор за разнообразни целеви групи и разполага с необходимия капацитет,
за да отговори на потребностите на гражданите.

Всяка целева библиотека се ангажира да започне активно прилагане на една от услугите (в зависимост от спецификата на самото населено място). От своя страна РБ „Априлов – Палаузов” пое ангажимент да подпомага библиотекарите при внедряването на новите услуги.

В края на срещата всеки участник попълни анкета за обратна връзка. Анкетите показват, че участниците са удовлетворени във висока степен от проведената среща. Изборът на тема, полезността й за по-нататъшната работа, както и организацията са високо оценени.

Работата по групи и генерираните нови идеи, възможността за обмен на мнения за нови услуги в библиотеките, споделените добри практики са сред най-често срещаните „полезни неща”, научени от участниците. Споделено е и желание за организиране на повече подобни срещи.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица