Свържи се с нас

Любопитно

Блондинките наистина се забавляват повече

Психологически експеримент разкрива най-привлекателния цвят на косата

Published

on

За това писаха „Yahoo“, цитирани от MegaNews.bg.


Блондинките имат най-голям шанс да бъдат поканени на среща в заведение с брюнетки и червенокоси, твърди ново проучване. Психологически експеримент доказва, че червенокосите са смятани за най-малко привлекателни и от двата пола, докато русите и брюнетките са най-високо ценените от мъжете.

Проучването на университета в Бретан, Франция изследва реакцията спрямо мъже и жени в нощен клуб, докато те носят различни цветове перуки.

Жените с руса перука са доближавани и заговаряни много по-често от тези, с който и да е друг цвят на косата. Това подкрепя резултатите на едно друго неотдавнашно изследване, което пък доказа, че русите сервитьорки получават по-големи бакшиши.

По време на опитите се изчислява броя на мъжете заговорили или доближили жената, докато стояла на бара в продължение на 1 час. Експериментът е повтарян в различни клубове, през различни дни от седмицата и с различни перуки. За едночасовата рамка 137 мъже се доближили до жената с руса перука, 84 до кестенявата и само 29 до червената.

Учените единодушно стигнали до извода, че вместо да разчитат цвета на косата като личен избор, мъжете го виждат през призмата на общоприетите клишета за блондинките и брюнетките. По време на обратния експеримент, когато на мъже са давани различни цветове перуки, се разбира, че жените не обръщат внимание на главата толкова, колкото на това, което е в нея. На участниците е дадена задача да канят дами на танц – 27% приели поканата на русия, 30% на кестенявия, 35% на черния и само 13% на червенокосия.

Предразсъдъците относно цвета на косата обаче може да имат много по-голямо значение от това, доколко ни върви в клуба. Едно друго проучване доказва, че блондинките винаги са подценявани на работа. Няколко водещи организации, борещи се против дискриминацията, дори са повдигнали въпроса като също толкова важен като дискриминацията заради различен цвят на кожата.

Излиза, че ако сте руса ще сте най-сваляната в бара, но на работното място е най-малко вероятно вие да сте изпълнителния директор.

Автор:  Любомира В.
Снимки: flickr/tumblr

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Трявна спечели конкурса за „Най-активна община“

Published

on

Трявна спечели голямата награда от 20 000 лв. в Националния конкурс за най-активна община. Чекът бе официално връчен на кмета Силвия Кръстева, която заедно с Росен Ралев – младши експерт „Стопански дейности и проекти“ към Община Трявна и Сашка Александрова – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица към Община Трявна, с радост прие заслуженото отличие за най-активна община на 2022 година.

Финалът на конкурса се състоя на 27 януари на официална церемония в столичен хотел. Проектните предложения на четирите общини финалисти – Трявна, Плевен, Враца и Мизия бяха оценявани от компетентно жури в състав – златната ни зимна олимпийска медалистка Екатерина Дафовска, новото попълнение в отбора на победителите Катрин Тасева, заместник-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, Мария Яровая, експерт „Дигитални комуникации и връзки с партньори“ в Националното сдружение на общините в Република България и Теодор Георгиев – ръководител на правния отдел на Нестле България.

„Искам искрено да благодаря на целия екип на общинска администрация, без които тази награда нямаше да бъде факт, на целия екип на организатора за предоставената възможност, на всички любители на спорта, които станаха част от това приключение и на всички останали, които ни подкрепяха и помагаха през цялото това време. Спечелената сума от 20 000 лв. ще инвестираме в изграждането на нова спортна площадка с уреди в Етнографския комплекс в Трявна, които за първи път ще се монтират в България и се радвам, че те ще могат да се използват от нашите деца, техните родители и всички гости на града! Благодаря още веднъж и нека да ни е честита поредната награда!“, сподели непосредствено след финала кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна успя да реализира общо 11 спортни събития и да въвлече над 1000 активни деца и граждани от близо и далеч. Инициативите обединиха фитнес треньори и трениращи; производители на биопродукти; детски и образователни институции; любители на латино танците и туристическите походи; инструктори по аеробика; местни спортни клубове. Събитията се проведоха в периода от 10 до 30 септември 2022 година.

Община Трявна поздравява всички участници в последното издание на Националния конкурс и благодари още веднъж на всички за активното участие и приноса в спечелването на голямата награда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица