Свържи се с нас

Крими

Двуликият Ян(е)ус

Между Яне Янев и Азис има известни прилики и те са в начина, по който се опитват да се продават. Певецът продава своята сексуалност, а политикът – своята продажност

Published

on

Снимка: Иван Стоименов

2050 година. България е опасана с магистрали, като болник с байпаси. И навсякъде край аутобаните висят билбордове с лика на Яне Янев. Надписът е: „Щели да ми спрат корупцията!”. А вместо протегната напред длан, има протегнат напред среден пръст.

Това е напълно реалистично.

Яне Янев така се врътка в позициите си, че може от борец срещу корупцията да се превърне в символ на корупцията. При него често има раздвояване на личността и затова е възможна такава съвместимост.

При корупцията също има раздвояване на личността. От една страна е съзнанието за престъпно поведение, а от друга е моралното оправдание, че това се прави в името на партията, на идеята, за благото на семейството или на фирмата, която пък с данъците подпомага пенсионната система. Оправдания много.

Яне Янев така и не обясни защо миналата година люто кълнеше ГЕРБ заради алчността им, а днес толкова много ги люби. Липсата на обяснения компенсира с много крясъци и високи децибели. Когато тези дни го избраха за шеф на поредната комисия за борба с корупцията, пред новите си работодатели от ГЕРБ той тържествено се закле, че ще громи опозицията. Лошото е, че има беден речник и громи враговете си с едни и същи думи и заклинания.

Миналата година Яне Янев каза следното: „Димитър Колев (негов бивш депутат и бивш областен управител на Перник, който напусна РЗС и започна да приглася на мнозинството в гласуванията в парламента) е от кръга „Котараците”, а те са пернишката Коза Ностра. Те искат да превземат община Перник и да я екплоатират както се екплоатира рудник с остатъчни залежи. Неговите апартаменти и имоти са малко повече от тези на Цецо Шлифера, случайно изпълняващ поста министър на вътрешните работи. Ирена Соколова (депутат от ГЕРБ и неуспял кандидат за кмет на Перник) е знаменосец и трубадур на тази групировка. Има информация, че притежава 2-3 незаконни дипломи за висше образование. Дали Ирена Соколова не е пернишката Калина?”.

Това са доста сериозни обвинения, още повече, че самия Бойко Борисов свързват с кръга „Котараците”.

Яне изведнъж го хвана амнезия тези дни за изнесените от самия него факти и той насочи острието си само към Тройната коалиция. Герберите, които до вчера клеймеше, под строй му козируваха и гласуваха той да е шеф на новата комисия „Антимафия”. А Яне целуваше ръка на същата тази Ирена Соколова и се кланяше на представителите не само на пернишката мафия, но и на много други мафии, представени в парламентарната група на ГЕРБ (по неговите обяснения).

„Народното събрание се е превърнало в дом за хрантутници”, казваше Яне за днешните си приятели от ГЕРБ.

Днес те го обичат с отвращение и го подкрепят. Защо?

Двуликият Ян(е)ус обяви пред хрантутниците, че ще разследва енергийните сделки на Румен Овчаров, но дума не обели за тежките обвинения към бившия депутат от ГЕРБ Николай Коцев, който беше упрекнат в изнудване от жестоко пребития и с отрязано ухо бивш атомен шеф Александър Николов. Ако не беше в нова ситуация, Яне сигурно имаше какво да добави и тук за ролята на „Цецо Шлифера”, който беше разперил чадър над врачанина дълго време.

Преди година в Кърджали пяна излизаше от устата на Яне, когато говореше за Шлифера. Това видео спокойно може да се види в Интернет.

„Цветанов е най-голямото недоразумение на прехода като вътрешен министър . Не е имало по-глупав и самозабравен вътрешен министър. Един ден, запомнете ми думата, ще носи отговорност. Защото той не знае какво говори. Тази сутрин по БТВ изприказва един куп простотии. Ако има уред за простофилство в републикански мащаб, Цветан Цветанов ще му счупи стрелките”.

Същият този „глупав” Цветанов издейства политическо решение да се подкрепи комисията на Яне,  която получи по-широки правомощия от съда и надхвърли мащаба на Конституцията ни.

За Яне Янев няма нужда много да се говори. Важно е да се слуша.

Неговият образ е изваян с много думи, обрасъл е с много ялови обещания, повехнал е от много лъжи.

На митинг по-рано крещеше: „…и им казваме на тези от групировката ГЕРБ, че ако сами не подадат оставка, българският парламент ще бъде окупиран. РЗС няма страх от групировката ГЕРБ”.

Днес тихо се обяснява: “Не съм адвокат на ГЕРБ. Аз през тези три години съм ги критикувал така, че много ги е боляло”.

От това изречение могат да се направят две важни заключения. Първо, че ги е критикувал и това е минало свършено. А кога изведнъж спираш да критикуваш някого? Дали кога ти платят подобаващо?

И второ – ако борбата с корупцията се свежда до това малко да те заболи от думи, тогава да не се плашат и „новите жертви” на яневата мания.

Изобщо корупцията да не се плаши от такъв нежен борец като Яне.

На 25 юли 2011 г в кулоарите на парламента Янев казва: „Структурите на окръжните дирекции на полицията в цялата страна са се превърнали в шпиц команди за политическо преследване” А на един митинг се кълнеше: „Този протест ще прерасне в граждански бунт, който ще помете и бойковци, и цецовци… Все съм видял човешка алчност и лакомия, но това, което видях в този парламент, не съм си представял, че съществува”.

За Искра Фидосова Яне беше безпощаден в иронията си. „За пръв път виждам депутат, който едва дочаква обедната почивка, за да тича към бюфета и с едната ръка яде кюфте, а с другата вместо хляб – кебапче”, казваше той по-рано, а днес не смее да надникне не само в чинията на Фидосова, но и в делата й. Изведнъж я залюби необяснимо.

Всичко, казано до тук, е достатъчно, за да заключим, че Яне Янев е диагноза.

Снимка: Иван Стоименов

Между него и Азис има известни прилики и те са в начина, по който се опитват да се продават. Певецът продава своята сексуалност, а политикът – своята продажност.

Яне е във вихъра си по време на митинги, преди избори. В него има нещо от революционния плам на Ленин, с когото са родени на една и съща дата – 22 април. През 1992 г. става член на УС на БЗНС “Никола Петков”, но днес земеделското движение вече е много тясно за неговата жадна за битки душа. През 1994 г, едва завършил висшето си образование като агроинженер, Яне става шеф на консервен комбинат.

Днес той се държи така, сякаш отново е шеф на консервен комбинат, само че вместо зарзават, консервира корупция. Затваря едни разкрития в буркани и веднага се втурва да пълни други буркани с други разкрития. Нищо, че комбинатът му е фалирал. Яне знае как се правят консерви и с въздух.

Освен с ГЕРБ, много интересно е да се изследват кривулиците и на приятелството му с аптечния бос Веселин Марешки. Двамата бяха ортаци малко преди изборите през 2009 г., после се скараха, а сега пак са се прегърнали и са плеснали с ръце, като самодиви.

През май 2009 г. Яне каза тежки думи за Марешки: „Марешки беше номиниран на конгреса за кандидат за евролистата, но в момента когато получихме документи за негови корупционни схеми, той вече не можеше да остане в нашия отбор. Той не се вмести в нашия екип, защото получихме достатъчно данни за внос на лекарства от Индия, които най-вероятно ще се окажат изтекъл срок на годност. Внесли сме сигнали в ДАНС, прокуратура и НАП. Искаме Марешки да бъде проверяван за произхода на капитали”.

Когато го избираха за шеф на новата „Антимафия” Яне Янев забрави тези свои думи и не даде заявка, че ще разследва бившия си другар. Всички вече тръпнат как ще изглежда новата коалиция Ярешки (Яне+Марешки) и някак естествено забравят всичко, казано досега.

Яне Янев опитоми българите до ниво, до което да не помнят нито какво са яли вчера, нито какво им е говорил най-яркият борец срещу корупцията.

А корупцията е тъкмо това. Едно да говориш, друго да вършиш, а за трето и четвърто да си плащаш.

Да ни е жив и здрав Яне Янев! Да доживее до 2050 година. Пък после ще видим…

Автор: Вероника Георгиева
Статията е публикувана в Аргументи БГ.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Прегазиха жена на бул.“Трети март“ в Габрово (СНИМКИ +18)

Published

on

57-годишна жена почина на място, след като бе прегазена на бул.“Трети март“ в Габрово. Трагичният инцидент е станал снощи, 1 декември, около 18.00 часа.

Починалата е пресичала неправилно пътното платно. Тя е била ударена от лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 18-годишен младеж, който се е движел в посока от кв. „Смирненски“ към центъра на града.

В резултат на удара жената отхвръкнала в насрещната лента на платно за движение, където била блъсната и от таксиметров автомобил „Дачия Сандеро“, управляван от 53-годишен мъж и движещ се в обратната посока – от Шиваров мост към кв.“Смирненски“.

Блъсната пешеходка е издъхнала на място. В района няма пешеходна пътека. Снощи по това време валеше ситен дъжд, премесен със сняг. Тези атмосферни условия затрудниха добрата видимост.

По непотвърдена информация починалата е била с тъмни дрехи, което я е направила още по-трудно забележима за водачите, което те не са отчели.

По случая образувано досъдебно производство.  

Пътна полиция напомни за практическите препоръки към водачите на МПС за предотвратяване на пътнотранспортни произшествие с пешеходци:

*Когато на и край платното има пешеходци, винаги очаквайте изненадващо действие  от тяхна страна и внезапно навлизане на платното. В такива ситуации намалете скоростта и  бъдете готови да спрете и да предотвратите произшествие при внезапно навлизане на пешеходеца на платното. По тъмно се движете винаги със скорост, която да ви позволи да спрете в зоната на видимостта пред вас. Намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини. Така ще успеете да предпазите пешеходец, движещ се неправилно по платното. 

*Ако на платното има възрастен човек, който пресича бавно, по-добре е да намалите скоростта и да го пропуснете, вместо да преминавате със същата скорост покрай него. Внимавайте дали движещите се отзад водачи ще го забележат и ще го предпазят. Добре е да им сигнализирате за опасност, включвайки за кратко аварийните светлини на вашия автомобил.

*Децата често пресичат улиците на неопределени за това места между кръстовищата, излизайки внезапно между паркирани автомобили. Когато се движите по улици с колони паркирани отстрани автомобили, намалете скоростта и се старайте да забележите симптомите за такова внезапно излизане на дете. Поддържайте по-голяма странична дистанция от паркираните коли, без да навлизате в насрещното движение.  Ако платното, по което се движите, пресекат деца, намалете скоростта и  бъдете в готовност за спиране, тъй като зад тях може да навлезе друго дете.

*Ако пешеходците са навлезли на платното на пешеходна пътека и в момента пресичат, намалете скоростта и спрете, за да ги пропуснете. Не забравяйте, че според Закона за движение по пътищата пешеходни пътеки на кръстовищата са и местата на платното, които се явяват продължение на тротоарите. Когато извършвате завой на кръстовище, давайте предимство на пресичащите пешеходци, а не се опитвайте бързо да извършите маневрата, преминавайки в опасна близост до тях..

*Не управлявайте агресивно, като се стремите да “сплашите” пешеходците, които се канят да навлязат на платното или да “изгоните“ онези, които вече пресичат. Скоростта винаги трябва да е такава, че да можете да спрете в зоната на видимостта.

*При пътуване по тъмно с автомобил, винаги очаквайте пред Вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по банкета, при това трудно забележим, с  тъмни дрехи; също неправилно движещ се, криволичещ колоездач, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразител, каруца без запален фенер и без светлоотразители. Изберете такава скорост, която да позволи реагиране  и спиране, без загуба на контрол на автомобила в зоната, осветявана от фаровете!  

*Когато вечер, на фарове, приближавате  към участък, под който има подлез за пешеходци, непременно намалете скоростта до максимално безопасната, за да може да реагирате на изненада. Дори подлезът да е осветен, винаги би трябвало да очаквате, че над него, по платното, ще се опита да пресече пешеходец – най-често възрастен или дете.

*Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирките на обществения транспорт!  Те са места с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на  автобуси, тролейбуси, трамваи е най-голяма вероятността пред Вашия автомобил внезапно да се появи на платното  забързан пешеходец, който не се е огледал преди да пресече. Слизащите от автобуса най-често  пресичат пред предната му броня без да се огледат. Затова още преди спирката непременно намалете скоростта и максимално увеличете страничната дистанция от заобикаляния от Вас спрял автобус в очакване на внезапно пресичане от пешеходец. Ако в момента от спрелия автобус слизат или в него се качват  хора, бъдете в очакване както пред автобуса, така и от отсрещния тротоар  през платното да се втурне  внезапно възрастен, дете.

 *Когато превключвате от дълги на къси светлини, преди разминаване с насрещен автомобил, намалявайте непременно скоростта до такива граници, че да можете да спрете, в случай че има пешеходец, препятствие, превозно средство пред автомобила Ви. Когато зрението Ви е затруднено от насрещните фарове, преди разминаването Вие попадате в „тъмна зона” с минимална или нулева видимост.

*Преобладаващата част от водачите нямат навика  да намаляват скоростта при движение в тъмната зона  и немалко от тях са изпадали в критични ситуации и пътни злополуки. Ако преди разминаване насрещният Ви колега  превключи прекалено отдалече /много повече от 150 метра разстояние/ от дълги на къси светлини, по-добре не последвайте примера му веднага, тъй като ще се наложи  да се движите на къси светлини в  т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, а това увеличава риска.

Препоръки към пешеходците през есенно-зимния сезон:

СТАНЕТЕ ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА!

За своята лична безопасност се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Така отдалече ще бъдете видими за всички на пътя. Може да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж.

Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ВИДИМИ ОТДАЛЕЧЕ, КАТО СЕ ОБОЗНАЧИТЕ СЪС СВЕТЛООТРАЗИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, ЗАКРЕПЕН ЗА ВРЪХНАТА ДРЕХА ИЛИ РЪЧНИЯ БАГАЖ.

НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ!

По пътищата има множество неосветени маршрути. ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, изчакайте го да премине и едва тогава пресечете безопасно.

            Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи значително по-късно, когато вече не може да ви предпази дори да спре!

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА ПРЕСИЧАТЕ НА ОСВЕТЕНИ УЧАСТЪЦИ ОТ ПЪТЯ, НО ДОРИ И ТОГАВА БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ И НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече.

Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му.

Същевременно реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато няма да може да ви предпази.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПО ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

ПРОЯВЕТЕ ТЪРПЕНИЕ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса още преди да е спрял. През зимните месеци площта за чакане често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.

Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус. Опасността от подхлъзване и падане е голяма.

Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса. Съществува голяма опасност да не бъдете забелязан/а от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ТЪРПЕЛИВИ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките, а в допълнение и слушалките на ушите ви правят по-бавни, трудно подвижни и по-слабо възприемащи заобикалящия ви свят като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате и възприемате обстановката по пътя или улицата.

Помнете, че ушанката, шапката, шалът и слушалките пречат да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг. Бъдете нащрек и си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е САМИ ДА СИ СЪЗДАДЕТЕ УСЛОВИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!

Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.

Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи много по-късно и няма да може да ви предпази дори да спре особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Погрешно е да мислите, че шофьорът ще ви види и ще ви заобиколи.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СЕ ПАЗИТЕ САМИ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ, А ПРИ ПОЯВА В ДАЛЕЧИНАТА НА ФАРОВЕ В ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ПОСОКИ – НЕЗАБАВНО ДА ИЗЛЕЗНЕТЕ ОТ ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕТО НА АВТОМОБИЛА!

ПАЗЕТЕ СЕ ПРИ НАМАЛЕНА ВИДИМОСТ!

Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното за движение или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.

Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕ НА АВТОМОБИЛА!

Зареди още

Крими

Хванатият с наркооранжерия румънец остава в ареста

Published

on

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок до 72 часа 55-годишният румънски гражданин за засяване и отглеждане на марихуана. За тежкото криминално деяние ви съобщихме вчера.

Досъдебното производство, водено под ръководството на РП-Габрово, е започнало с претърсване и изземване в имот в дряновското село Саласука, извършено при неотложност в сряда, 23 ноември, при което били намерени саксии със засадени растения от рода на конопа.

Вчера, 24 ноември, в качеството на обвиняем бе привлечен 55-годишен румънски гражданин за това, че от неустановена дата през септември т.г. до 23 ноември, в постройка в с.Саласука, засял в саксии и отглеждал 154 броя растения марихуана, с тегло на листната маса 20,318 кг, на стойност около 50 000 лв, в нарушение на установените в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите правила.

Мъжът е задържан с постановление на РП-Габрово за срок до 72 часа, като предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

„Голфаджия“ наду дрегера на над 4 промила след удар в дувар и преобръщане по таван

Published

on

36-годишен мъж от габровското село Донино самокатастрофира тежко, удряйки се в дувар на къща и преобръщайки се по таван, а при проверката за алкохол се оказа, че е шофирал с 4 промила.

Пътнотранспортното произшествие е станало във вторник вечерта, около 18.10 часа в село Копчелиите, когато бил подаден и сигналът от гражданин.

Пристигналият на мястото на катастрофата полицейски екип установил, че 36-годишният водач, управлявайки „Фолксваген Голф“, не контролирал непрекъснато автомобила, излязъл извън пътното платно, ударил се в дувар, след което се обърнал по таван.

Мъжът бил откаран в местната болница с наранявания в областта на ръката, като след прегледа е освободен. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 4.08 промила. Пияният отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица